Cum se tine aparatul foto DSLR

Ți-ai cumpărat primul aparat foto DSLR? Felicitări! Dar știi ce ar trebui să înveți de la bun început, până să ajungi la setări și alte aspecte mai complicate? Ei bine, probabil cel mai banal lucru, anume: cum se ține în mână aparatul de fotografiat DSLR.

poza fotograf ie romaneasca
fotografiere

Un aparat de fotografiat compact este mai ușor de ținut în mână, de asta m-am gândit să vă prezint cum se ține un DSLR, lucru valabil și în cazul unor aparate de fotografiat mirrorless

Una din cauzele pentru care pozele tale sunt neclare este tocmai faptul că nu ți corect aparatul foto, iar în momentul declanșării îl miști. În imaginea de mai jos vedeți sfaturile celor de la Digital Camera World. Click pe imaginea, ca să o vezi la rezoluție mare.

poze cum se tine aparatul foto dslr
cum se tine aparatul de fotografiat

La exemplele de mai sus vă sugerez să încercați și altă modalitate de a ține aparatul de fotografiat atunci când fotografiați pe verticală. La poziția de fotografiere portret (când fotografiați pe înalt) să încercați să țineți mâna care apasa butonul declanșator în jos, cotul lipit de corp, iar cealaltă mână sub obiectiv (vezi acestă poză, exemplul C). Din cele două variante o alegeți pe cea care vi se potrivește mai bine.

poza fotograf ploaie umbrela
fotografiere cand ploua

În plus, butonul de declanșare se apasă printr-o presiune egală, fără mișcări bruște. Încercă să nu lovești butonul de declanșare sau să-l apeși cu forță, deoarece aceasta poate duce la o mișcare a întregului aparat în momentul declanșării și destul de posibil ca fotografia să fie neclară sau ”mișcată” cum se mai spune.

poza fotografa fotografiind
fotografiere detaliu

Vă recomand să citiți: Cum se tine telefonul mobil pentru filmare

poza fotograf fotografiind oameni portrete
portrete

La fotografierea în condiții de iluminare slabă, atunci când este posibil, încearcă folosirea obiectelor din jur pentru a câștiga stabilitate – sprijinirea de spătarul unui scaun, de un copac, o balustrada, de cadrul unei uși etc. Desigur ideal este să folosești un trepied (vezi cum poți să-ți alegi un trepied foto) în condiții de iluminare slabă, dar nu întotdeauna este posibil (poate ești într-un muzeu), astfel poziția corpului și modul de susținere a dsrl-ului este și mai importantă.
Când condițiile sunt prielnice, este recomandat să te așezi pe jos, sau să te așezi într-un genunchi.

Vă recomand să vizionați videoclipul realizat de fotograful Karl Taylor:

Uneori poate fi util și un aparat foto sau obiectiv cu sistem de stabilizare optică a imaginii.
O altă modalitate de a obține stabilitate este aceea de a-ți controla respirația. Regula e destul de simplă: nu apăsați butonul de declanșare în timp ce respirați sau inspirați!

Stabilizând camera foto cu coatele, controlând respirația și modificând poziția corpului sunt doar câteva din modalitățile prin care puteți obține fotografii mai clare fără a utiliza un trepied. Pur și simplu o să ia ceva timp pentru a practica aceste tehnici, dar apoi vor deveni reflex.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

f64.ro

One thought on “Cum se tine aparatul foto DSLR”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.