Unele aparate foto Canon vulnerabile la atacuri cu ransomware

Atacurile cu ransomware sunt noua problemă cu care se confruntă firmele producătoare de aparate foto. Canon deja a emis un comunicat prin care recomandă utilizatorilor să evite folosirea reţelelor Wi-Fi nesecurizate şi dezactivarea conexiunii Wi-Fi din meniul aparatului foto, atunci când aceasta nu este utilizată.

atacuri cu ransomware canon dslr poza
atacuri cu ransomware – aparate foto Canon

În caz că nu știați, atacuri cu ransomware se referă la un program rău intenționat (malware) cu ajutorul căruia unele persoane încearcă să vă sechestreze datele din computer sau smartphone, blocând accesul la ele, iar apoi să vă ceară o răscumpărare (ransom) a acestora în schimbul unei sume de bani.

Fiind o activitate destul de profitabilă pentru grupările de hackeri, era doar o chestiune de timp până când aparatele foto dotate cu conexiune wifi să intre în atenția cuiva. De data aceasta, din fericire, primii care au atras atenția că unele aparate foto sunt vulnerabile la atacuri cu ransomware au fost experții firmei Check Point Software Technologies, Ltd.

Citește și: Jocurile laser de la concerte pot distruge senzorul aparatului foto video

Folosit pe majoritatea aparatelor foto transferuri rapide de fişiere prin cablu USB sau conexiune Wi-Fi, sistemul Picture Transfer Protocol (PTP) se dovedeşte a fi o metodă destul de eficientă şi pentru infiltrarea de malware.

vanzare terenuri intravilane valea doftanei traisteni prahovaintravilane pret negociabil

Atacul se poate face cu ajutorul unui banal acces point Wi-Fi, amplasat într-o locaţie publică des frecventată de turişti. Hotspot-ul controlat de atacator poate strecura fişiere infectate pe cardul de memorie al aparatelor foto accesibile prin conexiune Wi-Fi, care va cripta pozele, recuperarea lor fiind posibilă după plata unei taxe.
Însă bănuiesc că la fel de uşor atacul poate fi extins asupra PC-urilor la care este conectat aparatul foto, plasând fişiere infectate în albumele cu poze.

evomag.ro

Vulnerabilitatea este rezolvată pentru utilizatorii de aparate Canon E0S 80D prin aplicarea ultimului patch de securitate, însă cercetătorii care au descoperit această problemă avertizează că şi alte modele de aparate foto încă neverificate ar putea fi vulnerabile la acelaşi tip de atac.

Canon a publicat o listă cu 32 de aparate foto vulnerabile la atacurile de ransomware. Printre modele se numără 5D Mark IV, 6D Mark II, dar și ultimele mirrorless-uri EOS R și EOS RP sau compactul recent lansat PowerShot G5X Mark II

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.