Rezultatele concursului foto Hope organizat de HIPA declanseaza controverse

Hamdan International Photography Award (HIPA) a anunțat câștigătorii săi din 2019, iar fotograful malaysian Edwin Ong Wee Kee a câștigat Marele Premiu de 120.000 $ cu o fotografie realizată în Vietnam, care prezintă o mamă care poartă doi copii.

hipa hope poza Edwin Ong Wee Kee fotograf
Edwin Ong Wee Kee – Hope – HIPA 2018

Dar la numai câteva zile de la anunțarea câștigătorului a apărut o fotografie din spatele scenei (BTS) făcută public de Ab Rashid, care ne prezintă cum a fost realizată fotografia câștigătoare, fapt ce a dus la discuții printre fotografi.

fotografie bts premiu hope hipa poza inscenata
BTS concurs foto Hope

Deși ”Hope” nu a fost un concurs de fotojurnalism, iar regulamentul, din câte îmi amintesc eu, nu spune foarte clar dacă este permisă înscrierea fotografiilor plănuite, aranjate, înscenate sau puse în scenă, dacă îmi permiteți această descriere, se pare că fotografia respectivă ridică niște semne de întrebare, mai ales că autorul, Kee, a promovat-o ca fiind rezultatul unui moment neașteptat și neplanificat.

Astfel organizatorii concursului foto ”Hope” au înțeles că imaginea “a documentat un moment umanitar intens”. Subiectul fotografiei este “o mamă vietnameză a cărei problemă de vorbire nu a împiedicat-o să se simtă plină de speranță și să evoce un sentiment de forță pentru copiii ei”.

Într-un interviu acordat publicației Star, Edwin Ong Wee Kee a explicat ce s-a întâmplat:
” În această călătorie în Vietnam, noi (fotografii) ne-am dus la câmpul de orez, iar acolo a trecut pe lângă noi o mamă (care avea copiii ei cu ea). Am întrebat-o apoi dacă am putea să o fotografiem, iar ea ne-a permis să o fotografiem. Nu i-am spus niciodată să se ridice sau să se așeze. Chiar și după ce a făcut fotografii, era încă acolo și nu sa mișcat până nu am plecat”.

ishoot.ro

Cu toate acestea există păreri cum că fotografia nu surprinde un moment spontan, ci unul aranjat.

Vă recomand să vedeți: 11 greșeli Photoshop alcătuiesc noua reclama

Nu cred că ar fi apărut această controversă dacă Edwin Ong Wee Kee ar fi spus de la bun început cum a realizat fotografia. Desigur nu este acesta primul concurs de fotografie însoțit de controverse (vezi și finalistii World Press Photo 2015 au fost descalificati), dar este bine să învățăm din aceste întâmplări.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Celelalte imagini premiate pot fi văzute pe site-ul HIPA

fotostefan

One thought on “Rezultatele concursului foto Hope organizat de HIPA declanseaza controverse”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.