Nikon 10-20mm VR DX AF-P f/4.5-5.6G este un obiectiv wide adresat utilizatorilor de aparate foto DSLR în format DX. Oferă o distanță focală echivalentă 15-30mm pe aparate foto Nikon cu senzorul APS-C (DX), are stabilizare de imagine VR (Vibration Reduction), iar autofocusul este rapid și silențios, fiind recomandat de asemenea pentru filmări.

Lansat în același timp cu obiectivul fisheye 8-15mm, obiectivul cu zoom 2x NIKKOR 10-20mm f/4.5-5.6G VR este potrivit pentru o gamă largă de subiecte, de la peisaje, până la close-up-uri.
Nikon AF-P DX 10-20mm f/4.5-5.6G VR – caracteristici tehnice:
• Diafragma maximă / minimă: f/4.5 – f/5.6 / f/22 – f/29
• Construcție: 14 elemente în 11 grupuri (inclusiv 3 lentile asferice)
• Unghi de cuprindere: 109° – 70°
• Stabilizare imagine VR: până la 3.5 trepte
• Distanța minimă de focalizare: 0,22m de la planul focal
• Raportul maxim de reproducere: 0.17x
• Construcție diafragmă: 7 lamele rotunjite
• Diametru filet filtru: 72 mm
• Dimensiuni: 77 mm x 73 mm (diametru x lungime)
• Greutate: 230g
Nikon AF-P DX 10-20mm f/4.5-5.6G VR este compatibil cu D7500, D5600, D5500, D5300*, D3400, D3300*, D500 și parțial compatibil cu D5, seria D810, Df, D750, D7200, D7100, D5200, seria Nikon 1 cu adaptorul FT1
*Chiar și pentru camerele compatibile, poate fi necesară actualizarea firmware-ului
Eu am testat obiectivul wide AF-P DX NIKKOR 10-20mm f/4.5-5.6G VR cu dslr-ul Nikon D5300 (review). Pe formatul FX (senzor full-frame) cred că va trebui decupat (crop) destul de mult din imagine efectul de vignetare.

Construcție Nikon 10-20mm DX VR f/4.5-5.6G AF-P


Obiectivul AF-P DX NIKKOR 10-20mm f/4.5-5.6G VR (denumirea lui oficială) are un design compact, lipsit de butoane și marcaje pentru DOF sau distanțe. Sistemul VR și autofocus se activează/dezactivează din meniul aparatului foto (s-ar putea să fiți nevoiți să faceți un firmware update).


Din câte am înțeles sistemul autofocus este în întregime electronic și din această cauză nu este compatibil cu aparatele foto mai vechi. Nici măcar manual focus nu va funcționa cu dslr-urile fabricate înainte de 2013.


Plasticul folosit la fabricarea lui pare de calitate. Chiar și montura obiectivului este tot din plastic, iar garniturile sau alte metode de protecție la intemperii lipsesc.


Tot plasticul acoperă, cam mult zic eu, lentila frontală. Iar marginea de plastic face ca dimensiunea filetului pentru filtre să fie de 72mm, deși pare că putea fi mai îngustă. Probabil există eplicații pentru acest tip de construcție, dar eu încă nu le-am găsit. Cine le cunoaște poate lăsa un mesaj la rubrica Comentarii (Leave a replay).


Obiectivul AF-P DX NIKKOR 10-20mm f/4.5-5.6G VR are o lungime de 73mm la distanța focală 20mm, iar la 10mm obiectivul se lungește cu aprox. 2 cm. Se livrează cu parasolarul HB-81, husa CL-1015 și capacele frontal – posterior.

Cântărind doar aprox. 230 g, acest 10-20mm f/4.5-5.6G AF-P DX VR este ușor de transportat, fiind ideal celor pasionați de călătorii urbane sau montane.
Citește și: Nikon 70-200mm f4G VR – scurt test
Utilizare Nikon 10-20mm f/4.5-5.6G AF-P DX VR
Obiectivul are un inel pentru zoom, cu striații care asigură o bună priză. Inelul pentru manual focus este îngust, poate prea îngust, nu are hard stop, dar se rotește foarte lin și silențios. De altfel însuși obiectivul este silețios, un avantaj pentru cei care vor să-l folosească la filmări.
De asemenea merită precizat că acest obiectiv vă permite să treceți din autofocus în manual focus prin simpla rotirea a inelului de focus.
La 10mm Nikon AF-P Nikkor 10-20mm f4.5-5.6 DX VR are un unghi de cuprindere de 109 grade, iar la 20mm de 70 grade.



Mașină de pompieri – exponat la Muzeul Tehnic Național (Národní technické muzeum) din Praga:










Ateneul Român din București:






Distanţa minimă de focalizare de 0,22 m vă permite să înregistraţi close-up-uri în care subiectul umple cadrul.
Cum este de așteptat la astfel de obiectiv distorsiunile sunt prezente, dar nu sunt chiar atât de pronunțate. În majoritatea cazurilor, distorsiunile pot fi corectate în cameră (în meniul aparatului foto căutați opțiunea Distortion Correction) sau mai târziu la post procesare, cu un software adecvat




Aberațiile cromatice nu lipsesc nici ele, dar de asemenea pot fi eliminate în camera foto sau prin editare foto. Totuși în funcție de subiectul fotografiat și de condițiile din momentul fotografierii, uneori aberațiile cromatice nu pot fi 100% înlăturate.
În anumite situații vignetare este foarte vizibilă la 10mm. Prezența ei este și o chestiune de preferințe personale: unii pasionați de fotografie își doresc acest efect sau măcar îl tolerează, în schimb alții doresc eliminarea sau reducerea lui.









Ca să aveți idee, ce înseamnă 16mm și 18mm:


Acest obiectiv asigură niveluri bune de claritate şi de contrast pe întregul cadru, chiar şi atunci când fotografiaţi în lumina puternică a soarelui sau în situaţii cu iluminare din spate. Efectul lens flare este foarte bine controlat.


Bokeh, acel efect de neclaritate, deși mai greu de obținut cu un obiectiv utra wide, totuși Nikon 10-20mm f/4.5-5.6 DX VR AF-P îl produce cu ceva succes. Având în dotare o diafragmă cu 7 lamele rotunjite, uneori efectul bokeh este plăcut.



În principiu obiectivul Nikon 10-20mm DX VR începe să-și arate cu adevărat performanțele de la f/8 și ceva peste 12mm. Altfel cu acest obiectiv obțineți imagini clare (sharp) de la 10 la 18 mm în orice setare a diafragmei. În plus dacă veți folosii formatul NEF (RAW) puteți îmbunătății calitate fotografiilor.






Citește și: Nikon Coolpix P950 – zoom optic 83x, RAW si video 4K
Motorul pas cu pas AF-P asigură focalizarea automată cursivă, rapidă, aproape silenţioasă (în liniște deplină, dacă ascultați cu mare atenție veți auzi funcționare motorului AF-P) , ceea ce reprezintă un avantaj în plus la înregistrarea secvenţelor video.


Scurt videoclip realizat cu AF-P DX Nikkor 10-20mm f/4.5-5.6G VR și Nikon D5300:
Lentilă frontală nu se rotește, astfel puteți folosi filtre ND sau ND variabil (de exemplu acest Hoya NDX). Din câte am înțeles cu filtru de polarizare circulară s-ar putea să obțineți efecte nedorite
Sistemul de reducere a vibraţiilor (VR) de la Nikon va ajută să obţineţi imagini clare (pentru subiecte statice) în lumina scăzută.



Alte fotografii realizate cu obiectivul ultra wide Nikon 10-20mm F/4.5 – F/5.6 AF-P G VR DX pot fi văzute la Galeria Foto. Fotografiile realizate pentru acest review nu sunt prelucrate, doar micșorate de la 6000 x 4000 (24 Mpx) la 1920 x 1280 (2,46 Mpx)
Cred că cei familiarizați cu obiectivele cu unghi de cuprindere larg vor fi mulțumiți de acest Nikon AF-P DX 10-20mm, la fel ca și cei care sunt dispuși să învețe să folosescă un astfel de obiectiv.
Nikon AF-P DX Nikkor 10-20mm f/4.5-5.6g VR nu este un obiectiv pentru cei care cred că pot doar să dea clic și să producă o succesiune de fotografii ”Wow” fără să lucreze cu ateție pentru asta. Astfel de rezultate nu vin ușor. Dar acest obiectiv, cu o selecție atentă a subiectului, a compoziției, setarea camerei foto și de ce nu o prelucrare iscusită, poate produce rezultate cu adevărat impresionante.
Preț Nikon 10-20mm f/4.5-5.6G VR AF-P
Obiectivul Nikon 10-20mm f/4.5-5.6G VR AF-P DX NIKKOR are,la data publicării acestui test, un preț de 1.900 lei.
Pentru preț actualizat verificați și promoții la yellowstore – f64 – photosetup sau emag
Voi publica și alte articole, așa că poți să urmărești blogul sau să te abonezi cu un click aici și nu uita să confirmi abonarea (uneori trebuie să verifici și folderul Spam).
Concluzii
Nikon 10-20mm f/4.5-5.6G VR AF-P DX este un obiectiv cu unghi de cuprindere larg care nu distorsionează în mod agresiv și te poate ajuta să obții o viziune mai faină sau cel puțin altfel a imaginii pe care o compui. Potrivit pentru spațiile/încăperile mici, dar și pentru peisaje, este un obiectiv destinat fotografilor amatori, dar cred că și profesioniștii pot fi mulțumiți de performațele lui.
Cu setările adecvate cu acest obiectiv ai poze clare cu multe detalii. Folosirea unui obiectiv ultra wide necesită ceva practică pentru a obține rezultatele dorite. Compoziția și chiar unghiul la care este ținută camera foto sunt importante.
Poate părea că rezoluția este slabă la marginile imaginii. Dar o compoziție atentă va arăta că aceasta se datorează mai probabil tehnicii de fotografiere, de exemplu, eșecul de a observa diferite planuri focale ale subiectului.
Distorsiunea întâlnită de obicei la obiectivele cu unghi larg este bine controlată, graţie unei construcţii optice care include trei lentile asferice.
Construit pentru călătorii, acest zoom uşor, cu unghi larg, oferă o bună calitate a imaginii, iar prețul, pe gama aceasta de obiective ultra wide, este acceptabil. De Black Friday l-am văzut la prețul de 1.400 lei.
Dacă bugetul vă permite sau dacă doriți un obiectiv ultra wide mai performant vă recomand să verificați și modelul Tokina ATX 11-16mm F2.8 Pro DX II pentru Nikon AF
PS: Dacă îţi sunt utile informaţiile poţi susţine blogul cumpărând produsul dorit direct din link-urile sau bannerele din articol. Voi primi un mic comision din valoarea comenzii. Îţi mulţumesc pentru suport!
- Foto: Parcul Tudor Arghezi din Bucuresti - 4 June , 2023
- Royal Society of Biology Photography Competition 2023 - 4 June , 2023
- Parcul Liniei – cel mai nou parc din Bucuresti – foto-video - 3 June , 2023