Antibes este un oraș-stațiune din sud-estul Franței, aflata pe Coasta de Azur, chiar între Cannes și Nisa.

În urmă cu 2000 de ani, grecii au fost cei care au fondat orașul Antibes, ce avea pe atunci numele de Antipolis. Grecii au trăit liniștiți în Antibes, până când locația a fost descoperită de pirați. Cei din urmă au devastat zona, însă, din fericire regiunea are parte de o perioadă înfloritoare, devenind unul dintre cele mai importante porturi ale Franței.

Așadar dacă ajungi la Nisa și dacă poți, dacă ai timp, mergi și la Antibes. Este unul dintre cele mai frumoase orașele aflate pe malul marii. Nu e de mirare că aici veneau pictori din toată Franța că să transpună în lucrările lor pitorescul peisajului din acest loc, aflat la o jumătate de oră – o oră (în funcție de trafic) de mers de Nisa.
Că să vezi frumosul oraș de pe Riviera Franceză ai nevoie de o zi. Eu am plecat de dimineață din Nisa, cu autobuzul 200 (biletul 1,5 Euro cumpărat de la șoferiță), ceea ce mi-a permis să văd diverse localități din Franța. Cred că am făcut o ora până acolo, pentru că sunt multe stații. Dacă aș fi mers cu trenul, aș fi ajuns în 15-20 de minute. Pentru lista completă a acestor trenuri, orarul lor şi preţurile biletelor, vizitaţi SNCF

Primul contact cu Antibes nu pare spectaculos, deoarece autobuzul te lasă în “orașul nou”. Dar dacă te orientezi după semnele turistice instalate la tot pasul, ajungi rapid să lași în urmă peisajul urban contemporan și să ajungi în orașul vechi.

Aici ai impresia că nimic nu s-a schimbat în ultimii ani. Pe străduțele înguste, pavate cu piatră de toate soiurile, pe stânga și pe dreapta, sunt cafenele, restaurante și bistrouri, magazine, ateliere de croitorie, cizmărie, dar și locuințe.
Dacă vrei poți să iei o hartă de la Biroul de Turism din Antibes (11 Place Général de Gaulle), care are notat și turul pictorilor/picturilor, adică traseul care te va duce în punctele care oferă priveliștile din tablourile realizate în Antibes de marii artiști.
Iubitorii de artă și cultură își pot îndrepta atenția spre Castelul Grimaldi în interiorul căruia se găsește Muzeul Picasso, locul care găzduiește una dintre cele mai mari colecții Picasso din întreaga lume.

Construcția din piatră este fabuloasă. Istoria spune că în anul 1946, Pablo Picasso a locuit timp de jumătate de an în Château Grimaldi, perioada în care a pictat o parte dintre operele sale. Acele tablouri, împreună cu alte lucrări donate prin anii ’90 de Jacqueline Picasso – a două soție a pictorului, dar și muza sa – constituie baza expoziție muzeului.

În incinta muzeului se regăsesc nu mai puțin de 24 de picturi, 44 de schițe, 11 picturi în ulei, 80 de piese de ceramică, două sculpturi și 5 tapiserii.
Château Grimaldi nu găzduiește numai operele lui Pablo Picasso, ci și ale lui Nicolas de Stael. Acest pictor a stat câteva luni, începând cu anul 1954, în Antibes și, la scurt timp după moartea lui, soția să a donat câteva din operele sale muzeului din orașul care l-a fascinat atât de tare. După anul 1980, autoritățile orașului au cumpărat mai multe tablouri semnate de Satel, tablouri pictate în ultima etapă de creație. De asemenea, pe terasă muzeului sunt expuse mai multe sculpturi și opere ale unor artiști că Germaine Richier, Joan Miro, Patrick Pirier, Bernard Pages și alții.

Muzeul Picasso este deschis pe tot parcurul anului cu excepția zilelor de luni, datelor de 1 noiembrie, 1 mai, 1 ianuarie și 25 decembrie. Programul de vizitare al muzeului este: 16 septembrie-14 iunie: 10.00-12.00 și 14.00-18.00 15 iunie-15 septembrie: 10.00-18.00
Intrarea la muzeu costă 6 euro, iar orarul și alte informații actualizate pot fi consulte pe site-ul oficial
Imediat ce ieși din incinta muzeului, vei găsi câteva locuri unde poți lua masă. Priveliștea este splendidă. Un fel de mâncare costă aproximativ 15 euro, iar pentru o sticlă de vin va trebui să plătești în jur de 20-24 de euro.
În drum spre Castelul Grimaldi poți trece prin Piață acoperită din Antibes.

Piața acoperită este situată în față primăriei orașului, în unul din cele mai vechi cartiere din Antibes, cu clădiri ce se păstrează din perioada Evului Mediu. În cadrul acestei piețe turiștii pot să se plimbe printre aleile înguste, pentru a descperi o parte din tradițiile și viață localnicilor, pusă în față lor prin fructe exotice, legume bio, flori multicolore precum celebrii trandafiri de Antibes, sau lavandă, peste și fructe de mare, diverse esențe și mirodenii, specialități gastronomice din brânză, mâncăruri și băuturi tradiționale
Vă recomand să citiți: Muzeul Matisse din Nisa – informatii si fotografii
Dacă nu ești presat de timp, poți face o vizită și la Marineland – un parc acvatic fondat în anul 1970 de Roland de la Poype. Sau să faci plajă la Juan-les-Pins, sau să faci o plimbare cu barca tip submarin, cu fundul de sticlă, care îți permite să vezi flora și fauna de pe fundul marii. Eu am ratat această experiență, dar tu dacă ajungi la Antibes în perioada aprilie – septembrie, cred că merită să încerci.
Datorita formei peninsulare, in Antibes exista nu mai putin de 5 porturi, dintre care se remarca Port Vauban, care pe langa faptul ca este cel mai aglomerat, este recunoscut a fi cel mai mare port de yahturi din Europa.

Peisajele splendide, localurile în aer liber, muzeele, plajele, străduțele înguste perfecte pentru plimbări fac din Antibes o destinație de vacanță foarte interesantă. Așadar, Antibes chiar este un oraș unde poți petrece o vacanță de neuitat, iar în apropiere sunt alte orașe interesante (Cannes, Nisa, s.a.m.d). Oferte de avion (zboruri din Cluj, București, Timișoara, Oradea) + cazare în Antibes găsiți și aici
Vizita mea în Antibes, din păcate, a fost cam rapidă și cam scurtă, dar sper ca într-o zi voi ajunge acolo din nou. Alte poze realizate în minunatul oraș de pe Riviera Franceză pot fi văzute și la Galeria Foto
- Castigatorii Nikon Photo Contest 2022-2023 - 26 September , 2023
- 3 monitoare pentru editare video 4K - 25 September , 2023
- Raliul Memorial Bucuresti-Giurgiu 1904 – fotografii & video - 24 September , 2023
2 thoughts on “Antibes, Coasta de Azur – Impresii de calatorie si fotografii”