Ziua Fotografiei in Romania: 11 ianuarie

Recunosc că pe ultima sută de metri mi-am adus aminte că pe 11 ianuarie în România este desemnată Ziua Fotografiei aşa că am dorit să aflu ce evenimente se organizează în Bucureşti cu această ocazie. Eu am găsit doar două evenimente care au legătură cu Ziua Fotografiei; dacă voi ştiţi mai multe puteţi scrie informaţiile respective la rubrica Comentarii.

ziua fotografiei in romania
fotograf

Primul eveniment are loc chiar de Ziua fotografiei, adică pe 11 ianuarie şi se desfăşoară la la Clubul Ţăranului Român din Bucureşti, unde are loc vernisajul Expoziţiei de fotografie “Marea Hoinareală”, aparţinând lui Sorin Onişor şi a altor fotografi.

Expoziţia cuprinde cele mai frumoase 100 de fotografii realizate în 2014, în diferite zone ale României, precum Maramureş, Delta Dunării, Bucovina, Oltenia, iar deschiderea oficială are loc la ora 18.00 la adresa din Strada Monetăriei nr. 3.

fotograf si aparat foto
foto

Al doilea eveniment este tot o expoziţie de fotografie, intitulată “Budapesta prin diafragmă”, dar are loc marţi, 13 ianuarie 2015, ora 18, la institutul Balassi din Bucureşti (tr. Gina Patrichi (fosta Orlando), nr.8, 010449).

Expoziţia fotografului Bernolák Béla este dedicată memoriei lui Carol Pop de Szatmari (Szathmáry Pap Károly), al cărui zi de naştere a devenit, printr-o Hotărâre de Guvern din ianuarie 2010, Ziua Fotografiei în România.

Expoziţia s-a realizat cu ocazia aniversării a 140 de ani de la unificarea a trei oraşe, Pest, Buda şi Óbuda. Fotografiile au fost expuse în mai multe locaţii, precum Galeria Károlyi din Újpest, sediul poliţiei din Budapesta, Parlamentul Ungariei, în cadrul Nopţii Muzeelor, fotograful debutând pe plan internaţional în mai 2014 la Moscova.

Fotografiile s-au realizat cu o tehnică aparte, şi s-au tipărit pe pânză, nu pe hârtie. Elaborarea acestei tehnici a necesitat mai multe luni. Unele dintre imagini s-au realizat din locuri accesibile doar pe bază de autorizaţie, precum fotografiile cu acoperişul Parlamentului sau al Galeriei Naţionale de Artă.
Expoziţia poate fi vizitată în perioada 13 ianuarie – 6 februarie 2015

Hotărârea privind declararea datei de 11 ianuarie Ziua Artei Fotografice în România a fost semnată de premierul Emil Boc şi contrasemnată de ministrul Culturii Kelemen Hunor şi de viceprim-ministrul Marko Bela.
Teoretic potrivit Hotărârii Executivului, cu prilejul Zilei Artei Fotografice în România se vor organiza acţiuni culturale, simpozioane, mese rotunde şi alte acţiuni cu tematică specifică. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale interesate acordă sprijin de specialitate pentru organizarea şi desfăşurarea manifestărilor ocazionate de acest eveniment, se precizează în Hotărârea de Guvern.
Dar rămâne de văzut dacă vor fi mai multe evenimente, sau ne mulţumim cu cele două “descoperite” de mine.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

2 thoughts on “Ziua Fotografiei in Romania: 11 ianuarie”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.