Muzeul Fotografiei Charles Negre din Nisa

Muzeul Fotografiei Charles Nègre din Nisa, Franța, este un obiectiv turistic interesant de vizitat pentru orice public, nu doar pentru pasionații de fotografie.

Muzeul Fotografiei Charles Negre Nisa Franta poze obiectiv turistic
Muzeul Fotografiei Charles Negre – Nisa, Franta

Muzeul Fotografiei Charles Nègre este ușor accesibil, fiind amplasat în centrul vechi al orașului (Vieille Ville), aproape de piața de flori Cours Saleya, de Colina Castelului (Colline du Château) și de portul din Nisa (harta)

Charles Nègre (9 mai 1820 – 16 ianuarie 1880) a fost un fotograf de pionierat, născut în Grasse, Franța. A studiat sub pictorii Paul Delaroche, Ingres și Drolling înainte de a-și înființa propriul studio la 21 Quai Bourbon pe Île Saint-Louis, Paris.

Delaroche l-a încurajat să utilizeze fotografia ca o cercetare pentru pictura; Nègre a început cu procesul daguerotipului înainte de a trece la calotypes

poze expozitiei fotografii peisaj Franco Fontana muzeul fotografiei nisa
expozitiei fotografii de peisaj – Franco Fontana – Muzuel Fotografiei din NIsa

Albumul “Chimney-Sweeps Walking” , imprimat în 1851, poate să fi fost un studiu etapizat pentru o pictură, dar este totuși considerat important pentru istoria fotografică pentru faptul că a fost printe primele cazuri de capturare a mișcării și ”înghețării” ei într-un singur moment.
Charles Nègre s-a mutat în Nisa în 1861, unde realiza portretele celor aflați în vacanță dar a pictat și peisaje.

Vă recomand să citiți: Museo di Roma in Trastevere – expozitia foto “Conditii de viata in suburbiile Romei” autor Rodrigo Pais

Biletul la Muzeul Fotografiei Charles Nègre costă 10 Euro, dar nu prea merită să-l cumpărați doar pe acesta, adică mai bine achiziționați un French Riviera Pass, care oferă acces la mai multe muzee și atracții turistice la prețuri foarte convenabile sau chiar gratuit.

La momentul călătoriei mele în Nisa am avut acces gratuit la Muzeul Fotografiei Charles Nègre în baza biletului Le Pass Musées de Nice (Museum Pass) cumpărat pentru vizitarea muzeului Matisse

Muzeul, numit de francezi și Le Théâtre de la Photographie et de l’Image , este alcătuit din două corpuri de clădiri alăturate, fiecare având acces separat. Prima dată se vizitează clădirea din stânga, unde se află casa de bilete și un spațiu expozițional destul de generos, parter și etajul I.

Muzeul Fotografiei Charles Negre Nisa Franta poze calatorie
Muzeul Fotografiei Charles Negre – Nisa – Franta

La sfârșitul lunii Augusta 2018 am văzut expoziția de fotografii de peisaj ”Horizons” autor fotograful italian Franco Fontana

În 1961 Franco Fontana a început să lucreze în calitate de fotograf amator. Primele sale expoziții personale au avut loc în 1963 la Viena, în 1965 la Torino și 1968 la Modena. De atunci a participat la mai mult de 400 de expoziții – colective și personale – și lucrările sale sunt în aproximativ 60 de colecții muzeale din întreaga lume.

Franco Fontana peisaje Muzeul Fotografiei Nisa Franta
Horizons – autor fotograful italian Franco Fontana – Muzeul Fotografiei – Nisa – Franta

Franco Fontana a semnat numeroase campanii publicitare pentru diferite branduri, cum ar fi Fiat, Volkswagen, Ferrovie dello Stato, Snam, Sony, Volvo, Versace, Canon, Kodak, Robe di Kappa, Swissair. Lucrează cu reviste precum Time, Life, Vogue (SUA și Franța), Venerdì di Repubblica, Panorama și cu ziarele Frankfurter Allgemeine Zeitung și New York Times.

Lucrările sale au fost publicate în mai mult de 40 de cărți în diverse ediții și limbi și sunt expuse în multe colecții private și publice din întreaga lume. Prima lui carte ”Skyline” a fost publicată în 1978 în Franța de către Contrejour și în Italia de Punto e Virgola cu un text de Helmut Gernsheim.

Franco Fontana a fost directorul de artă al Fotofestivalului Toscana.

Vă recomand să citiți: Excursie de 1 zi de la Nisa la Monaco – informatii transport si fotografii

Al doilea spațiu expozițional este mai mic, dar acolo puteți vedea și câteva zeci de aparate de fotografiat, de la primele modele fabricate până la primele modele digitale, dar și diverse formate. În plus, erau expuse lucările lui Nicois Gérardpierre, donate muzeului de sora sa Michele Soyez dit Gérardpierre.

Muzeul Fotografiei Nisa Franta aparate foto
aparate foto – Muzeul Fotografiei – Nisa – Franta

Nicois Gérardpierre născut la 6 mai 1950 în Nisa, fotograf cunoscut în mediul artistic din oraș, a murit prematur în 1999. El a descoperit fotografia cu ajutorul bunicului său la vârsta de 14 ani. În 1970, a intrat în ucenicie la studioul Thiessard, specializat în fotografie artistică industrială, rue de la Buffa din Nisa. În 1974, a lucrat pentru studiourile Guillevin ca lucrător de laborator alb-negru în domeniul fotografiei de modă.

Nicois Gérardpierre fotograf francez expozitie Muzeul Fotografiei Nisa Franta
Nicois Gérardpierre – Muzeul Fotografiei – Nisa – Franta

Din 1977, Gérardpierre decide să lucreze singur și deschide în vechea Nisa, 19 rue de la Prefecture, “Le Sténopé”, o librărie – librărie dedicată în întregime fotografiei și un spațiu de studio unde își pune tot talentul la serviciul de fotografie de arta. Acest loc de întâlnire preferat pentru mulți fotografi, pictori și muzicieni este prima galerie foto creată la Nisa. În studioul său, își îndreaptă cercetările spre tonifierea dovezilor, această colorare chimică pe alb-negru, de care devine specialist.
“Le Sténopé” a fost o școală deschisă pe stradă și până la închiderea sa în 1985, Gérardpierre nu sa oprit să informeze curiozitatea și să învețe despre imaginea fotografică.

f64.ro

În 1988, a câștigat primul premiu pentru fotografie acordat de Uniunea Mediterană pentru artă modernă și premiul public. În 1990, a primit premiul pentru fotografie la Salon des Arts din Beaulieu.

Fotografiile lui Nicois Gérardpierre expuse la muzeu nu mi s-au părut foarte interesenate, fiind cumva abstracte și lipsite de explicații erau greu de înțeles. În schimb colecția de aparate foto a meritat toți banii.

vanzare terenuri intravilane valea doftanei traisteni prahovaintravilane pret negociabil

Orar – Muzeul Fotografiei Charles Negre din Nisa
Luni este închis, în celelalte zile au program de la ora 11 la 18.

Pentru informații actualizate despre program și expoziții verificați pagina oficială a Musée de la Photographie Charles Nègre

Alte imagini de la Muzeul Fotografiei din Nisa pot fi vazute la Galeria Foto

fotostefan

4 thoughts on “Muzeul Fotografiei Charles Negre din Nisa”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.