O serie de imagini de la prima auto-operaţie de hernie din lume (!), precum şi fotografii medicale vechi (1890 – 1910) realizate de Nestor Heck, “fotograful lui Mihai Eminescu”, pot fi văzute în premieră în cadrul expoziţiei „Medicina în fotografia de secol XIX”, eveniment ce a fost cuprins în programul Nopţii Albe a Galeriilor (NAG) 2016.

Vernisajul expoziţiei „Medicina în fotografia de secol XIX” a avut loc vineri, 30 septembrie 2016, la Haart Studio (Str. Vasile Lascăr, nr.63, Bucureşti) şi este organizat de platforma Fotografiemedicala.ro, împreună cu Asociaţia SMART MED.

Urmând să fie casate şi aruncate, un set de fotografii care poartă semnătura artistului Nestor Heck, cel mai cunoscut fotograf ieşean al vremii, precum şi alte câteva imagini care prezintă pacienţi şi patologii au fost salvate, îngrijite şi arhivate de dr. Richard Constantinescu, iatroistoriograf, coordonator al Fototecii medicinei româneşti şi cadru didactic la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi.

Imaginile din arhiva „Dr. Richard Constantinescu” marchează începutul fotografiei medicale în Romania, un domeniu cu o istorie întreruptă. Cele 8 fotografii cuprind patologii dermatologice complexe şi un portret. Nestor Heck a fost invitat de către profesor dr. George Bogdan (1859 – 1930), şeful Clinicii Dermatologice, să transpună în imagini suferinţa unor bolnavi, spre a le putea folosi ca material didactic în prezentările sale.


Imaginile din expoziţia „Medicina în fotografia de secol XIX” sunt impresionante, dar cred că cel mai mult impresionează pozele şi detaliile de la prima auto-operaţie de hernie din lume, realizată în 1909 de chirurgul dr. Alexandru Tzaicu

Expoziţia „Medicina în fotografia de secol XIX” va putea fi vizitată la Haart Studio până pe 14 octombrie 2016 între orele 10:00 şi 20:00, cu o programare prealabilă printr-un e-mail trimis la adresa office@smart-med.ro.
Mulțumim pentru participare și pentru această relatare.