World Pinhole Day 2017 – Ziua fotografiei stenopa

În fiecare an, în ultima duminică a lunii Aprilie, este celebrată Ziua fotografiei pinhole (stenopa) – World Pinhole Day .

poza aparat foto pinhole stenopa Zero 135 Basic
camera foto pinhole – Zero 135 Basic

Stenopa (cum se zice din franțuzește) sau pinhole (cum se zice pe englezește) se referă la fotografierea fără lentile. Dispozitivul stenopă conţine doar un orificiu foarte mic în loc de obiectiv (de unde și denumirea pin+hole tradus aproximativ gaură realizată cu acul) prin care lumina este proiectată pe suprafaţă fotosensibilă, film, hârtie fotografică sau chiar un senzor digital.

poza stenopa pinhole Andreea Dobre
© Andreea Dobre

Andreea Dobre

poza alb negru pinhole stenopa Florian Ispas
©Florian Ispas

Florian Ispas

Aparatul pinhole folosit de Florian:

poza dispozitiv pinhole stenopa Zeroimage camera
Zeroimage camera

Datorită faptului că nu există punct de focalizare, imaginile produse cu stenope au un aspect neclar şi o profunzime de câmp aproape infinită.

Chiar și aparatele DSLR pot fi utilizate în acest fel, realizându-se un foarte mic orificiu în capacul care acopera camera, când aceasta este fără obiectiv.

poza pinhole stenopa nokia telefon
Adela-Irina Lorinz

Adela-Irina Lorinz

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

nokia poza pinhole stenopa
pinhole digital folosit de Adela

Alte informații despre fotografia stenopă pot fi găsite pe blogul http://stenopa.blogspot.ro sau pe grupul numit „Stenoparii din România (Romanian Pinholers)” de pe www.flickr.com , iar dacă doriți să construiți singuri un dispozitiv pentru stenopă, puteți să folosiți planurile lui Martin Pilny, Mirek Kolar și Richard Vyskovsky

Vă recomand să citiți și: Harta minilaboratoarelor pentru developare film foto

Dacă pentru stenopă veți folosi un dispozitiv cu film foto sau hârtie foto, atunci, după expunere, trebuie să le developați.

poza cutie str8 stenopa pinhole
dispozitiv stenopa – proiect DIY

sursa foto

Acest lucru implică un laborator pentru developare film foto sau cred că puteți întreba la F64 dacă serviciul lor Developează, scanează și printează analog vă poate ajuta cu stenopa.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.