5 monitoare pentru editare foto-video. Recomandari alegere monitor profesional

Am mai spus și cu altă ocazie că de Black Friday sau Cyber Monday sunt șanse mici să găsim reduceri la monitoarele profesionale dedicate celor interesați de fotografie și video, dar acest lucru, pe de o parte, nu este o piedică să știm câteva recomandări, pe de altă parte s-ar putea totuși să avem surpriza să găsim oferte atractive.

monitor profesional grafica editare video Philips LED PLS  27″, 5K, DP, Pivot, 275P4VYKEB/00
Philips LED PLS 27″, 5K, Pivot, 275P4VYKEB/00

Pe piață sunt multe tipuri de monitoare, cu fel de fel de specificații, monitoare 3d, plane sau curbate, un marketing de toată frumusețea. Ce caracteristici trebuie să iei în considerare atunci când vrei să îți cumperi un monitor bun, profesional?

Ceea ce contează la un monitor în editare video/ foto:

•opanou LCD de calitate (minim VA, recomandat IPS) capabil să redea cât mai fidel culorile
•format 16:9, recomandat 16:10 – diferența de pixeli contează în Photoshop dar și în programele de editare video
•conectivitate DVI sau DisplayPort (Un lucru foarte important: asigurați-va că monitorul ales este compatibil cu placă video deținută!)
•timp de răspuns acceptabil – nu este chiar un criteriu pentru foto/video, acesta ajută mult mai mult în gaming

Ceva mai detaliat informațiile sunt cam așa: tehnologia panourilor. Există două tehnologii obișnuite, care sunt potrivite pentru grafică: AV (alinierea pe vertical) și IPS (comutare în plan). Ambele oferă unghiuri similare de vizualizare, de 178 grade, ceea ce face posibilă vizualizarea imaginii din aproape orice unghi. Există o diferență de precizie a culorilor și a consistenței luminozității, care sunt ușor mai mari în panourile IPS.

Totuși în ultimi anii s-au înregistrat progrese tehnologice, iar unele panouri VA oferă o precizie a culorii la un nivel foarte bun. Mai mult, conform unor păreri, panourile AV prezintă un negru mai intens și un contrast mai bun decât panourile IPS și tind să aibă un consum redus de energie.
În principiu sunt recomandate monitoarele LCD, dar dacă aveți ocazia, testați-vizualizați și monitoarele LED.

Vă recomand să citiți: BenQ BL3201PT: monitor cu rezoluție 4K gândit special pentru proiectare şi design

Într-un mediu profesional fidelitatea culorilor este foarte importantă. Iată câțiva termeni pe care îi veți întâlni: spațiul de culoare sRGB este cel minim; Adobe RGB este o gamă mai largă decât sRGB și este standardul de facto în industrie. Un ecran profesionist trebuie să fie capabil să reproducă cu exactitate cel puțin 90% (preferabil, mai mult) dintre culorile din acest spațiu. Un alt aspect de care trabuie ținut cont este și calibrarea monitorului. Chiar dacă aceste monitoare profesionale sunt mai bine reglate din fabrică totuși este indicat să le verificați și dacă este cazul să le calibrați.

datacolor webinar calibrare monitor
calibrare monitor

Câteva informații despre calibrarea unui monitor am scris în acest post

Vă recomand să citiți: Testeaza-ti deficitul de viziune de culoare cu X-Rite Color Challenge

Un alt lucru de luat în considerare este dimensiunea monitorului și formatul imaginii: un ecran mai mare este una dintre cele mai bune posibilități. Ar fi să alegeți monitoare de cu diagonala ecranului de minim 24 inch (61,1cm), ideal 27 inch.

Acum majoritatea ecranelor sunt în formatul 16:9, dar este bine să verificați și modelele care oferă formatul 16:10.

monitor curbat acer XZ350CU
Acer XZ350CU

Plat sau curbat? Alegrea depinde de preferințele personale ale fiecăruia. Un monitor curbat este capabil să creeze o percepție sporită a adâncimii cu distorsiuni minime ale imaginii. Cu toate acestea, unii utilizatori raportează o preferință pentru ecranele plate pentru crearea (mai mult decât vizualizarea) de conținut, deoarece orice distorsionare a imaginii, chiar și minimală, este nedorită.

Alegerea rezoluției ar trebui luată în considerare împreună cu dimensiunea ecranului. Cu cât ecranul este mai mare, cu atât mai mare ar trebui să fie rezoluția. Dacă ținem cont că din ce în ce mai multe aparate de fotografiat pot filma 4K poate ar fi bine să vă orientați de pe acum la un monitor cu rezoluție 4K (3840 x 2160 pixeli). În plus rezoluția 4K a monitorului ajută în a obține un zoom complex în zonele cu detalii fine, atât la prelucrare foto cât și video.

BenQ SW2700PT monitor foto
BenQ SW2700PT

De asemenea, trebuie ținut cont și de alte elemente, cum ar fi ajustarea ergonomică, porturi USB, boxe, senzor de lumină, shading hood” (capac protector. Acest capac are rolul de a reduce reflexiile ecranului în zone în care lumina ambientală este greu de controlat), dacă vă jucați pe calculator timpul de răspuns este important.

shading hood benq SW2700PT monitor editare foto
shading hood

Acestea sunt doar câteva sfaturi, sper eu, practice și utile pe care le poți urma atunci când vrei să îți iei un monitor bun, profesional.
Acum să trecem și la câteva sugestii de monitoare potrivite pentru editare foto-video, grafică și aplicații de tip CAD/CAM în ordinea crescătoare a prețului. Monitoarele profesionale pentru grafică nu vin la un preț mic, însă, așa cum știm sau ar trebui să știm, pentru calitate superioară trebuie să scoți mai mulți bani din buzunar/cont bancar.

poza monitor profesional Dell U2717DA
Dell U2717DA

Dell U2717DA – de 27 inch, 16:9, anti glare, timp de raspuns 6ms, luminozitate 350 cd/mp, porturiHDMI, Display port, USB 3.0 la un pret de 2.699 lei

poza monitor profesional BenQ BL2711U
BenQ BL2711U

BenQ BL2711U – de 27 inch, wide 16:9, 3840×2160 (4K UHD), timp de raspuns 4ms, uminozitate 300dc/mp, porturi DVI-D, HDMI, Display port, USB 3.0 la un pret de 2.999,99 lei (redus de la 3.899,99 lei)

monitor profesional editare foto video Philips BDM3470UP
Philips BDM3470UP

Philips BDM3470UP – de 34 inch, ultra-wide 21:9, 3440×1440, timp de raspuns 5ms, luminozitate 320cd/mp, porturiVGA, DVI-D, Display port, HDMI, USB, difuzoare. Costa 3.399,99 lei (redus de la 3.799,99 lei)

poza monitor profesional grafica editare foto video cad/cam
Philips LED PLS 27″, 5K, DP, Pivot, 275P4VYKEB/00

Philips LED PLS 27″, 5K, DP, Pivot, 275P4VYKEB/00 6.224,99 Lei
Cel mai important aspect al acestui monitor este rezoluția: 5K. Chiar daca aceasta nu este încă un standard în domeniu, poate nu e rău să încerci să fii cu un pas înainte, chiar dacă au început să apară monitoare cu rezoluția 8K (7680 x 4320 pixeli)!

monitor profesional grafica BenQ LED 4K IPS PV3200PT
BenQ LED 4K IPS PV3200PT

BenQ LED 4K IPS PV3200PT, 32 inci, Rezoluție 3840 x 2160 6.300 Lei
Poate numele BenQ nu îți mai spune mare lucru, dar află că această firmă s-a axat pe producerea de monitoare profesionale.

Toata oferta de monitoare profesionale poate fi verificată le emag

Alte oferte de monitoare profesionale pentru fotografie, grafică, editare video și CAD/CAM poate fi verificată la F64 sau pcgarage.ro, uneori chiar și la evomag.ro puteți găsi oferte interesante.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

PS: Dacă îţi sunt utile informaţiile poţi susţine blogul cumpărând produsul dorit direct din link-urile sau bannerele din articol. Voi primi un mic comision din valoarea comenzii. Acest lucru nu afectează în nici un fel prețul plătit de tine. Îţi mulţumesc pentru suport!

fotostefan

3 thoughts on “5 monitoare pentru editare foto-video. Recomandari alegere monitor profesional”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.