Sony RX100 M2 si RX1-R lansate in Romania

Sony a prezentat oficial, joi 18 iulie 2013, in Romania noile lor compacte  de top – RX100 Mark II si RX1R . Daca primul model se adreseaza fotografilor entuziasti aflati in cautarea unui compact de top, cu senzor CMOS BSI de 1 inch si functii avansate, Sony RX1-R este varianta fara filtru AA a compactului cu senzor Full Frame prezentat pentru prima data anul trecut.

sony compacte performante
rx100 II – rx1r

Intr-o ambianta placuta, la Maison 13, am aflat despre noile camere foto Sony. Gazda evenimentului a fost Dl. Lucian Radulescu, country head Romania si recent si pentru Bulgaria.

Dintre cele doua modele, am fost atras mai tare de cea mai “ieftina” camera Sony, respectiv RX100 II, desi nici aceasta nu are un pret tocmai pe buzunarul oricui (daca vreti sa stiti costa in jur de 3400 Lei! Personal mi se pare ca se exagereaza cu preturile la compacte, chiar performante fiind. Asadar sa nu ne mai miram ca piata lor este in cadere libera … pai compactele mai ieftine pierd teren in fata smartphone-urilor si astea mai bune devin prea scumpe).

Sony RX100 II M2
Sony RX100 M2

Asa la prima vedere pot spune despre Sony RX100 II (urmasa lui RX100) ca i-am apreciat constructia de calitate (carcasa metalica bine realizata), dar si faptul ca este destul de mica (cantareste 281 grame) si ca incape intr-un buzunar de haina. Daca vreti sa o purtati la gat sau pe umar am vazut ca este disponibila si o husa din piele care poate fi achizitionata separat.
 
Am remarcat faptul ca ecranul este rabatabil, dar din pacate nefiind rotativ el se rabateaza doar vertical, unghiurile sunt cam limitate (84° sus/45° jos aprox.). Vizorul incorporat lipseste si el, dar se poate achizitiona unul separat, ce se monteaza pe patina de blit.  

sony RX100 II
Sony RX100 II

Tot pe patina de blit se pot atasa si un microfon stereo sau o lampa video cu led-uri.De asemenea, ofera control manual complet – are un inel in jurul obiectivului pentru ajustarea diafragmei si inca unul in jurul D-Pad-ului pentru schimbarea timpului de expunere.

Sony RX100 II are Wi-Fi dar si NFC, astfel ca pot fi transferate imagini sau videoclipuri la o simpla atingere cu un smartphone sau cu o tableta compatibila. In plus, camera dispune de functia “One-touch Remote”, care permite realizarea fotografiilor utilizind smartphone-ul ca declansator.

Despre calitate imaginii nu pot, inca, sa ma pronunt, dar teoretic vorbind pentru ca senzorul de 20,4 megapixeli construit cu tehnologie BSI (cu iluminare din spate), este mult mai mare decat cel al compactelor “clasice” (un inch fata de 2/3″ cat au majoritatea camerelor compacte), performantele acestei camere foto RX100 II ar trebuie sa fie foarte bune.

fotostefan

3 thoughts on “Sony RX100 M2 si RX1-R lansate in Romania”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.