DSLR si Mirrorless

Intr-un post anterior spuneam in gluma ca DSLR poate fi tradus si prin “does some lovely rubbish”, dar ca de fapt DSLR este prescurtarea de la Digital Single Lens Reflex si m-am gandit sa va prezint ceva mai multe informatii despre acest sistem.Si daca tot suntem la “ora de teorie” am sa va prezint si mai noul sistem numit mirrorless.

fotografa eleganta
DSLR

O sa aflati cum functioneaza cele doua sisteme, astfel veti fi mai bine informati si veti lua decizia corecta daca doriti sa treceti de la un simplu aparat foto compact la un aparat foto digital mai evoluat.

Digital Single Lens Reflex (DSLR)

aparat foto cu oglinda
oglinda

Aparatul foto DSLR ca mecanism presupune ca lumina ce intra prin obiectiv ajunge la o oglindã si de acolo este directionata in sus unde, printr-un mecanism optic de pentaprisma, ajunge la viewfinder-ul (vizorul) prin care te uiti cu ochiul. Cind apesi butonul pentru a face fotografia, oglinda respectiva se da la o parte din calea luminii si aceasta ajunge direct la senzor unde “ia nastere” fotografia.

aparat foto dslr
sectiune dslr

Rezultatul e simplu: exact ceea ce vedeai cu ochiul prin acel viewfinder (vizor) se salveaza in memorie.

Aparatele foto mirrorless

mirrorless sony
fara oglinda

Mirrorless-urile elimina acea oglinda.

aparate foto
comparatie

Cum aceasta ocupa un anumit spatiu in corpul aparatului foto prin eliminarea ei grosimea aparatului foto se reduce, la fel si greutatea, pentru ca dispar si alte componente precum pentaprisma sau oglinda secundara pentru focalizare, iar demulte ori este eliminat si viewfinderul,imaginea fiind afisata direct pe ecran.

O buna parte din actualele aparate foto mirrorless nu au viewfinder, la anumite modele poate fi cumparat separat si montat pe aparat.Producatorii au speculat reducerea fizica a dimensiunilor prin introducerea de touchscreenuri sau reducerea numarului de butoane fizice, compactind astfel si mai mult aparatele, dar nu in detrimentul calitatii imaginii.

Citeste si: Sigma 24mm F3.5 DG DN – 35mm F2 – 45mm F2.8 si 65mm F2 pentru Sony E si Panasonic L

Vorbind de calitatea imaginii trebuie sa stiti ca multe aparate mirrorless au acelasi senzor ca la dslr-urile, adica de tip APS-C (23 x 15 milimetri). Alti producatori, de exemplu Panasonic si Olympus au mers pe senzori “four thirds”, care sunt un pic mai mici, iar Nikon pe un format propriu numit CX.

dimensiune senzori foto
marime senzori

sursa foto: www.photoxels.com

Oricum calitatea imaginii ramine la fel de buna.

aparat foto sectionat
Canon EOS-M

Ca sa intelegeti si mai bine cum functioneaza cele doua sisteme,DSRL si mirrorless, va invit sa urmariti explicatia de 8 minute realizata de Bart Zoni:

Recapitulare:

– aparatele foto mirrorless nu au oglinda si alte sisteme complementare astfel dimensiunile si greutatea sunt mai mici decit la DSLR-uri; insa uneori acest lucru poate fi un dezavantaj;
– la unele modele de aparate foto mirrorless ecranul este rabatabil si in plus ecranul poate simula direct rezultatul final, adica veti stii de la inceput cum ati reglat expunerea si veti vedea daca fotografia prezinta zgomot de imagine; pe de alta parte daca doriti sa realizatii fotografii afara cand este soare puternic s-ar putea sa nu vedeti prea bine pe ecranul aparatului, in aceasta situatie un vizor (viewfinder) este de mare ajutor;
– acumulatorul aparatelor mirrorless nu este la fel de rezistenta ca cea de la un DSRL; astfel ca este obligatoriu sa cumparati si acumulator de rezerva;
– mirrorless-urile filmeaza mai bine, datorita sistemului de focalizare mai bine adaptat pentru filmare;
– deocamdata aparatele foto mirrorless sunt mai scumpe, sau au acelasi pret ca DSLR-urile.

Iar daca doriti sa faceti trecerea de la simplul aparat foto compact la un sistem mai evoluat, mai complicat si mai scump va mai pot oferii un singur sfat: mergeti la magazinul foto cel mai apropiat si testati cele doua sisteme cu mana voastra.Doar asa veti vedea si simti cel mai bine diferenta intre DSLR-uri si mirrorless-uri.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

f64.ro

fotostefan

19 thoughts on “DSLR si Mirrorless”

  1. Pingback: Test Nikon D5200
  2. Pingback: Nikon COOLPIX A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.