Doua documentare si o aplicatie despre fotograful Ansel Adams

Probabil ati auzit, chiar si in treacat, vorbindu-se despre fotograful Ansel Adams (20 februarie 1902 – 22 aprilie 1984), care a intrat in istoria fotografiei mai ales pentru peisajele alb-negru pe care le facea cu ajutorul unei camere foto de format mare (8″ x 10″), imagini care au impresionat prin claritate si compozitie, dar si ca inventator al sistemului zonelor (Zone System despre care vom “vorbi” alta data).

Winter morning, Sierra Nevada from Lone Pine, 1944
Winter morning, Sierra Nevada from Lone Pine

De altfel imaginile realizate de Ansel in urma cu mai bine de 80 de ani, sunt cu mult peste ce realizam noi, uneori, astazi cu tehnica moderna.

Vorbind de tehnica, ar fi bine sa urmariti primul film cu o durata de 9 minute despre Ansel Easton Adams, realizat de catre Marc Silber. Acesta a vizitat casa lui Ansel Adams unde sta de vorba cu baiatul lui Ansel, care ne arata cum arata originalul unuia dintre celebrele fotografii realizate de Ansel “Moonrise, Hernandez, New Mexico” si cum a fost prelucrata in camera obscura sa arate asa cum o vedem noi astazi.

Moonrise, Hernandez, New Mexico ansel adams
Moonrise, Hernandez, New Mexico

Alte citeva fotografii celebre:
Monolith, The Face of Half Dome, 1927
Rose and Driftwood, 1932
Yosemite Valley, Clearing Winter Storm, 1937 sau poate 1935
Aspens, New Mexico, 1958

Si ca sa terminam pentru moment cu partea tehnica, in cazul in care daca doriti sa aflati si mai multe despre echipamentul foto folosit de Ansel Adams vizitati si siteul pbs.org.

Al doilea documentar, cu o durata de 58 de minute, realizat de Pacific Art, este probabil cel mai interesant documentar despre Ansel Adams.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Despre fotograful american Ansel Easton Adams, care initial isi dorise sa devina pianist, am mai scris aici pe blog.

Iar aplicatia mentionata in titlul postului este de fapt un app pentru iPad ce poate fi descarcat contra sumei de 6 Euro de pe iTunes. Acest app contine un slideshow cu 40 din fotografiile lui Ansel Adams, insotite de comentarii audio sau scrise, interviuri acordate de Ansel, chiar si cel aordat revistei Playboy, etc.

fotostefan

2 thoughts on “Doua documentare si o aplicatie despre fotograful Ansel Adams”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.