Iranianul Asghar Khamseh câștigă distincția Fotograful Anului la SWPA 2016

Câstigatorii competiției de fotografie Sony World Photography Awards 2016, au fost anunțați astăzi de către World Photography Organisation. Fotograful Iranian Asghar Khamseh a primit premiul L’Iris d’Or – Fotograful Profesionist al Anului, pentru realizarea portretelor de impact ale vitimelor atacurilor cu acid.

poza portret Asghar Khamseh swpa 2016
© Asghar Khamseh

Cea de-a noua ediție a concursului a beneficiat de un număr-record de 230.103 de înscrieri, iar juriul i-a acordat premiul “Fotograful Anului L’Iris d’Or“ fotojurnalistului iranian Asghar Khamseh.

Lucrarea a fost aleasă din cele selecțiile câștigătoare de la cele 14 categorii Professional, care au fost de asemenea anunțate astăzi.
”Fire of Hatred” este o serie de portrete care înfățișează victimele atacurilor cu acid, dându-le acestora oportunitatea de a se face auziți.

fotojurnalistul Iranian Asghar Khamseh - premiul “Fotograful Anului L’Iris d’Or“ pentru seria ”Fire of Hatred”
fotojurnalistul Iranian Asghar Khamseh – premiul “Fotograful Anului L’Iris d’Or“

Premiul de 25.000 de dolari acordat lui Khamseh a fost anunțat la ceremonia de decernare a premiilor SWPA, în Londra. Acesta fost premiat alături de câștigătorii și finaliștii celor 14 categorii Professional.

În cadrul ceremoniei, World Photography Organisation i-a acordat lui Kei Nomiyama (Japonia) distincția ”Open Photographer of the Year” și un premiu de 5.000 de dolari. De asemenea, au fost anunțați câștigătorii titlurilor Youth și Student Focus Photographer of the Year. Toți câștigătorii au fost premiați cu echipamente digitale Sony de ultimă generație.

Kei Nomiyama - winner Open, Low Light, SWPA 2016
Kei Nomiyama – winner Open, Low Light, SWPA 2016

Sony World Photography Awards premiază anual cele mai bune fotografii din lume. Nu există taxe de înscriere în competiție, aceasta fiind deschisă tuturor fotografilor, funcționând astfel ca o rampă de lansare în industria fotografiei.

FOTOGRAFUL ANULUI L’IRIS D’OR– ASGHAR KHAMSEH

Născut în Tehran în 1963, Asghar Khamseh lucrează ca fotojurnalist pentru Mehr News Agency, Iran, a căror muncă se concentrează în principal pe drepturile omului în Iran. Seria de fotografii câștigătoare ”Fire of Hatred” atrage atenția asupra numărului atacurilor cu acid, care este în creștere în Iran.

Dominique Green, Președintele juriu la categoria Documentary: “Portretele care au ca subiect desfigurările rezultate din violență socială sunt un subiect dur, dar neocolit de fotografii de documentar. Seria lui Asghar Khamseh, ”Fire of Hatred” pune privitorul față în față cu imagini puternice, care trebuiesc privite atent, cu empatie și respect, astfel că cel care le privește devine mai mult decât un simplu observator, devine un martor. Juriul și-a exprimat în unanimitate admirația pentru munca depusă și modul în care este expusă această tragică practică”.

CÂȘTIGĂTORII ȘI FINALIȘTII CATEGORIEI PROFESSIONAL

Câștigătorii celor șapte categorii Documentary și șapte categorii Art provin din 10 tări. De asemenea, în premieră, două categorii Professional au fost câștigate de același fotograf, în același an. Fotografii au fost evaluați pe baza unui set de lucrări.

Câștigătorii Categoriei Architecture: Amélie Labourdette, Franta

2nd – Hui Zhang, China / 3rd – Stephan Zirwes, Germania

Câștigătorii Categoriei Candid: – Kirstin Schmitt, Germania

poza Kirstin Schmitt, Germania
Kirstin Schmitt, Germania

2nd – Nick Ng, Malaesia / 3rd – Andrea Rossato, Italia

Câștigătorii Categoriei Conceptual: – Julien Mauve, Franta

poza Julien Mauve, Franta
Julien Mauve, Franta

2nd – Alejandro Beltran, Venezuela / 3rd – Barbaros Kayan, Turcia

Câștigătorii Categoriei Landscape: Maroesjka Lavigne, Belgia

poza rinocer alb Maroesjka Lavigne, Belgia
Maroesjka Lavigne, Belgia

2nd Maoyuan Cui, China / 3rd Stefan Schlumpf, Suedia

o Câștigătorii Categoriei Portraiture: Marcello Bonfanti, Italia

2nd Fauzan Ijazah, Indonesia / 3rd Rubén Salgado Escudero, Spania

o Câștigătorii Categoriei Staged: Alberto Alicata, Italia

2nd Cristina Vatielli, Italia / 3rd Kristoffer Eliassen, Norvegia

Câștigătorii Categoriei Still Life: Francesco Amorosino, Italia

2nd Oliver Schwarzwald, Germania / 3rd Hiroshi Watanabe, Japonia

CATEGORIA DOCUMENTARY

Câștigătorii Categoriei Campaign: Jetmir Idrizi, Kosovo

2nd – David Chancellor, Marea Britanie / 3rd – Antoine Repessé, Franta

Câștigătorii Categoriei Contemporary Issues: – Asghar Khamseh, Iran

2nd – Kevin Frayer, Canada / 3rd – Simona Ghizzoni, Italia

Câștigătorii Categoriei Current Affairs: – Angelos Tzortzinis, Grecia

poza refugiati Angelos Tzortzinis, Grecia
Angelos Tzortzinis, Grecia

2nd – Andrea and Magda, Italia / 3rd – Andrew Burton, SUA

o Câștigătorii Categoriei Daily Life: Espen Rasmussen, Norvegia

poza mineri norvegieni Espen Rasmussen, Norvegia
Espen Rasmussen, Norvegia

2nd Sandra Hoyn, Germania / 3rd Stephanie Sinclair, SUA

Câștigătorii Categoriei Environment: Kevin Frayer, Canada

poza vultur mongolia Kevin Frayer, Canada
Kevin Frayer, Canada

2nd Li Feng, China / 3rd Lucy Nicholson, Marea Britanie

Câștigătorii Categoriei People: Kevin Frayer, Canada

poza copil asiatic Kevin Frayer, Canada
Kevin Frayer, Canada

2nd Filippo Venturi, Italia / 3rd Alessandro D’Angelo, Italia

Câștigătorii Categoriei Sport: Nikolai Linares, Danemarca

poza boxer Nikolai Linares, Danemarca
Nikolai Linares, Danemarca

2nd Jens Juul, Danemarca / 3rd Annick Donkers, Belgia

CÂȘTIGĂTORUL CATEGORIEI OPEN – KEI NOMIYAMA, JAPONIA

Lucrarea “Enchanted Bamboo Forest” de Kei Nomiyama a fost selectată ca cea mai bună fotografie din lume, de un juriu condus de Jael Marschner, fostul editor de imagine al Time Out London/Sunday Times Travel. Fotograful a primit un premiu de 5.000 de dolari în cadrul ceremoniei din Londra.

Nomiyama, doctor în Chimia Mediului la Universitatea Ehime din Japonia, este atras de fotografierea vieții sălbatice și de a celei subacvatice. Fotografia lui a fost realizată în munții Insulei Shikoku și surprinde licuriciul Luciola parvula la începutul sezonului ploios. Fotografia a fost selectată dintre cei 10 câștigători de categorie Open anunțați pe data de 29 martie.

Competiția Open a fost deschisă tuturor fotografilor și a presupus înscrierea unei singure fotografii.

CÂȘTIGĂTORUL CATEGORIEI YOUTH – SAM DELAWARE, SUA

Portretul surorii fotografului i-a adus tânărului student de 18 ani Sam Delaware titlul de Youth Photographer of the Year. Născut în Freeport, Maine, Delaware acesta urmează cursurile școlii Angwin din California. Delaware este un fotograf autodidact și fotografiază de la vârsta de 12 ani.

Sam Delaware, winner Youth, photo Portrait, SWPA 2016
Sam Delaware, winner Youth, Portrait, SWPA 2016

Fotografia câștigatoare a fost selectată din cele trei lucrări câștigătoare de la categoria Youth, anunțați pe data de 29 martie. Competiția Youth este deschisă tutuor fotografilor cu vârste cuprinse între 12 și 19 ani.

CÂȘTIGĂTORUL COMPETIȚIEI STUDENT FOCUS

Sofia Jern, în vârstă de 23 de ani, studentă la Universitatea de Științe Aplicate Novia din Finlanda, a obținut premiul de fotograful anului la categoria Student Focus. Aceasta a obținut echipamente de fotografie Sony în valoare de 30.000 de euro pentru universitatea la care studiază, la ceremonia de decernare a premiilor din Londra. Lucrarea câștigatoare a Sofiei Jern urmărește viețile “băiețiilor de lipici”, tineri consumatori de droguri care evadau din realitatea străzilor din Kitale, Kenya.

poze saritori Sofia Jern
Sofia Jern

Student Focus colaborează la nivel global cu peste 400 de instituții de educație care includ cursuri de fotografie și este unul dintre cele mai importante programe de fotografie pentru studenți, la nivel global, fiind susținut de British Journal of Photography. www.worldphoto.org/student-focus

PREMIUL PENTRU CONTRIBUȚIE REMARCABILĂ ÎN DOMENIUL FOTOGRAFIEI – RONGRONG & INRI

RongRong & inri, echipa formată din cei doi soți, ambii fotografi influenți, care au modelat fotografia contemporană în China și nu numai, au obținut premiul pentru “Contribuție Remarcabilă În Fotografie” la ceremonia de decernare a premiilor care a avut loc în Londra. Aceștia au fost recunoscuți de către World Photography Organisation atât pentru carierele lor artistice, cât și pentru impactul semnificativ pe care l-au avut asupra fotografiei asiatice.

Fotografia soților RongRong & inri ilustrează lumea personală pe care aceștia au creat-o împreună și depășesc limitele tehnicilor dark room ale fotografiei alb-negru tradiționale. Aceștia au fondat în China primul spațiu de artă contemporană dedicat mediului, centrul de artă Three Shadows Photography, iar în 2015 au fondat festivalul de fotografie Jimei X Arles, în parteneriat cu Les Recontres d’Arles.

Prima expoziție majoră europeană a lucrărilor lui RongRong & inri celebrează carierele acestora și va fi prezentată la Somerset House, ca parte a expoziției premiilor Sony World Photography Awards.

Premiul pentru “Contribuție Remarcabilă” în domeniul fotografiei a fost obținut în trecut de către Mary Ellen Mark, William Eggleston, Eve Arnold, Bruce Davidson, Marc Riboud, William Klein, Elliott Erwitt și Phil Stern.

EXPOZIȚIE ȘI ALBUM

Toate fotografiile câștigătoare și nominalizate vor fi expuse la Somerset House, în Londra, între 22 aprilie și 8 mai. Expoziția va mai include o dedicație specială pentru câștigătorii premiului pentru “Controbuție Remarcabilă”, RongRong & inri.

Expoziția va fi acompaniată de un album al lucrărilor câștigatoare și nominalizate, disponibil pentru cumpărare pe www.worldphoto.org.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.