One World Observatory este clădirea construită chiar lângă locul în care turnurile gemene din New York au fost dărâmate în atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.

Cu ocazia vacanței în New York am fost interesat să văd cum arată acum World Trade Center (WTC), spațiul unde au avut loc evenimentele din 11 septembrie 2001. Fundațiile celor două clădiri Turnuri Gemene au fost transformate în monumente dedicate celor care și-au pierdut viața atunci, iar în apropiere se mai află un muzeu dedicat victimelor, noua clădire One World Observatory (uneori numit și Freedom Tower sau One World Trade Center) și un interesant terminal gară metrou (Transportation Hub) numit Oculus, pe care îl voi prezenta într-o viitoare postare aici găsiți informațiile

Revenind la One World Observatory, inaugurarea clădirii pentru public a avut loc pe 29 mai 2015. Zgârie-norul are 104 etaje (541m), dar accesul turiștilor este permis la etajul 102 (416m înălțime).
Adulți plătesc 35$ pentru biletul simplu, iar pentru 45$ veți avea în plus prioritate (la control, lift și ieșire) și veți primi un ghid digital One World Explorer (un iPad cu ajutorul căruia aflați diverse informații – verifică aici oferta).


Pentru 55$ se mai adaugă de la oferta cu 45$ posibilitatea de a avea un orar flexibil de vizitare și veți primii o băutură de 15$. Toate aceste bilete pot fi cumpărate și online.

Biletul simplu este inclus în New York Sightseeing Pass .
La One World Observatory (One World Trade Center) se poate ajunge cu metroul (stațiile World Trade Center, Fulton street, Park place, Cortland street station, Rector street), cu autobuzele locale sau autobuzul turistic hop-on hop-off. Uite și harta zonei
După prezentare biletului, urmează un control de securitate, ca la aeroport.

Reguli de acces One World Observatory:
– fără animale de companie
– nu sunt permise trepiede
– persoanele cu probleme de mișcare au acces facil
– cărucioarele pliabile pentru copii sunt permise
Pentru informații actualizate verifică site-ul oficial

După controlul de securitate începe spectacolul. Veți intra într-o încăpere care prezintă granitul pe care s-a contruit fundația. Această cameră este ca o peșteră, dar ici colo sunt monitoare și proiecții video care afișează informații despre contrucția zgârie-norului.

Apoi urmează lifturile. Pentru turiștii One World Observatory, parcă 5 lifturi erau. Dar partea interesantă este filmul proiectat pe pereții liftului: pe de o parte vedeți cu s-a dezvoltat orașul New York din 1500 până în prezent, pe de altă parte vedeți informații legate de acest zgârie nori. Ideal ar fi ca toți cei din lift să stea cu spatele către ușa liftului, astfel va fi mai ușor de urmărit acel film. Pe de altă parte dacă sunteți sensibili la mișcare, la imagini derulate destul de repede, vă temeți de înălțime vi se recomandă să închideți ochii.
La etajul 102 (aproximativ 416m înălțime) ajungeți în 47 de secunde. Iar partea interesantă de acum începe!
Dar până să ajungeți la observator veți fii ținuți în suspans cu un alt spectacol. Veți urmării un film scurtmetraj care prezintă ritmul și stilul de viață a newyorkezilor, dar acest scurtmetraj este de fapt proiect pe jaluzelele unor ferestre. Iar la finalul scurtmetrajului acele jaluzele se ridică, iar priveliște este impresionantă (asta dacă este vreme frumoasă) !


Parcă ești pe acoperișul New York-ului. Senzația este de nedescris în cuvinte!

Am realizat și eu un scurt videoclip cu ocazia vizitei One World Observatory – cel mai înalt zgârie-nori din New York.
Se spune că într-o zi perfect senină și aer curat din One World Observatory se poate vede până la 80 km distanță! Așadar înainte să ajungeți în zona World Trade Center (WTC) verificați condițiile meteo.


Multe din clările înalte din Manhattan pot fi văzute din Obervator, dar și Brooklyn Bridge (impresiile sunt notate în această postare) plus alte poduri, chiar și statuia Libertății.






Citește și: Fotoplimbare in Delta Vacaresti – Fotografii cu Canon EOS R


Vă recomand să citiți: Calatorie cu avionul in America – New York – informatii utile



Trebuie să mai știți că obervatorul este închis. Sunt geamuri, iar când am fost eu în vizită, geamurile nu prea erau curate, au avut grijă turiștii să-și lase amprentele acolo.


Pentru fotografie sau filmări probabil ar fi util ca obiectivul aparatului foto să aibă un parasolar de silicon (ceva de genul ăsta), pe care să-l așezați fix pe fereastră, astfel să reduceți reflexiile din geam. Eu l-am uitat pe al meu la hotel 🙁

Celor interesați de fotografie sau video de la înălțime le sugerez să viziteze Top of The Rock și/sau Empire State Building, care au și terase în aer liber.

Din zgârie-norul Top of the Rock vedeți și Empire State Building (invers nu).
La obervatorul din One World Trade Center se mai află un Sky Portal, adică un disc circular de sticlă, de 14 metri diametru, în podea pe care poți călca, dar care are niște televizoare LED cu imagini de înaltă rezoluție de la niște camere video orientate în jos. Am sperat că sunt chiar geamuri care îți oferă o perspectivă de neuitat asupra străzilor la 100 de etaje mai jos. Așa ceva, parcă se găsește într-un zgârie-nori din Chicago.


Nu lipsește restaurantul, un bufet (care au prețuri pe măsura înălțimii clădirii), toaletele, magazin cu suveniruri.

În numite momente sunt prezenți niște animatori care explică tot felul de lucrui despre New York.
Recomand vizitarea turnului One World Observatory celor care ajung în New York. Am uitat să menționez în celelalte postări cu obiectivele turistice din New York, dar o fac acum: majoritatea oferă wi-fi gratuit.
- Huse si carcase subacvatice la reduceri de vara - 6 June , 2023
- Google prezinta Product Studio un instument care permite utilizatorilor Merchant Center sa creeze imagini folosind AI - 5 June , 2023
- Sejur in Zanzibar 2023 - 5 June , 2023
4 thoughts on “One World Observatory – impresii de calatorie si imagini foto-video”