Biciclete Citylink – noul serviciu de bike sharing in Bucuresti

Sutele de biciclete Citylink alcătuiesc noul serviciu de smart bike sharing din București. Capitala nu este la prima încercare de a avea un serviciu bike sharing în sistem fee-float – cursa poate porni și se poate încheia oriunde, dar sper că va fi una de succes, iar prin succes, de fapt, sper eu că bicicletele vor rezista pe străzile Bucureștiului mult timp!

biciclete Citylink poza bike sharing bucuresti
biciclete Citylink – inchiriere prin aplicatie de mobil

Serviciile de închiriat biciclete nu sunt o noutate pentru București.

Bicicletele I’Velo sunt prezente de ceva timp în capitala României, doar că serviciile lor, inclusiv I’Velo Urban, par mai mult pentru divertisment. Adică bicicletele pot fi folosite la plimbări prin parcuri sau în apropiere, iar cele 16 stații de biciclete parcă tot nu acoperă nevoia de transport urban.
Totuși I’Velo Urban are avantajul că este disponibil aproape tot timpul anului!

poza biciclete ivelo urban iarna bucuresti
Statie biciclete Ivelo – iarna Bucuresti

Apoi a existat serviciul de bike sharing Ape Rider, cu biciclete Pegas, lansat cu mult tam-tam în 2018! Tare rău mi-a părut că după nici un an de zile au dispărut de pe străzile Bucureștiului. Nu este foarte clar care sunt motivele dispariției sistemului de bike sharing Ape Rider, dar îmi aduc aminte că în primele luni de funcționare Ape Rider a avut mari probleme din cauza hoților de biciclete dar și a lipsei educației unor utilizatori.

poza biciclete pegas ape rider bike sharing bucuresti
Ape Rider Bucuresti

Respectivele biciclete aveau sisteme antifurt și de localizare prin GPS, dar dacă nivelul de civilizație al unora este scăzut degeba sisteme.
La un moment dat auzisem un zvon că respectivele biciclete Pegas au fost cumpărate de primăria sectorului 6 și sunt cele din parcul Crângași.

poza biciclete inchiriat parcul crangasi bucuresti
inchiriere biciclete parcul Crangasi – Bucuresti

Dacă Pegas Ape Rider a avut ”lipici” la hoții de biciclete, cei de la Citylink s-au gândit la măsuri de protecție / descurajare ceva mai bune, cel puțin până la proba contrarie!

drmax.ro

Biciclete Citylink – închiriere și utilizare

foto bicicleta citylink inchirieere bucuresti
bicicleta Citylink

Vârsta minimă pentru crearea unui cont și închirierea unei biciclete este de 16 ani, iar un client poate închiria o singură bicicletă, în același interval de utilizare.

Instalează mai întâi aplicația mobilă Citylink de pe www.citilynk.ro și activează-ți un cont în aplicație. Trebuie să ai la îndemână cartea de identitate validă (sau pașaport), deorece trebuie să trimiți poze față verso și un selfie cu C.I., apoi trebuie să introduci datele cardului bancar.
Cardul bancar va fi folosit să plătești cursele, deobicei cei 3 lei sunt plătiți de la începutul cursei.

poza bicileta inchiriat bucuresti citylink
bicicleta de inchiriat – Bucuresti

Cei de la Citylink vor verifica datele și dacă îți aprobă contul, poți să închiriezi din aplicație o bicicletă.

aplicatie inchiriat bicicleta oriunde bucuresti
harta biciclete Citylink Bucuresti

Vei scana codul QR și bicicleta se deblochează automat.

cod qr aplicatie inchiriere biciclete bucuresti foto
cod QR

La început am avut niște probleme cu aplicația Citylink, dar după un update s-a rezolvat.

Costurile de închiriere pentru o bicicletă Citylink

Prețul de închiriere a unei biciclete este de 0,2 lei/minut iar dacă te plimbi mai mult de 30 minute primești gratuit încă 30 de minute. Astfel, o oră de mers cu bicicleta va costa 6 lei. Prețul minim pe o cursă este de 3 lei și se va aplica indiferent de durata cursei. Serviciul de bike sharing CityLink nu are un tarif de pornire.
Dacă închiriezi bicicleta mai mult de 4 ore consecutive, atunci o poți păstra toată ziua iar costul total va fi de 24 lei/24 de ore.

Trebuie menționat, deși nu prea am înțeles cum vine asta căci bicicleta o parchezi pe spațiul public, ”dacă dorești să parchezi bicicleta undeva în oraș, trebuie să știi ca responsabilitatea este integral a ta, în caz de furt vei fi obligat să plătești contravaloarea unei biciclete -raportat la prețul de achiziție a acesteia”

O bicicletă Citylink din jurul tău pot fi rezervată pentru un timp de 20 minute.

Citește și: Bucharest Vintage Bicycle Show 2015

Biciclete merg destul de bine, sunt dotate cu sistem de iluminat și un mic coș. Au frână de mână dar și la pedală. Cauciucurile sunt cu cameră, mai comod la mers, dar exită riscul să faci pană.

Poți trimite un voucher promoțional tuturor amicilor tăi, din meniul Free Trips / Curse Gratuite, ca să încerce și ei bicicletele.

poza roata bicicleta valva camera
roata bicicleta cu camera

Bicicletele Citylink sunt adaptate călătoriilor urbane, ideale atât pentru femei, cît și pentru bărbați. La finalul cursei ți se cere să faci o poză cu bicicleta parcată.

Sper ca numărul bicicletelor să crească de la 350 spre 1000, măcar, nu de alta, dar să fie mai ușor de găsit prin oraș.

valea doftanei vanzare terenuri 12 euro negociabil

Citylink a fost lansat ca un serviciu de mobilitate urbană în București, cu o flotă de 150 de mașini hibride Toyota Yaris Hybrid și Corolla Hybrid pentru car sharing.

poza toyota de inchiriat bucuresti
Toyota Citylink

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan
Latest posts by fotostefan (see all)

One thought on “Biciclete Citylink – noul serviciu de bike sharing in Bucuresti”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.