Nikon Small World Photomicrography Competition 2022 si-a desemnat castigatorii

Au fost anunțați câștigătorii competiției Nikon Small World Photomicrography Competition 2022 și, cu această ocazie, au fost prezentate cele mai frumoase imagini dintr-o lume ce nu o putem vedea cu ochiul liber, însă anumite echipamente foto pot să ne ajute în acest sens.

poza microscop nikon small world castigator 2022
Mâna embrionară a unui gecko din Madagascar (Phelsuma grandis). Credit imagine: Grigorii Timin & Dr. Michel Milinkovitch/Nikon Small World Photomicrography Competition 2022

Premiul cel mare din acest an a fost acordat lui Grigorii Timin, pentru fotografia uimitor de detaliată ce prezintă mâna unui unui gecko (embrion) din Madagascar. A folosit diferite etichete fluorescente pentru a colora părți distinctive ale mâinii gecko, iar rezultatul final oferă o privire asupra complexității ascunse a creaturii.

„Această mână embrionară are o lungime de aproximativ 3 mm, ceea ce reprezintă o probă uriașă pentru microscopia de înaltă rezoluție”, a spus Timin, într-un comunicat. „Scanarea constă din 300 de plăci, fiecare conținând aproximativ 250 de secțiuni optice, rezultând mai mult de două zile de muncă și aproximativ 200 GB de date”, a continuat autorul.

ishoot.ro

Locul al doilea a fost acordat Dr. Caleb Dawson pentru imaginea sa cu țesutul mamar care arată celule mioepiteliale contractile înfășurate în jurul alveolelor producătoare de lapte.

poza microscop tesut mamar
Second Place | Breast tissue showing contractile myoepithelial cells wrapped around milk-producing alveoli by Dr. Caleb Dawson

A durat o săptămână pentru procesare, Dawson a colorat celulele mioepiteliale cu mai multe runde de coloranți fluorescenți și a capturat imaginea cu un microscop confocal. Astfel de imagini ale țesutului mamar care alăptează îi pot ajuta pe cercetători să descopere cum celulele imune mențin țesutul mamar și copiii pe care îi poate hrăni sănătoși.

Citește și: Godox MF12 – sistemul modular de blituri macro universal compatibile

Locul al treilea a fost acordat lui Satu Paavonsalo și Dr. Sinem Karaman pentru imaginea rețelelor de vase de sânge din intestinul unui șoarece adult.

nikon small world poza premiata microscop macro
Third Place | Blood vessel networks in the intestine of an adult mouse by Satu Paavonsalo & Dr Sinem Karaman

Pe lângă primii trei câștigători, Nikon Small World a recunoscut 89 de fotografii, din mii de intrări de la oameni de știință și artiști de pe tot globul.

Dacă doriţi să vedeţi toate fotografiile premiate şi să aflaţi mai multe informaţii despre tehnicile folosite pentru realizarea pozelor premiate sau despre concursul foto Nikon Small World vizitaţi site-ul oficial

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.