Nikon D800 – review

Pentru cateva zile am avut la dispozitie pentru test noul DSLR Nikon D800. Acesta este dotat cu un senzor Full Frame (FX) de 36,3MP, rezolutia cea mai mare din lume pentru un aparat DSLR (la data scrierii acestui articol).

dslr
D800
36 megapixeli
D800

Lansarea acestui model a provocat multe discutii, deoarece D800 ataca o piata aparatelor pe format mediu (MF) – oferind 36MP pe un format FX. Astfel plaja acoperita este incredibil de mare ( de la Ultra Wide de la 14 mm, pana la 800 mm, iar cu ajutorul unor teleconvertoare aveti la dispozitie focale de peste 1200 mm, lucru imposibil de realizat cu aparatele pe format mediu) iar performanta de care da dovada D800 este oferita la preturi mai mici decat in lumea formatului mediu, unde aparatele au preturi cuprinse intre 10.000 si 45.000 euro.

front d800
D800

Corpul lui Nikon D800 este construit din magneziu, fiind rezistent la intemperii si la praf. Aspectul exterior se inscrie in linia inceputa de Nikon D700.

above dslr
D800

Intre cele doua modele diferentele la exterior sunt destul de mici. In primul rand se remarca butonul dedicat modului video, pentru ca D800 filmeaza full HD la 30fps sau la 60fps, iar butoanele de comanda au fost configurate pentru un acces mai usor, iar functia Picture Control (care permite reglarea fina a parametrilor precum claritate, saturatie si nuanta), poate fi accesata direct fara a intra in meniul aparatului.

Am tinut ambele aparate si am ajuns la urmatoarele concluzii:
– pentru mainile mele nu este nevoie de grip la D800, pentru ca aparatul este suficient de mare si il pot tine bine;
– se simte ca D800 este mai usor decat D700 ( oficial D800 este cu 10% mai usor decat D700);
– singura “ciudatenie” la D800 mi s-a parut a fi lipsa comutatorului dedicat pentru AF-C si AF-S cu care n-am obisnuit la alte camere Nikon; acesta este cumva “ascuns” in acel mic comutator intre Autofocus si Manual Focus.

Bineinteles, daca sunteti interesati sa achizionati unul din cele doua modele, este bine sa mergeti la magazin si sa testati cum “simtiti” aparatele in manile voastre, iar cei care realizeaza multe fotografii in mod portret (pe verticala) au la dispozitie si gripul MB-D12, ce ofera o priza mai buna pe aparatul foto atunci cand se fotografiaza pe verticala. De asemenea cu ajutorul gripului se pot utiliza doi acumulatori Nikon EN-EL15 crescand autonomia de fotografiere. Doar cu un singur acumulator EN-EL15 puteti realiza aproximativ 1200 de imagini sau puteti filma aproximativ 60 de minute.

spatele D800
D800

Nikon D800 are un vizor cu o acoperire a cadrului de 100% si magnificare de 0,7x iar imaginile/filmele realizate pot fi vazute pe ecranul de 8cm cu 921 de mii de puncte, cu control automat al luminozitatii, strat anti-reflexii. Un lucru util este faptul ca butonul View Modes ofera doua modalitati de afisare a imaginii pe display in modul Live View: o afisare cu incadrare pentru foto si o a doua modalitate cu incadrare pentru video. Cele doua incadrari sunt diferite: pentru filmare ecranul afiseaza imaginea in format 16:9;am sa revin cu un exemplu cand am sa va prezint informatii despre Time lapse photography.

Aparatul este dotat cu doua sloturi pentru carduri de memorie CF si SD ce pot fi folosite astfel:
– pe un card inregistrati imagini si pe celalalt filmele;
– un card este folosit ca back-up pentru imaginile realizate pe cardul principal;
– pe un card se inregistreaza imaginile jpg iar pe celalalt imaginile NEF (RAW);
– unul de carduri este folosit dupa ce cardul principal a fost ocupat in totalitate.

Cadenta de fotografiere este de 4 cadre/sec la rezolutie maxima si 5 cadre/sec la crop 1,2x si 1,5x. Aveti la dispozitie 3 valori de crop: format cu raportul de 5:4 si inca doua cropuri in raport 3:2, anume 1,2x si 1,5x.
Obturatorul a fost testat pana la 200.000 de cicluri.

Testul ISO
Din punctul meu de vedere D800 se descurta excelent pana la ISO 4000 (culorile se pastreaza vii iar contrastul si detaliile sunt bune), iar intre ISO 4000 si ISO 6400 se obtin rezultate multumitoare. Valori mai mari de ISO 6400 nu am incercat.

iso 3200
ISO 3200

Nikon D800 este un aparat foto dedicat mai ales fotografilor de studio, celor de peisaj si videografilor, el nefiind gandit pentru fotografia de actiune, dar in mana unui fotograf experimentat rezulatele pot fi bune.Eu l-am testat si in situatii mai dificile, cum ar fi fotografierea subiectelor in miscare ( pasari, oameni, masini ), iar sistemul Autofocus si-a facut datoria cu brio.

Sistemul de focalizare automata cu 51 de puncte (din care 15 sunt senzori de tip cruce) este asemanator celui folosit la varful de gama D4, iar daca fotografia de actiune este importanta pentru voi, ar fi bine sa va orientati spre acest D4.

pescarus
zbor
crop 100%
zbor crop

La Nikon D800 este prezenta si functia Time lapse photography si spre deosebire de Nikon 1 V1 si Nikon Coolpix P310, D800 realizeaza singur filmul!

ishoot.ro

Asadar nu mai este nevoie sa descarcati fotografiile in calculator si apoi sa folositi VirtualDub sau al software pentru a monta filmul, pentru ca D800 face singur filmuletul. Trebuie doar sa stabiliti urmatorii parametii: intervalul intre fotografii, durata filmului si rezolutia filmului. Rezolutia filmului se alege din meniul Movie iar butonul Live View ( de care am amintit anterior) trebuie sa fie in pozitia Movie Mode!

Daca faceti ca mine si uitati butonul in pozitia Fotografie veti incadra gresit pentru ca filmul time-lipse obtinut are aspect 16:9. Mai jos va arat si greseala mea; la incadrare Luna intra complet in cadru in partea stanga sus, dar din cauza formatului 16:9 s-a taiat din cadru:

Pentru ca tot am adus vorba despre filmare am sa detaliez putin acest subiect.Nikon D800 are un nou mod D-Movie Full HD cu zona multipla inregistrand Full HD (1080p) in format FX si DX in 30p, 25p si 24p. Ca sa filmati trebuie sa comutati butonul Live View in pozitia Movie !
Aparatul poate focaliza in timpul filmarii iar pentru control total setati aparatul pe modul Manual si astfel puteti controla/schimba in timpul filmarii diafragma, timpul de expunere, ISO.
Lungimea maxima individuala a unui fisier video este de maximum 4GB aproximativ 20 minute de FULL HD video 1080i/24fps.

Cu toate ca microfonul incorporat inregistreaza stereo si sensibilitate lui poate fi reglata Manual sau Auto totusi trebuie sa stiti ca este suficient de sensibil inregistrand si operatiile facute de aparat. D800 va mai pune la dispozitie si controlul volumului de sunet provenit de la microfonul extern. Exista un jack-ul pentru casti (ascultare in timp real a sunetului), ba chiar mai mult a adaugat posibilitatea contrulului volumului de sunet chiar in modul live view cu selectie individuala de volum pe casca si microfon cu previzualizare direct pe LCD (20 de trepte de volum pentru microfon, 30 de trepte de volum pentru casti).

Daca nici asa nu sunteti multumit de calitatea sunetului puteti achizitiona un microfon extern sau un dispozitiv portabil de inregistrat, de exemplul Zoom H1 ce poate fi conectat la aparat cu ajutorul unui cablu jack tata – tata iar iesirea audio pentru casti permite reglarea fina a canalul audio pentru a il izola, atat inainte, cat si in timpul inregistrarii.
Nikon D800 are si un port HDMI ce va permite sa exportati fisierul video necomprimat intr-un recorder extern in loc sa salvati filmul pe card.

Concluzie: este un aparat foarte complex ce poate face fata situatiilor intalnite atat in studio cat si pe teren si nu in ultimul rand este o buna solutie pentru cei care doresc sa filmeze cu un Dslr.

Mai multe imagini realizate cu Nikon D800 se gasesc la galeria foto

Nikon D800 poate fi achizitionat de la F64 sau de la emag.ro

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

23 thoughts on “Nikon D800 – review”

  1. Pingback: Canon EOS-1S ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.