Paris Musees ofera acces gratuit la zeci de mii fotografii istorice

Fotografii istorice sunt oferite gratuit de proiectul cultural Paris Musées. Peste 30.000 de fotografii istorice cu licență CC0 (“No Rights Reserved”) sunt acum disponibile prin portalul Collections

Paris Musees fotografii istorice online gratuite poze vechi
Anonyme. Photographe sur une échelle, place de la Concorde. Paris (VIIIe arr.), 1900-1910. Paris, musée Carnavalet.

Paris Musées, care reuneşte 14 muzee din capitala Franţei, a început să pună la dispoziţia publicului, gratuit şi fără restricţii, peste 100.000 de reproduceri digitale de înaltă definiţie ale operelor de artă din colecţiile sale, pentru a le face mai cunoscute.

fotografii istorice gratuite paris musees copil trotineta
Guerre 1914-1918. “Un nouvel instrument sportif crée depuis la guerre”. Enfant sur une patinette dans les rues de Paris, 1918. Photographie de Charles Lansiaux (1855-1939). Paris, musée Carnavalet.

La sutele de mii de imagini ale operelor de artă se adaugă acum și fotografii realizate începând cu 1850. Interfața site-ului Collections nu mi se pare ”prietenoasă” cu utilizatorii, dar merită efortul de căuta fotografiile sau operele de artă care vă interesează.

poza site Paris Musees fotografii gratuite istorie document
Paris Musees

Pe site-ul colecţiilor Paris Musées şi, cu ajutorul cuvintelor cheie – de exemplu Louis Daguerre, Jean Eugène Auguste Atget sau Félix Nadar – se vor afişa toate lucrările corespunzătoare, însoţite de fişiere care precizează data realizării, materialele folosite şi originea lor.

fotografie sepia paris poza gratuita Paris Musees
Petit marché, place Saint-Médard, 1898. Photographie d’Eugène Atget (1857-1927). Paris, musée Carnavalet.

De asemenea, imaginea aleasă poate fi descărcată la o calitate de înaltă rezoluție.

Citește și: Flacara Olimpica la Bucuresti – Nikon D5200 test video seara

De la Petit Palais la Muzeul de Artă Modernă, această iniţiativă „open content“ (conţinut deschis) are drept scop „promovarea creşterii vizibilităţii operelor şi a cunoaşterii colecţiilor în Franţa şi în străinătate“, a explicat Paris Musees într-un comunicat.

fotografie istorica gratuita Paris Musees fetita trasura capre
Voiture pour enfants au Jardin du Luxembourg. Paris (VIème arrondissement), vers 1898. Photographie d’Eugène Atget (1857-1927). Paris, musée Carnavalet.

Aceste muzee, care conţin numeroase comori artistice, suferă din cauza notorietăţii giganţilor parizieni precum Muzeul Luvru, Muzeul Orsay, Grand Palais şi Centrul Pompidou.

Punerea la dispoziţie a acestor informaţii „garantează accesul liber şi reutilizarea gratuită a fişierelor digitale, fără restricţii tehnice, legale sau financiare, pentru utilizare sau nu comercială“, a precizat Paris Musées.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

În plus faţă de lucrările deja publicate, site-ul Paris Musées va oferi acces liber la tot mai multe imagini pe măsură ce sunt digitalizate şi vor trece în domeniul public.

Paris Musées nu este singurul proiect digital de acest gen. Vă (re)amintesc că Muzeul de Arta din Cleveland oferă până la 34.000 de imagini gratuite cu opere de artă bener casa , iar Muzeul Metropolitan de Artă din New York (MET) ne oferă 375.000 de imagini și nu în ultimul rând chiar site-ul Creative Commons are funcția Căutare pentru peste 300 de milioane de imagini CC

fotostefan

One thought on “Paris Musees ofera acces gratuit la zeci de mii fotografii istorice”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.