Fotoreporterul Marc Riboud a murit la 93 de ani

Unul dintre cei mai renumiţi fotoreporteri francezi, Marc Riboud, autorul fotografiei din 1967, care ne prezintă o participantă (Jan Rose Kasmir) ce ţine o floare în faţa soldaţilor americani ai Gărzii Naţionale la un protest împotriva războiului din Vietnam, a murit la vârsta de 93 ani.

poza fata floare soldati americani
© Marc Riboud

Marc Riboud este la fel de faimos pentru o fotografie din 1953, care ne prezintă un muncitor care vopseşte Turnul Eiffel.

Marc Riboud  poza muncitor turn eiffel
© Marc Riboud

Marc Riboud s-a nascut pe 24 iunie 1923 la Saint-Genis-Laval, în apropiere de Lyon, fiind unul din cei şapte copii ai familiei înstărite Riboud. Unul din fraţii lui Marc Riboud, Antoine (care a murit în 2002) este fondatorul gigantului alimentar Danone.

poza fotograf francez Marc Riboud
Marc Riboud

Marc a început să fotografieze de la 14 ani, folosind aparatul foto al tatălui său. A studiat ingineria la Ecole Centrale de Lyon, s-a angajat inginer într-o fabrică din Lyon, dar a continuat să fotografieze.

În 1951 se mută la Paris, unde se întâlneşte cu Henri Cartier-Bresson, Robert Capa şi David Seymour, fondatorii Magnum Photos, al carui membru este ales în 1955. Marc Riboud a fost chiar şi preşedintele Magnum 1974-1976, dar a renunţat la grup în 1979 spunând că “nu-i plăcea competiţia pentru glorie”, care era promovată în interiorul grupului.
El realizează numeroase fotoreportaje în Europa, Asia SUA şi Africa. Marc Riboud a fost, de asemenea, unul dintre primii fotografi occidentali care au vizitat China comunistă (în 1957) şi a petrecut trei luni în Uniunea Sovietică în 1960.

Realizează fotoreportaje cu atrocităţile din Vietnam, în timpul războiului dintre cele două tabere, atât în Vietnamul de Nord cât şi în cel de Sud, în China, în timpul “Revoluţiei Culturale” a lui Mao Zedong, etc.
Fotografiile sale au fost publicate în reviste precum Life, Geo, National Geographic, Paris Match sau Stern.

A primit numeroase premii şi distincţii, inclusiv pentru întreaga sa activitate fotografică. Marc Riboud încetat din viaţă pe 30 august 2016 (cauza fiind boala Alzheimer).

fotostefan
Latest posts by fotostefan (see all)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.