Parcul Vacaresti din Bucuresti – fotoplimbare de iarna

Parcul Natural Văcărești, cunoscut și ca Delta Bucureștiului sau Delta dintre blocuri, este unul din parcurile capitalei care merită vizitat în orice sezon. În continuare vă prezint câteva fotografii realizate în iarna lui 2019.

parcul vacaresti bucuresti poze iarna zapada ianuarie 2019
parcul Vacaresti Bucuresti iarna 2019

Pentru cei care nu știu, Parcul Național Văcărești este amplasat între Șoseaua Vitan-Bârzești, Calea Văcărești, Splaiul Unirii și Șoseaua Olteniței, înspre Popești-Leordeni (harta)

Lăsat în voia naturii după 1989, acest spațiu întins pe aproximativ 234 de hectare și protejat de diguri înalte cât un bloc cu patru etaje s-a transformat într-un fel de ”Deltă a Bucureștiului”. Lacul Văcărești a fost conceput ca parte a amenajării complexe a râului Dâmbovița. Ca și Lacul Morii, care a fost finalizat, Lacul Văcărești trebuia să facă parte din sistemul hidrologic de apărare a Bucureștiului împotriva inundațiilor.

parcul Vacaresti Bucuresti poza iarna zapada
parcul Vacaresti Bucuresti

Lucrările au început în anul 1986, ocazie cu care a fost demolată și Mănăstirea Văcărești, dar au fost sistate după 1989.

poze iarna lac gheata parc natural vacaresti bucuresti
iarna in parcul natural Vacaresti din Bucuresti

După 1990 proiectul a fost abandonat complet, asemeni și terenul imens, care a devenit groapă de gunoi și casă a celor fără adăpost, care și-au amenajat corturi și locuințe improvizate, insalubre, la doar câțiva metri în spatele unuia dintre cele mai mari mall-uri din capitală – Sun Plaza.

parcul Vacaresti Bucuresti fotografii iarna zapada vegetatie
parcul Vacaresti Bucuresti – vegetatie iarna

Conform unor studii, dacă omenirea ar dispărea, natura ar avea nevoie de doar 10-20 de ani pentru a pune stăpânire peste orașele de astăzi. Exact așa s-a întâmplat în spațiul separat de oraș prin digul înal de aproximativ 15m!

Vegetația s-a format pe lângă bălțile rămase, fauna a fost atrasă de condițiile care s-au format în acest areal, ducând în cele din urmă la înființarea Parcului Natural Văcărești, pentru protejarea vieții sălbatice.

fotografii iarna parcul Vacaresti Bucuresti zapada
iarna in parcul Vacaresti Bucuresti

Din câte îmi aduc aminte zona naturală „Acumulare Văcăreşti” a fost declarată parc natural printr-o hotărâre a guvernului Cioloș şi a fost instituit regimul de arie naturală protejată, după care a intrat în administrarea Asociației Parcul Natural Văcărești (APNV) și a Primăriei Generale a Bucureștiului (PMB).

techstar.ro

Astfel, Parcul Natural Văcăreşti devine prima arie protejată urbană a ţării şi cel mai mare spaţiu verde al Capitalei.

foisor parcul Vacaresti Bucuresti fotografii iarna zapada
parcul Vacaresti Bucuresti – foisor

Asociația Parcul Natural Văcărești (APNV) a deschis în toamna lui 2017 prima potecă de vizitare, un traseu pentru bicicliști și un foișor ornitologic în Parcul Natural Văcărești din București.
Accesul pe potecă începe din Splaiul Unirii 168, din fața complexului rezidențial Asmita Gardens, aceasta este harta

Vă recomand să vedeți: Foisor ornitologic, poteca de vizitare si cicloturism in Parcul Natural Vacaresti din Bucuresti – fotografii toamna

Suprafaţa totală pe care se instituie aria naturală protejată este de 186 de hectare. Parcul Natural Văcărești este o oază de liniște.
Cei care doresc să viziteze parcul sunt rugați să aibă încălțăminte și îmbrăcăminte adecvate pentru teren accidentat și să respecte regulamentul de vizitare al parcului, afișat pe panoul amplasat la intrare.

poza indicatoare parcul Vacaresti Bucuresti fotografii iarna zapada
indicatoare in parcul Vacaresti Bucuresti

Astfel, vizitatorii sunt rugați să nu abandoneze deșeuri de ambalaje, să nu aprindă nicio sursă de foc, să nu elibereze animale de apartament, să nu rupă sau să distrugă vegetația. De asemenea, pescuitul este interzis.

Vă recomand să citiți: Solutii de finantare de Black Friday si nu numai

Nu recomand coborârea în zona joasă a parcului după o perioadă de ploaie mai lungă (sau la topirea zăpezii), cel puțin nu fără ceva cizme bune de cauciuc și mai ales, fără biciclete! Digul, lung de 5,5 km, pare că este mai accesibil plimbărilor cam în orice condiții.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Pe la începutul primăverii, pe 1 aprilie parcă, este Ziua Păsărilor, momentul dă startul la birdwatching în parcul Văcărești. Anii trecuți Societatea Ornitologică Română (SOR) și Administrația Parcului Natural Văcărești au organizat diverse evenimente cu această ocazie.
Mai multe fotografii realizate iarna în parcul natural Văcărești pot fi văzute la Galeria Foto

fotostefan

2 thoughts on “Parcul Vacaresti din Bucuresti – fotoplimbare de iarna”

  1. Faptul ca au lasat pamantul in paragina nu mi-a ridicat un semn de intrebare. Cel mai rau mi-a parut ca au daramat o biserica indiferent de motiv. Cred ca era interesant ca parcul sa aiba in centrul sau o biserica. Rusine celor care iau astfel de decizii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.