Fotografie de nunta si portret cu Rob Heyman

In weekend am fost la seminarul de fotografie de portret si fotografie de nunta tinut de Rob Heyman la Muzeul Taranului Român din Bucuresti.

rob heyman
Rob Heyman

Rob Heyman a fost adus de Epson România cu ocazia lansarii unei noi linii de imprimante cu sistem CIS.

Bineinteles ca fotograful australian nu a batut atata drum pana in Romania doar pentru noile imprimante Epson.
El a tinut un seminar de fotografie structurat in 2 parti: sambata a vorbit despre portret, iar duminica a vorbit despre fotografie de nunta.

raise awareness
mesaj

Fotografii prezenti sambata in sala Noului Cinematograf al Regizorului Român (NCRR) de la Muzeul Taranului Român au putut afla despre cele 3.5 reguli ale unei fotografii bune.

3.5 rules
regula 3.5

La prima vedere, reteta pare simpla :

1 – alege fundalul

2 – alege prim planul

3 – plaseaza subiectii

3,5 – daca lumina nu e buna, ia-o de la inceput.

Rob Heyman ne-a vorbit despre fotografia de portret, despre iluminare, despre utilizarea luminilor de studio, ne-a arata exemple si ne-a dezvaluit mici “trucuri” in realizare fotograiilor de familie. Si toata prezentarea s-a bazat pe vasta sa experienta acumulata in cei 40 de ani de munca fotografica!

bts
realizare portret

El nu a ocolit nici aspectul financiar al fotografiei de portret:

costing
costuri fotografie

f64.ro

exemplu calcul cost fotografie
exemplu

Ce-am mai retinut si cred ca este un lucru foarte important este faptul ca dansul vinde fotografii tiparite/printate! Nu jpeg, nu raw, nu cd, nu dvd ci poze pe hartie!!

album foto
exemplu album foto

Trecand peste difentele culturale intre Romania si Australia cred ca ar fi cazul ca si in Romania fotografii profesionisti sa insiste ca, clientul sa cumpare si fotografii tiparite/printate. Mai ales ca acum Epson a facut marele pas si ofera sistemul CIS ( simplu explicat, este o unitate ce contine propriile cartuse ce sunt alimentate in permanenta cu cerneala prin tuburi de la rezervoare cu cerneala ce vor sta langa imprimanta).
Probabil daca incepem sa vedem din ce in ce mai multe fotografii printate/tiparite vom aprecia mai bine meseria de fotograf!

Duminica a fost ziua fotografiei de nunta.

wedding photography
fotografie de nunta

Bineinteles, discutiile au “deviat” spre venituri si cat castiga un fotograf de nunta in Australia fata de unul in Romania. Trecand de cifrele seci si de amintitele diferente culturale intre Romania si Australia important este sa retinem faptul ca cei care vor sa traiasca din fotografie trebuie sa faca efortul sa vinda poze printate! Cdurile/dvdurile nu numai ca se pot defecta, dar pozele repective au o circulatie restransa, intr-un final ele ajungand sa zaca intr-un sertar! Pe cand o poza printata are un impact vizual mai mare; cu cat mai mare poza printata cu atat mai mare impactul vizual. Ganditi-va ce bine ar fi daca o poza facuta de voi este inramata elegant si asezata la vedere pe birou sau pe perete(daca este de mari dimensiuni).

infinity.ro

Heyman cand a auzit ca la noi se lucreaza 20 de ore pentru 200 de euro si la final se livreaza un DVD cu poze in format digital a ramas blocat! Dansul in Australia cere peste 12.000 de dolari pe un album de nunta! Procedeul este relativ simplu: merge la nunta face poze si dupa o saptamana doua le arata clientului.Clientul alege pozele pe care vrea sa cumpere, iar dupa cateva zile primeste albumul tiparit. Iar pentru o singura pagina de album cere si primeste 150 de dolari. Cand deschizi un album la mijloc deja te uiti la 300 de dolari!
Revenind la situatia din Romania, Rob Heyman a fost de parere ca si la noi fotografii trebuie sa incerce sa vanda si albume foto, nu doar dvduri, atat pentru fotografia de portret cat si pentru fotografia de nunta.

poza de nunta
nunta

Eu cred ca discutiile au fost utile celor prezenti, Rob Heyman dovedind o stapanire foarte buna a domeniului, avand raspunsuri la toate intrebarile adresate,iar atmosfera a fost prietenoasa,vesela, Rob avand mici cadouri (brelocuri ursuleti koala, insigne cangur) pentru cei prezenti. Asa ca organizatorii merita felicitari si cum spuneam in alte articole eu ma bucur ca firmele ce au legatura cu domeniul foto organizeaza astfel de evenimente pentru ca sunt de un real folos celor care vor sau care deja fac bani din fotografie.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Atat sambata cat si duminica Epson România a pus la dispozitia celor prezenti in sala doua imprimante Epson L800 pe care acestia si-au putut tiparii fotografiile aduse pe suport digital.

Spre deosebire de seminarul de fotografie tinut de Bret Florens la seminariile tinute de Rob Heyman nu s-a putut filma dar sper ca pozele realizate in cadrul celor doua workshop-uri sunt edificatoare si de folos celor care doresc sa devina fotografi profesionisti.
Despre pozele afisate aici sau la Galeria Foto mai trebuie sa spun ca, unele dintre ele, sunt realizate cu Nikon Coolpix P310, pentru care, in zilele urmatoare, voi publica un review.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.