5 sugestii si echipamente foto-video pentru fotografii de Halloween

Chiar dacă nu este sărbătorit de mulți în România, Halloween-ul se apropie și este un prilej excelent pentru fotografii pasionați să își exerseze atât creativitatea, cât și tehnicile de fotografiere. Pentru rezultate cât mai bune vă prezint 5 sugestii si echipamente foto-video pentru fotografii de Halloween.

sugestii echipamente foto-video pentru fotografii de Halloween
5 sugestii si echipamente foto-video pentru fotografii de Halloween

Photo by Robert Linder on Unsplash

Finalul lunii Octombrie ne aduce și seara de Halloween, prilej numai bun de a pune aparatele foto-video și chiar telefoanele mobile la lucru.

5 sugestii si echipamente foto-video pentru fotografii de Halloween

1. Dovleci sculptați și luminați

poza dovleac sculptat halloween lumina fum
Jack-o-Lantern

Photo by Colton Sturgeon on Unsplash

Probabil cel mai cunoscut simbol al Halloween-ului este dovleacul sculptat și luminat – așa numitul felinar din dovleac (Jack-O-Lanterns). Dacă tu sculptezi dovleacul încearcă să realizezi un time-lapse. Pentru inspirație uite un videoclip pe pagina Nikon Learn&Explore, iar dacă vrei să aflii mai multe despre time-lapse vezi unul din articolele mele dedicate acestui subiect.

Pentru time-lapse ai nevoie de un trepied. De asemenea daca lumina de la lumânării nu este suficient de puternică sau pentru efecte speciale poți încerca să folosești diverse surse de lumini, ca de exemplu lanterne sau lumini led, ca acestea sau acestea

Altă idee este să încearci să integrezi felinarul din dovleac într-un fundal sau decor natural (iederă, arbuști, pe iarbă, printre frunzele de toamnă etc.) sau în cazul în care locuiești la bloc, te-ai putea folosi de o fereastră și reflexia în aceasta sau ai putea avea în vedere un fundal neutru.

fotografie dovleac halloween infricosator idei fotografiere
subexpus

Photo by Mark Rall on Unsplash

Nu în ultimul rând încearcă să subexpui, fiind mai interesant atmosfera fantomatică cu aceste felinare decât observarea tuturor detaliilor de pe suprafața dovlecilor.

2. Persoane costumate

sugestii si echipamente foto-video pentru fotografii de Halloween poza portret fata costumata halloween dovleac
Portret- fotografii de Halloween

Photo by Jennifer Marquez on Unsplash

Din păcate și anul acesta pandemia Covid-19 complică lucrurile, totuși poți organiza o ședință foto cu unul din prietenii tăi. Machiaje interesante, instantanee sau portrete regizate, profită de moment și capturează expresii, detalii și stări. Pe cât posibil folosește recuzită, sau fundaluri foto care îți permit editare fotografiei ulterior.

poza portret cuplu machiaj halloween sedinta foto
Cuplu – machiaj Halloween

Photo by Alonso Reyes on Unsplash

sugestii si echipamente foto-video pentru fotografii de Halloween cuplu mascat
cuplu mascat Halloween

Photo by Casey Andersen on Unsplash

poza atmosfera halloween fete lumina
efecte de lumina

Photo by Goldeen Hour on Unsplash

Poți folosii lumina naturală sau blițuri, iar pentru a creea o atmosferă de Halloween poți atașa blițurilor geluri colorate

Nu uita nici de portretele animăluțelor de companie, mai ales dacă sunt costumate de Halloween!

poza catel costumat halloween fantoma fotografie
Catel fantoma Halloween

Photo by Karsten Winegeart on Unsplash

3. Fotografiază o fantomă

sugestii si echipamente foto-video pentru fotografii de Halloween fantoma expunere lunga
expunere lunga

Photo by Afiq Fatah-B on Unsplash

Există mai multe moduri de a creea iluzia unei fantome. Probabil cel mai simplu mod este expunerea lungă, de 8 sau 10 secunde, în funcție de lumina existentă în spațiul în care realizezi imaginile. Aparatul foto/smartphone-ul trebuie să fie nemișcat (un trepied sau o suprafață stabilă va fi utilă), iar orice se mişcă prin faţa camerei în timpul expunerii va părea transparent.

evomag.ro

Poți încerca să fotografiezi o siluetă într-un mod abstract – pentru asta pe poate ajuta o pânză de difuzie sau hârtie de calc de mari dimensiuni chiar o perdea albă. Important e să fie un material semi-transparent, iar în spatele subiectului tău să ai o sursă puternică de lumină – contrastul va fi unul puternic.

fotografie silueta pinza transparenta
silueta

Photo by Montylow on Unsplash

Ceva mai complex este iluzia levitaţiei, care necesită ceva recuzită şi cunoştiinţe de editare. Sunt necesare două cadre identice ca expunere şi perspectivă, unul pentru fundal şi celălalt în care modelul este aşezat pe un obiect care va fi eliminat la editare.

poza levitatie baiat costum halloween
levitatie

Photo by Kenneth Zaulda on Unsplash

poza fantoma levitatie costum halloween
fantoma

Photo by Lucas Ludwig on Unsplash

Un alt efect interesant este dubla expunere. Multe din camerele foto moderne și aplicații pentru smartphone oferă această funcție. Trebuie doar să faci fotografia principală şi apoi să alegi cum o suprapui pe următoarea.

exemplu fotografi de halloween dubla expunere noaptea
atmosfera Halloween

Photo by Ashkan Forouzani on Unsplash

sugestii si echipamente foto-video pentru fotografii de Halloween dubla expunere
dubla expunere

Photo by Frompasttofuture on Unsplash

Un bliț extern poate fi util pentru a obține efecte fantomatice. În modul slow-sync, bliţul nu se va declanşa de-al lungul întregii expuneri, creând un efect de mişcare neclară dacă subiectul nu stă pe loc.

Citește și: Sony ZV-1 vs Canon G7 X Mark II – compactele performate pentru creatorii de continut amatori sau profesionisti

4. Fi atent la detalii

poza ghete vrajitoare halloween
scoala de zbor !

Photo by Bee Felten Lidel on Unsplash

Nu uita să privești cu atenție în jur și să observi detaliile care fac Halloween-ului: decorațiuni diverse, pregătirile de tot felul, detaliile de pe costume, imaginile de tipul înainte și după, close-up-uri cu preparatele culinare „costumate” și ele de Halloween și lista ar putea continua.

poza prajituri halloween decor dovlecei
prajiturele de Halloween

Photo by Bee Felten Lidel on Unsplash

Pentru unele fotografii vei avea nevoie de obiective cu unghi mai larg de cuprindere, pentru altele de tele sau chiar de un obiectiv macro. Alegerea abordării rămâne la latitudinea ta.

5. Fotografiază din diverse unghiuri
Experimentează cu mai multe perspective – spre exemplu, poți fotografia de jos pe cineva costumat, astfel încât să îi faci să pară mai mari și mai înfricoșători.
Încearcă să fotografiezi cu un obiectiv wide.

Bonus – sfaturi generale:
• direcția luminii este importantă – pentru o mai bună evidențiere a texturilor specifice machiajelor de Halloween, sursa de lumină trebuie să vină din dreapta sau stânga subiectului. Deși în mod normal nu luminăm subiectul de jos în sus, acum este o ocazie bună să testăm și să analizăm rezultatele.
• modifică balansul de alb din cameră sau la editare – pentru un sentiment înfricoșător sau supranatural, încearcă tonuri de verde neobişnuite sau purpuriuri ”vrăjitoreşti”. Tonurile mai reci tind să adauge un aspect mai trist sau „de speriat” unei fotografii. De asemenea, poți desatura culorile și adaugă chiar și texturi peste pentru a obține fotografii cu look vintage.
• dacă fotografiezi cu un smartphone nu face zoom, nu uita să-l ții nemișcat și verifică dacă poți să-i schimbi setările (ISO, balans de alb, expunere, etc)

Anii trecuții magazinele foto PhotosetupF64iShoot au avut diverse promoții cu ocazia Halloween. Posibil ca și anul acesta să fie la fel, astfel nu uita să le verifici, sau revin-o aici pe blog să afli ultimele noutăți.

La final nu-mi rămâne decât să-ți urez spor la fotografiat!

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

PS: Dacă îţi sunt utile informaţiile poţi susţine blogul cumpărând produsul dorit direct din link-urile sau bannerele din articol. Voi primi un mic comision din valoarea comenzii. Acest lucru nu afectează în nici un fel prețul plătit de tine. Îţi mulţumesc pentru suport!

fotostefan
Latest posts by fotostefan (see all)

One thought on “5 sugestii si echipamente foto-video pentru fotografii de Halloween”

  1. Awwww…. cățelușul e tare scumpic. Iar fotografia cu vrăjitoarea și fumul violet care iese din bostan e foarte… Halloweenish. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.