Muzeul Municipiului Bucureşti şi Institutul Naţional de Medicină Legală „Dr. Mina Minovici” sunt organizatorii expoziţiei „Scurtă istorie a revanşei. Duel sau crimă?”, organizată la Palatul Suţu (Bvd. I.C. Brătianu, nr. 2).

Prin acest proiect expoziţional gazdele şi-au propus aducerea în actualitate a istoriei unui fenomen urban care a migrat din zona mondenităţii şi a politicului către periferii sociale adesea ignorate.
Expoziţia prezintă în premieră povestea duelului din anul 1898, desfăşurat la Bucureşti şi soldat cu moartea unuia dintre participanţi, Emanoil Lahovary. Conflictul dintre acesta şi omul politic Nicolae Filipescu a escaladat, pornind de la o polemică în presă, până la o confruntare aprinsă care a forţat şi depăşit Codul Dueliştilor. Pe locul unde Lahovary a murit (actualmente Piaţa Naţiunilor Unite, vezi harta) se află şi astăzi un monument ridicat în anul 1903 de văduva sa, Zoe Suţu, singurul monument de acest fel din Europa. Probabil nu sunt singura persoana care a trecut pe lângă aceea fântână fără să cunoască povestea ei! Tot ca fapt divers, fântâna respectivă a fost relizată de sculptorul Carol Storck.
Vă recomand şi: În vizită la Muzeul de Artă Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu Storck
În noiembrie 1897, George Em. Lahovary a scris în ziarul conservator “L’Independence Roumaine” câteva articole în care ataca politica lui Nicolae Filipescu şi deopotrivă ziarul său “Epoca”, acuzându-l de duplicitate şi de apropiere faţă de liberali, în condiţiile în care ambii erau conservatori.

Nicolae Filipescu considerându-se ofensat a trimis doi martori să-i ceară satisfacţie lui Lahovary. La rândul său, acesta a însărcinat doi martori să-i răspundă la provocare. Arma aleasă a fost spada.

Duelul a avut loc în sala de gimnastică şi scrimă a Societăţii „Bukarester Turnverein”, care nu corespundea codului duelului, având numai12 m. Era sala de antrenament a lui Nicolae Filipescu şi a fost considerat un avantaj. George Emanuel Lahovary nu era prea experimentat şi a fost victima acestui duel.


În urma acestui duel, Nicolae Filipescu l-a ucis pe George Em. Lahovary şi a fost condamnat la şase luni închisoare. Regele Carol I l-a amnistiat.
Filipescu a lipsit aproape un an de pe scena politică românească, revenind abia în toamna anului următor. În şedinţa din 12-13 iunie 1898, procurorul general a susţinut în faţa Curţii de Apel că nu a fost vorba de un duel, ci de ,,un asasinat”. El a susţinut că cei patru martori sunt ,,complici la crimă” şi că trebuie pedepsiţi ca atare.
Scurtă istorie a revanşei. Duel sau crimă? este o recuperare de poveşti şi obiecte inedite puternic încărcate de memoria unei istorii obscure a societăţii.

Printre acestea se numără costumul istoricului Nicolae Iorga, purtat în momentul asasinării sale din pădurea Strejnic, la începutul anului 1941, trusa de duel care a aparţinut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, precum şi o serie de corpuri delicte, care vin din zona subteranului social interbelic.





Expoziţia “Scurtă istorie a revanşei. Duel sau crimă?” este deschisă la Palatul Suţu până pe 30 iulie 2017, de marţi până duminică, orele 10.00-18.00 (ultima intrare la 17.30).
- Raliul Memorial Bucuresti-Giurgiu 1904 – fotografii & video - 24 September , 2023
- Noul mirrorless retro Nikon Z f vine cu cadouri - 22 September , 2023
- Obtine-ti licenta Windows sau Office ieftin si legal! - 21 September , 2023