Expozitia „Revolutia din Decembrie 1989. Locuri ale memoriei in Bucuresti”

Expoziția „Revoluţia din Decembrie 1989. Locuri ale memoriei în București” a fost vernisată la Muzeul Municipiului București marți, 3 decembrie 2019.

poze Vernisajul expozitiei „Revolutia din Decembrie 1989. Locuri ale memoriei in Bucuresti”
Vernisajul expozitiei „Revolutia din Decembrie 1989. Locuri ale memoriei in Bucuresti”

Au trecut 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989. După trei decenii trăim într-o altă lume, o lume liberă și democrată, o lume în care putem vorbi despre lucrurile care ne plac ori ba, o lume în care noi alegem unde să mergem, unde să trăim și unde să murim.

Este momentul să ne amintim cum a fost viața noastră înainte de acest moment de cotitură și cum este acum. Să facem o comparație coerentă și obiectivă a schimbărilor produse în acest răstimp. Și astfel ajungem să privim în trecutul nu foarte îndepărtat și să analizăm cauzele care au dus la sfârșitul comunismului în România.

poza troita piata romana bucuresti decembrie 1989 evenimente
troita victime Decembrie 1989 – piata Romana Bucuresti

Să ne amintim de interzicerea întreruperii de sarcină, de imposibilitatea de a călători peste hotare, de cartela pentru zahăr și ulei, de frigul din casă sau din școală, de cum circulam pe scara autobuzului, de cozile la carne, de propaganda televizată, de defilările obligatorii sau de demolările de case și biserici.

poza sticla lapte ceasusescu comunism
sticla de lapte – poza Nicolae Ceausescu manual scolar

Au rememorat amintiri despre acel sângeros decembrie 1989 dna Tomnița Florescu – arhitect, viceprimar al Capitalei, dl Adrian Majuru – istoric, director al Muzeului Municipiului București, dl Constantin Corneanu – director ştiinţific al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 și Cezar Buiumaci, muzeograf, curatorul expoziției.

Împotriva tuturor acestora românii s-au ridicat în Decembrie 1989 și au reușit să-l gonească pe Nicolae Ceaușescu de la tribuna la care se obișnuise să fie confirmat și aclamat.

criando.ro

Mitingul din 21 Decembrie 1989 a însemnat sfârșitul unui regim impus în România de trupele sovietice în urmă cu peste patru decenii. Regimul fusese zguduit de revoltele muncitorești din 1977 și 1987, iar în 1989 blocul comunist se prăbușise în toată Europa central-orientală și de Sud-Est, însă Ceaușescu nu admitea că trebuia să renunțe la putere și a ordonat reprimarea manifestațiilor anticomuniste.

poza cultul comunist roman decembrie 1989 expozitie palatul sutu bucuresti
propaganta comunista – expozitie palatul Sutu Bucuresti

În urma represiunii din Timișoara, cât şi a celei din București, din noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989, dar și ulterior, în timpul diversiunii teroriste, au murit oameni care ieșit în stradă pentru libertate. Desfășurarea Revoluției în mai multe planuri, în mai multe locuri, este de multe ori o piedică în rememorarea de către public a evenimentelor, făcând astfel necesar un repertoriu al acestor locuri.

Citește și: Foto-video – Traseul Revolutiei din Timisoara decembrie 1989

Traseul expozițional pe care îl propune Muzeul Municipiului București începe din Piața Revoluției și are opriri în fiecare loc în care jertfa a fost marcată prin monumente ori plăci comemorative, troițe și cenotafe, denumiri de străzi în memoria martirilor, indicând astfel locurile memoriei Revoluției din 1989. Pe lângă acestea, sunt prezentate câteva proiecte de monumente și o parte a emisiunilor comemorative emise cu această ocazie.

În cadrul cercetării pentru această expoziție au fost identificate peste 50 de locuri reprezentând spații publice, piețe, stăzi, imobile, monumente cu o componentă importantă în abordarea istoriei recente.
Sunt locuri cunoscute, însă am ajuns să trecem pe lângă ele fără să le mai atribui însemnătatea, uităm că acolo au murit oameni a căror singură vină a fost dorința de libertate și de un trai mai bun.

poza decembrie 1989 bucuresti biblioteca centrala
Biblioteca Centrala Carol I Bucuresti

poze nume victime decembrie 1989 bucuresti
nume strazi – victime evenimente 1989

Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989, reprezentat de directorul ştiinţific, domnul Constantin Corneanu, a fost alături de Muzeul Municipiului București în acest demers, punând la dispoziție o parte dintre publicațiile proprii.

valea doftanei vanzare terenuri 12 euro negociabil

Dinamica expoziției este completată de proiectarea filmului documentar „1989 – Un timp sărit din calendar”, realizat de jurnalistul şi directorul Institutului Român de Istorie Recentă, Liviu Tofan, și care reuneşte pentru prima oară evenimentele derulate pe parcursul anului 1989 într-un film documentar – din ianuarie până în decembrie.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Expoziția poate fi vizitată la Palatul Suțu în perioada 3 decembrie 2019 – 29 februarie 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.