Pentru citeva zile am avut la dispozitie un aparat foto Nikon D3200, deoarece D5100-ul meu a stat in service-ul oficial Nikon, iar ei au un program prin care ofera acest aparat foto la schimb si daca tot l-am folosit m-am gindit sa va spun citeva pareri despre acest D3200.
Nikon D3200 este cel mai nou reprezentant al ofertei entry-level de camere foto DSLR produse de firma japoneza fiind echipat cu senzor CMOS de 24 MP si dotat cu functia Ghid, ce se doreste a fi un fel de “profesor” de fotografie.
Nikon D3200 a fost lansat in aprilie 2012 si este inlocuitorul lui D3100.La exterior nu exista diferente majore intre D3200 si D3100; poate gripul lui D3200 este restilizat, are un buton dedicat modului video, sunt prezenti 2 senzori pentru declansarea wireless si are suport pentru conexiune Wi-Fi.
Transmitatorul Wi-Fi extern WU1a (achizitionat separat) poate fi atasat direct portului USB de pe D3200 si permite transmiterea instantanee a pozelor obtinute catre tablete si telefoane inteligente pe care ruleaza o aplicatie speciala, oferita gratuit de Nikon. Din cite am inteles ecranul telefonului sau tabletei poate servi ca vizor extern pentru incadrarea imaginilor, asistind obtinerea de la distanta a imaginilor (foto sau video).
Corpul lui D3200 este mic (in functie de dimensiunile mainilor utilizatorului acest aspect poate fi un aspect pozitiv sau negativ) si usor (un avantaj pentru cei care calatoresc mai mult).
Grip-ul adinc si prevazut cu o proeminenta in partea de sus permite manevrarea aparatului si cu o singura mina.
Chiar daca este un model entry level D3200 are un buton Fn cu ajutorul caruia puteti seta Calitatea/Dimensiunea imaginii, sau Sensibilitatea ISO, sau Balansul de Alb sau optiunea D-Lighting activ.
Vorbind de butoane trebuie sa amintesc si noua functie Ghid, ce se gaseste pe butonul Selector Moduri.Aceasta functie este destinata celor incepatori in ceea ce priveste fotografierea cu un dslr.
Ghidul este tradus si in limba romana si utilizeaza imagini exemplificative si instructiuni clare pentru a va arata cum sa realizati imaginile dorite.
Cred ca ar fi fost utila includerea in acest Ghid si cum poate fi folosita functia Preset pentru Balansul de Alb (aceasta informatie se gaseste in manual utilizatorului, ce este tradus in limba romana, iar varianta electronica, in format PDF, poate fi descarcata de aici).
In afara de functia Ghid si la Nikon D3200 gasiti butonul Ajutor, cu ajutorul caruia aflati informatii despre setarile din meniul aparatului foto.
Majoritatea setarilor pot fi ajustate in cadrul unui panou interactiv, accesat prin apasarea butonului [i] din coltul stinga-jos a ecranului.
Ecranul lui D3200 are diagonala de 3 inch (7,5 cm) cu rezolutie de 921.000 puncte si din pacate nu este rotativ.
La interior D3200 are un senzor APS-C (DX) de 24 megapixeli (adica 6016 x 4000 pixeli efectivi) si procesorul de imagine Expeed 3 ce are rolul foarte important de a analiza imaginea si a reda culorile cele mai potrivite cand fotografiem persoane sau peisaje, reducerea zgomotului de imagine si nu in ultimul rand asigura un dynamic range extins cu o functie Active D-lighting imbunatatita.
Expeed 3 este folosit si in modelele mai avansate Nikon D4 sau D800 (review-ul meu pentru D800 poate fi citit aici).
In testul ISO Nikon D3200 ofera imagini de calitate chiar si la valori ISO mari:
Si de pe “teren” din parcarea Ciclop:
Folosirea valorilor ISO 800 – 1600 vine cu pretul reducerii usoare a detaliilor fine, fara un impact major asupra calitatii imaginii in ansamblul ei, iar per total, rezultatele obtinute cu Nikon D3200 sunt foarte bune.
Senzorul de 24 de megapixeli al lui D3200 isi arata adevaratele performante atunci cand este utilizat impreuna cu obiective de calitate, cele din kit ofera doar o calitate buna chiar si pentru printuri A4 fara crop-uri prea mari.
Focalizarea automata are o viteza si o precizie foarte buna pentru un dslr din categoria entry-level.
In modul de fotografiere in rafala D3200 poate atinge o viteza de 4 cadre pe secunda, folosind rezolutia nativa de 6016×4000 pixeli. Tinind cont de faptul ca o singura poza in format JPG poate ajunge la o dimensiune de chiar si 13 MB, viteza obtinuta este foarte buna.Si apropo de dimensiunile imaginilor, acestea variaza in format JPEG de la 8 MB pana la 14 MB, iar RAW-ul de la 18 MB pana la 22 MB in functie de imaginea realizata.
Un minut de material video la rezolutie 1080p/30 fps ocupa aproximativ 165 MB.Asta ca sa nu va mirati de ce trebuie sa cumparati carduri SD incapatoare si cu viteza buna la scriere (cred eu ca minim 8GB si 30MB/s viteza), in plus s-ar putea sa fiti nevoiti sa cumparati si un nou calculator mai puternic (daca doriti sa prelucrati fotografiile sau filmele) si cu hard disk incapator !
Filmarea este Full HD cu 24 fps, 25 fps PAL si 30 fps NTSC si foloseste codecul H.264. Sensibilitatea microfonului integrat este destul de buna, poate fi reglata si manual, dar pentru rezultate ideale puteti folosi conectorul jack pentru atasarea unui microfot extern (aparatul foto este compatibil si cu microfonul Nikon ME-1, un scurt test aici).O iesire mini HDMI permite redarea pe un televizor HD.
Totusi un ecran rotativ ar fi mult mai util pentru filmare sau fotografiere in modul Live View.Am filmat cu Nikon D3200 la Red Bull BC One Cypher 2013.
Fiind totusi un model entry-level, Nikon D3200 nu vine cu motor integrat pentru focalizarea imaginii, asadar la obiectivele mai vechi trebuie sa focalizati manual (autofocusul este disponibil doar cu obiectivele Nikon AF-S, precum si pe obiectivele Sigma, Tamron si Tokina cu motor de focalizare incorporat), are optiuni simplificate pentru functia Active D-Lighting, nu suporta functia Auto Exposure Bracketing (AEB), nu are HDR si nici modul Panorama (cum are de exemplu Nikon P520, review-ul meu poate fi citit aici), pentru ISO puteti seta doar valorile standard (de exemplu nu puteti seta ISO 1250), nu puteti salva separat setarile personalizate ale Picture Control (acestea se salveaza peste cele deja existente), in mod Manual sensibilitatea ISO minima este 200.
Cei ce folosesc formatul RAW trebuie sa stie ca acest aparat suporta 12 biti si nu 14 biti ca la modelele mai avansate.
Acumulatorul folosit este EN-EL14 (acelasi ca la Nikon D3100,D3200, D5100,D5200,P7000, P7100,P7700 review-ul poate fi citit aici) si in functie de setari, mod de folosire, temperatura ambientala puteti ajunge pina la 550 de poze.
Nikon D3200 este foarte simplu de utilizat si cred ca incepatorii se vor bucura de meniul prietenos ce oferta toate informatiile necesare, in plus meniul Ghid vine in ajutorul celor care vor sa invete cum sa utilizeze aparatul la adevaratul lui potential.
Consider ca acest aparat este foarte potrivit pentru incepatori (lor li se adreseaza in primul rind acest model), iar cei mai avansati sau cei care doresc atit o calitate buna a imaginii dar si o ergonomie mai buna plus functii mai avansate ar trebui sa aleaga cel putin D5200 (review-ul poate fi citit aici).
La momentul scrierii acestor pareri Nikon D3200 costa 2199lei sau la promotie cu obiectivul Nikon 18-55mm VR tot 2199 lei.
Body-ul lui Nikon D3200 este disponibil si intr-o nuanta de rosu , pe care l-am vazut la Street Delivery 2013
Daca va hotariti sa-l cumparati nu uitati ca pina la 30 iunie 2013 puteti participa si la o tombola, premiul fiind o vacanta la Paris, iar daca aveti norocul sa ajunceti acolo nu uitati sa vizitati si muzeul fotografiei sau fundatia Henri Cartier-Bresson!
Plusuri:
+ calitatea imaginilor
+ meniul Ghid si butonul Ajutor
+ filmare Full HD cu autofocus, microfon intern cu ajustare manuala si auto, plus jack pentru microfon stereo extern
+ functia auto-rotire a pozelor in mod vertical
+ senzor pentru telecomanda atit in partea din fata cit si in partea din spate a camerei foto
+ meniul Setari Recente
Minusuri:
– vizor destul de mic
– lipsa butoane suplimentare
– rezolutia mare (24 megapixeli) necesita obiective de calitate (scumpe)
– greutatea si dimensiunile reduse ale corpului pot crea disconfort in momentul utilizarii unor obiective mai grele si/sau a unui blit extern
Toate imaginile realizate cu Nikon D3200 pot fi vazute la Galeria Foto.
- Setarea expunerii pentru fotografii de toamna interesante - 10 October , 2024
- Filme de Halloween recomandate fotografilor: o selectie captivanta pentru pasionatii de imagine - 8 October , 2024
- ProGrade anunta primele sale SSD-uri externe – pina la 8 TB de stocare si USB 4.0 - 7 October , 2024
ce parere ai despre kit-ul 18-55 sau despre 18-105 la nikon D3200? care e diferenta? se merita acei 100 de euro in plus? as dori sa cumpar o camera nikon si ma gandesc la aceste 2 variante care includ si kit-ul. multumesc!
Eu as alege varianta cu 18-105mm VR. Diferenta intre cele doua kit-uri mentionate este data de zoom (veti avea un zoom 5.8x fata de 3x cit are 18-55).De calitatea obiectivului sau a imaginii obtinute cu 18-55 nu stiu ce sa zic pentru ca nu l-am avut la test (nu m-a interesat pt ca mie mi se pare putin un zoom 3x).
ok. multumesc!
Cu placere.
Am descarcat video de pe 3200 pe tabletă android si nu am audio
Mă poți ajuta ?
Din pacate nu te pot ajuta.
sal, poze mai sharp decat 5100??
@Andrei: ca parere personala nu mi s-a parut mult mai sharp decat 5100. Dar acum depinde cum sunt folosite cele 2 aparate foto, ce obiective au montate, etc.
Pai si cu telecomanda cum fotografiezi????