Fotoplimbare in Delta Vacaresti – Fotografii cu Canon EOS R

În urmă cu câteva zile am avut ocazia să fotografiez cu Canon EOS R prin Delta Vacaresti, așa cum mai este numit Parcul Natural Văcărești din București. Canon EOS R este un aparat foto mirrorless dotat cu senzor full-frame și folosesște noua montură RF.

Canon EOS R poza aparat foto mirrorless full-frame
Canon EOS R – aparat foto mirrorless

Mini review Canon EOS R

În cadrul evenimentului #canonweek am avut la dispoziție câteva ore să folosesc Canon EOS R cu obiectivul Canon RF 24-105mm F4L IS USM, iar acum doresc să vă spun câteva păreri despre noul sistem EOS R.

fotograf delta vacaresti bucuresti canon r
Parcul Natural Vacaresti

Canon EOS R – specificații principale:

•Senzor CMOS Full-Frame de 30 Megapixeli (6720 x 4480)
•Fotografiere în format RAW (14 biți) și C-RAW
•Procesor de Imagine Digic 8
•Plajă ISO cuprinsă între 100 și 40.000 (extinsă 50-102,400)
•Sistem autofocus Dual Pixel cu 5,655 de puncte selectabile și acoperire 100% pe verticală x 88% pe orizontală al cadrului
•Autofocus sensibil până la -6EV
•Fotografiere în rafală la 8 fps ( AF-S ) și 5 fps ( AF-C )
•Bufferul poate stoca 47 de fișiere Raw, 78 C-Raw sau 100 JPEG-uri
•Viteză maximă shutter mecanic 1/8000
•Înregistrare video 4K la 30 fps (480 Mbps)
•Vizor EFV cu 3,69 milioane de pixeli și un factor de mărire de 0,76x
•Ecran LCD tactil și articulat de 3,2 inch și 2,1 milioane de pixeli
•Porturi: miniHDMI și USB 3.1
•Conectivitate wireless: 802.11b/g/n + Bluetooth 4.1 LE
•Slot Card: SDHC / SDXC UHS-II
•Acumulator LP-E6N cu o durata de viață declarată de 370 de cadre
•Construcție din aliaj de magneziu cu izolare împotriva prafului și a apei
•Dimensiuni: 136 mm ( lungime ) x 98 mm ( înălțime ) x 84 mm ( grosime )
•Greutate: 660 grame

Canon EOS R poza lcd rabatabil mobil
lcd selfie – Canon R – mirrorless

Lansat în septembrie 2018, Canon EOS R este dotat cu un senzor de 30 megapixeli, sistem autofocus dual-pixel cu 5655 de puncte selectabile. Conform producătorului nipon, sistemul Dual Pixel CMOS AF al sistemului EOS R permite utilizatorilor să fotografieze și să filmeze în condiții de luminozitate extrem de scăzută cu focalizare precisă. În scurta plimbare prin Delta Bucureștiului nu am avut ocazia să testez această afirmație. Poate cu altă ocazie.

Canon EOS R poza aparat foto mirrorless
Canon R mirrorless full frame

Ergonomia lui EOS R este una foarte bună. Designul gripului, preluată de la gama DSLR, este reușit, acesta oferă o bună priză. Construcția se simte a fi solidă și se vede că este realizată la standarde de calitate înalte.

Canon EOS R cântărește 660g iar obiectivul RF 24-105mm F4 L IS USM 700g, așadar împreună 1,36 kg, acceptabil spun eu, mai ales că obiectivul face pereche bună cu mirrorless-ul, ansamblul fiind bine echilibrat. Apropo de obiectiv, noua montură RF nu trece neobservată, fiind mai mare decât montura EF.

Canon EOS R poza senzor full-frame
Canon EOS R – senzor full-frame

Canon EOS R dispune de un mic ecran pentru afișarea setărilor aparatulu, dar și de numeroase butoane pentru a schimba rapid setările. În plus are funcția My Menu și de mare ajutor este ecranul complet tactil. La alte modele mirrorless, lcd-ul tactil nu poate fi folosit pentru schimbarea setărilor din meniu.

Ecranul de 3,2 inch este articulat, fiind implementat cu balama, are o rezoluție 2,1 milioane de pixeli. LCD-ul este tactil (touchscreen) și poate fi folosit atât pentru selectarea punctelor de focus cât și pentru schimbare setărilor din meniu, pentru a face zoom pe imaginile afișate, derularea lor.

Vă recomand să vedeți: Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM cu ring-flash integrat

Canon EOS R are un vizor EFV cu 3,69 milioane de pixeli și un factor de mărire de 0,76x, dar mie mi s-a părut că are un lag (întârziere) destul de vizibil, mai ales când se face zoom. Pe de altă parte, timpul scurt petrecut cu aparatul foto, nu mi-a permis să caut prin Meniul lui, poate sunt setări care desființează acel lag.
Este prezent un senzor care face comutarea automată între vizor și LCD. Atât vizorul cât și LCD-ul redau realist culorile și detaliile fine.

poza planta parcul natural vacaresti delta bucurestiului
in Delta Vacaresti

Meniurile modelului EOS R sunt bine structurate, destul de asemănător meniurile aparatelor DSLR Canon. Manualul electronic (.pdf) în limba engleză poate fi descărcat de aici

poza pasare parcul vacaresti delta bucuresti
pasare in parcul natural Vacaresti
fotografie pasare delta vacaresti bucuresti Canon RF 24-105mm F4L IS USM
crop

Mirrorless-ul EOS R folosește acumulatorul LP-E6N, care a asigurat autonomie până la 600 de imagini, iar indicatorul lui afișa două liniuțe, din patru. Acumulatorul se încarcă și prin USB.

poza fotografi drona delta vacaresti bucuresti
drona

Din câte am observat precizia și viteza autofocusului este bună la EOS R. Senzorul și procesorul de imagine oferă rezultate bune în lumină slabă. Calitatea imaginii este una foarte bună, culorile fiind plăcute.
Canon EOS R poate filma UHD 4K până la 25/30p (max. 29 min. 59 sec.) MP4, dar nu am avut timp să filmez mai bine. Nu lipsesc conexiunile pentru microfon extern și căști.

poza afis avertizare capusi parcul vacaresti delta bucurestiului
avertizare capusi parcul Vacaresti Bucuresti
poza fauna flori lac parc vacaresti bucuresti
fauna – Delta Bucurestiului

Câteva cuvinte și despre obiectivul Canon RF 24-105mm F4L IS USM

Canon RF 24-105mm f/4L IS USM obiectiv
RF 24-105mm f/4L IS USM

Noua montură RF a obiectivelor a fost concepută folosind combinația optimă între designul optic, mecanic și electronic, pentru a obține cât mai bune. În meniul lui EOS R sunt opțiuni pentru a corecta automat distorsiunile și aberațiile obiectivului RF 24-105mm F4L IS USM. Dacă le dezactivați se obesrvă că obiectivul are ceva distorsiuni și vignetează uneori. Aberațiile cromatice sunt mai bine controlate.

fotografii parcul natural cavaresti delta bucuresti
24mm – Canon RF 24-105mm F4L IS USM
test zoom Canon RF 24-105mm F4L IS USM fotograf
105mm – Canon RF 24-105mm F4L IS USM

Obiectivul este dotat și cu sistem de stabilizare a imaginii (USM) și are protecții la intemperii. Obiectivul are o lungime de 105mm și aproximativ 159mm când faceți zoom. Inelul de zoom este bine amplasat, în spatele inelului de focus, astfel se reduce riscul de a roti din greșeală inelul de focus. În partea din față mai este prezent un inle care vă permite să schimbați diverse setări, ca de exemplu ISO, compensare expunerii, etc. Acest inel produce niște clicuri, utile când vreți să folosiți compensare expunerii (un clic poate fi 1/3 EV).

poza decor parcul vacaresti bucuresti Canon RF 24-105mm F4L IS USM
105mm
test obiectiv zoom Canon RF 24-105mm F4L IS USM delta vacaresti bucuresti
24mm

Distanța minimă de focalizare este de 0.45m, elementul frontal nu se rotește, astfel puteți folosii filtre de focalizare circulară de 77mm. De asemenea lentila frontală este ușor de curățat, datorită stratului de fluor.

review Canon RF 24-105mm F4L IS USM parcul vacaresti bucuresti
24 mm – Canon RF 24-105mm F4L IS USM
test zoom Canon RF 24-105mm F4L IS USM parc vacaresti bucuresti
105mm – Canon RF 24-105mm F4L IS USM

Canon RF 24-105mm F4L IS USM cântărește 700g, iar parasolarul este inclus (acesta poate fi montat pe obiectiv și invers). La data publicării acestui mini review Canon RF 24-105mm F4L IS USM costa 5.899 lei
Pentru mirrorlessul EOS R sunt disponibile și trei tipuri de adaptoare de la montură EF la RF.

La data publicării acestui mini review Canon EOS R (body) costa 9.999 lei (redus de la 11.999 lei), iar varianta cu obiectivul RF 24-105mm F4L IS USM costa 14.999 lei (redus de la 16.999 lei). În ambele variante se oferă cadou un inel Adaptor EF-EOS R.

Oferta completă poate fi verificată aici sau aici

Așa ca o concluzie, la prima vedere Canon EOS R pare o bună opțiune pentru cei interesați de un mirrorless full-frame, dotat cu mai multe butoane cu ajutorul cărora să schimbe rapid setările. Ecranul rabatabil pe mai multe direcții este bine venit, la fel și funcția touchscreen.
Calitate imaginii este una foarte bună, cum era de altfel de așteptat. Sistemul autofocus pare și el capabil să ofere rezultate bune. Fotografierea în rafală de până la 5fps cu AF-C pare suficientă pentru majoritatea cazurilor. Conexiunile wireless, suport pentru card de memorie UHS-II, USB-C și posibilitatea de a încărca acumulatorul prin USB adaugă alte puncte acestui EOS R.

Alte fotografii realizate în Delta Bucureștiului cu Canon EOS R și obiectivul Canon RF 24-105mm F4L IS USM pot fi văzute la Galeria Foto

În final mai spun câteva păreri despre organizare evenimentului #canonweek, cu speranța ca pe viitor astfel de activități se vor îmbunătății. Dacă ar fi sa dau o notă organizatorilor (F64, sper să nu greșesc dar Canon România a fost implicat cumva) de la 1 la 10 (zece fiind nota maximă) aș acorda 5, așa cu îngăduință.

valea doftanei vanzare terenuri 12 euro negociabil

În primul organizatorii/organizatorul nu a verificat și la fața locului dacă Montefiore chiar este potrivit pentru astfel de eveniment. Din câte am înțeles, cei de la Montefiore au spus că au un separeu. Dar nu aveau, cel puțin nu unul în adevăratul sens al cuvântului. Erau două camere, una lângă cealaltă, despărțite de niște elemente decorative, care nu asigurau nici un fel de separare. Iar separarea fonică ar fi fost foarte utilă, pentru că acolo era o petrecere, iar zgomotul a bruiat prezentarea lui Doru Oprișan. El a trebuit să vorbească mult mai tare, dar nu așa se cuvine.

Vă recomand să vedeți: Canon Speedlite 470EX-AI primul blit dotat cu inteligenta artificiala

Alt aspect care poate fi îmbunătățit ține de birocrație, această activitate care ne ține ocupați aproape inutil și ne consumă aiurea timpul! La fața locului trebuia completat un formular, un proces de predare-primire a aparaturii. Dar organizatorii puteau foarte bine să trimită, în același timp cu confirmarea înscrierii la eveniment, și rugămintea sa descărcăm noi formularul respectiv și să-l avem la noi completat cu datele noastre. La fața locului, datele din formular erau verificate cu cele din C.I. și adăugate seria aparaturii. Operație care ar fi durat 30-60 secunde.
Din păcate, se pare, că este greu să căutăm soluții să reducem statul la coadă. Și măcar dacă am știi să stăm la coadă, dar nu, trebuie ca unele persoane să intre în față, plus buluceala aproape nelipsită.

Dar cireașa de pe tort mi s-a părut a fi momentul când organizatorii și-au dat seama că nu au acumulatori pentru toate aparatele foto! Au trebuit să sune un coleg să aducă acumulatori, dar mai târziu, se pare, că de fapt erau acolo acumulatorii, dar într-o altă cutie/pungă!
Plus că unele aparate foto aveau acumulatorii cam descărcați. Chiar și eu voiam un Canon EOS RP, dar fiind problema cu acumulatorii, am primit EOS R.
Sper ca acest feedback este util și altor persoane care se ocupă de organizarea de evenimente, nu neapărat legate de întâlniri foto.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

3 thoughts on “Fotoplimbare in Delta Vacaresti – Fotografii cu Canon EOS R”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.