Lansat in vara anului 2012, Nikon Coolpix P7700 este varful de gama in categoria aparatelor foto compacte Nikon si vine cu o serie de imbunatatiri fata de modelul precedent, Coolpix P7100. Printre acestea, cea mai evidenta noutate este obiectivul cu luminozitate f/2-4 si zoom optic 7x, alaturi de noul senzor CMOS BSI (cu iluminare din spate) de 12 megapixeli.

Pentru cateva zile am avut la dispozitie acest aparat foto compact si desi vremea nu a fost propice fotografiei ( a fost innorat, ceata,frig, a nins) totusi am iesit la fotografiat prin oras si la diverse evenimente, astfel mi-am format niste pareri despre Nikon P7700 si vi le spun si voua.
Constructie si utilizare
Nikon P7700 este construit din aluminiu, fiind un aparat foto destul de voluminos si destul de greu (392g cu tot cu baterie), dar se aseaza bine in mana; gripul acoperit cu imitatie de piele, fiind de mare ajutor in acest sens.Butoanele sunt intuitive si bine asezate.

Accesul la functii se face rapid datorita butoanelor dedicate. Rotita pe grip, la fel ca la DSLR-uri, rotita pentru compensarea expunerii, rotita pentru modurile PASM, rotita de selectie multipla din spate (pentru setarile blitului, modului de focalizare, punctul de focalizare, declansare intarziata) si tot in parte din spate se afla si un buton AE-L AF-L.

Revenind la partea superioara a aparatului foto gasim inca o rotita de selectie multimpla.Cu ajutorul acestei rotite de selectie multipla,de pe partea superioara a aparatului foto, poti accesa foarte usor setari precum ISO, temperatura de culoare, formatul fisierelor (RAW sau JPEG), picture styles sau functia Bracketing.Practic sunt sase butoane intr-unul singur iar asta cere o scurta perioada de acomodare, dar dupa ce te obisnuiesti cu aparatul vei gasi aceasta rotita foarte utila.

Totodata sunt doua butoane de functii (Fn) care pot fi personalizate din meniu.
La toate aceste butoane se mai adauga inca 3 posibilitati de personalizare a setarilor aparatului foto cu ajutorul U1,U2,U3 adica Setari utilizator (User setting mode).
Eu am fost impresionat de aceasta bogatie de butoane si rotite pentru ca al meu Nikon D5100 nu are asa ceva!
Spre deosebire de modelul anterior P7700 nu are vizor optic. Vizorul optic poate fi util in anumite situatii; de exemplu pentru mine ar fi fost util cand am mers sa fotografiez Delta Bucurestiului.Cu toate ca era cam innorat totusi lumina era destul de puternica ingreunind realizarea incadrarilor dorite cu ajutorul ecranului LCD, chiar daca acesta are un strat anti-reflexie si contrast ridicat.
Bine ca macar acest ecran, de 7,5 cm, este rabatabil si are o rezolutie buna (921.000 puncte).Ar fi bine sa cumparati si o folie de protectie pentru ecran; aparatul primit pentru test avea ecranul putin zgariat.


Trebuie sa mai stiti si faptul ca nu poti fotografia cu ecranul stins sau cu el rabatat spre aparat. Cu ecranul intors camera nici macar nu porneste; probabil aceasta este o alta masura pentru economisirea acumulatorului.
Calitatea imaginilor, ISO, VR si focalizare
In acest moment, Nikon P7700 este varful de gama in categoria aparatelor foto compacte Nikon. Din acest punct de vedere, am avut asteptari foarte mari in ceea ce priveste calitatea imaginilor, mai ales la valori ISO ridicate.Nikon P7700 are un senzor de tip CMOS BSI, ce permite obtinerea unor rezultate bune la valori ISO ridicate, 800 si chiar la 1600. Cei interesati sa citeasca mai multe informatii despre senzorul CMOS BSI pot vizita site-ul: www.digicamdb.com
Daca tot am amintit mai sus despre setarile amanuntite pe care ti le ofera Nikon P7700, trebuie sa va mai dau cateva exemple. Functia Bracketing este disponibila in doua moduri: bracketing de expunere si de temperatura de culoare, acolo unde poti seta numarul de cadre (3 sau 5), intervalul si ordinea cadrelor.Astfel de setari le gasiti doar pe DSLR-uri!
Sistemul de focalizare cu 99 de puncte are urmatoarele optiuni: Prioritate fata, Automat, Manual, Centrala (normal sau cu unghi larg), Urmarire subiect, Gasire tinta.Bineinteles sistemul de focalizare (AF) poate functiona Manual sau Automat:AF-S (af unic) sau AF-F (af permanent) si poate fi comutat separat in modul Macro, Close-Up, Landscape sau Auto.In plus sistemul de masurare a luminii poate fi cuplat la punctul de focalizare.Pentru masurarea expunerii P7700 are urmatoarele moduri: Matrice, Ponderat Central, Spot (centru) si Spot pe punct de focalizare.Meniul desi stufos este intuitiv si simplu de parcurs.
Din “arsenalul” lui Nikon P7700 nu lipsesc efectele speciale.Amatorii de fotografii alb negru vor aprecia multitudinea de combinatii de setari prin care se pot obtine imagini alb-negru:
Monochrome:

Cross process:

High key:

Painting:

Sepia:

Soft:

Mai jos aveti un exemplu din testul ISO cu imagini crop 100%. Setarile aparatului au fost urmatoarele: focalizare automata, distanta focala 200mm (echivalent), mod prioritate de diafragma (F/4), WB automat si aparatul montat pe trepied. Setarea nivelului de reducere a zgomotului de imagine a fost “Normal” (nu exista posibilitaea opririi filtrului de noise in modul JPEG).
ISO 800:

ISO 1600:
de doua ori click pe imagini pentru marire
Celelalte imagini pot fi vazute la Galeria foto.
Sistemul de reducere a vibratiilor (VR) de la Nikon reduce in timp real efectele miscarii aparatului foto, permitand utilizarea unor viteze ale declansatorului cu patru trepte mai lente.
VR oprit:

VR activat:

Cum spuneam Nikon P7700 are un obiectiv luminos f/2 – 4 cu cu zoom optic 7,1x 6-42.6mm (echivalent 28-200mm).
Zoom 28mm:

Zoom 200mm:

La Nikon P7700 gasiti si zoom digital 4x, dar daca il folositi veti oberva o scadere a calitatii imaginii:

Mi-a placut ca P7700 are si Orizont Virtual:

Alta functie interesanta este cea care va ajuta in realizare fotografiilor panoramice:
Piata Revolutiei din Bucuresti
Nikon P7700 are o patina pentru blitz extern, asadar daca vreti sa faceti fotografii in situatii cu iluminare precara puteti folosi bliturile Nikon.Eu am probat blitul Nikon SB-800 si functioneaza foarte bine, dar totusi acest blit este destul de mare pentru P7700, asa ca poate ar fi bine sa testati/probati un blit de dimensiuni mai compacte, potrivit cu body-ul lui P7700: Nikon SB 400.

Acest SB-400 asigura o putere de iluminare de pina la patru ori mai mare decat blitzul integrat, dar din pacate nu este compatibil cu sistemul Creative Lighting System (CLS).
Asadar v-am mai dezvaluit un alt atuu al aparatului foto compact Nikon P7700: blitul integrat poate functiona in mod Commander adica poate declansa wireless (fara fir) alt blit Nikon.

Toate imaginile realizate cu Nikon P7700 pot fi vazute la Galeria Foto. Fotografiile respective nu sunt prelucrate, dar unele sunt micsorate cu programul FastStone Photo Resizer.
Functia de filmare
Nikon P7700 filmeaza la rezolutie Full HD, in format MPEG-4 (H.264, extensie .MOV) cu sunet stereo, focalizare automata si zoom in timpul filmarii. Mai mult decat atat, functia Custom Movie va permite sa filmati in modul Prioritate de Diafragma sau setand expunerea manual.
La Nikon P7700 puteti conecta si un microfon extern, de exemplu acest Nikon ME-1.
Pentru a obtine filmari cat mai bune ar fi bine sa incadrati cit mai bine de la inceput ca sa nu faceti zoom in timpul filmari, deoarece, pe de o parte zgomotul produs de zoom este inregistrat, iar pe de alta parte zoom-ul este destul de lent in timpul filmarii.
Autonomie, format fisiere si stocare
Nikon P7700 utilizeaza acelasi acumulator ca si aparatele DSLR Nikon D3100 si D5100, model Nikon EN-EL14.
Cu toate acestea, autonomia acumulatorului este mai mica la P7700 decat la DSLR-urile mentionate, deoarece, in lipsa vizorului, veti folosi ecranul articulat LCD, un mare consumator al acumulatorului.Eu am reusit sa fac aproximativ 550 de poze (fara blit) pina s-a consumat acumulatorul si s-a inchis aparatul foto.Asa ca nu strica sa aveti cel putin un acumulator de rezerva.
Imaginile si filmele sunt salvate pe carduri tip SD/SDHC de capacitate maxima 64GB.In cazul in care veti reusii sa umpleti cardul puteti folosi si memoria interna cu o capacitate de 89 MB.
Pret
Nikon P7700 este disponibil in Romania la un pret de 1.999 lei (la momentul scrierii acestui articol). Pentru pret actualizat si/sau promotii verificati la Yellowstore sau la F64 sau la eMag.
Concluzii
Nikon P7700 este un aparat foto compact versatil, ce isi face treaba foarte bine in majoritatea situatiilor si poate fi o solutie pentru a inlocui un aparat foto DSLR sau poate fi folosit ca aparat foto de rezerva pentru DSLR (fotografii de eveniment stiu de ce!). Daca mai aveti si ceva accesorii Nikon (de exemplu un blit sau un acumulator EN-EL14), atunci alegerea este clara, mai ales ca Nikon P7700 poate controla de la distanta blitul setat in mod slave.
De asemenea, cei ce cauta un aparat foto compact performant, foarte personalizabil si cu multe functii utile, Nikon p7700 poate fi alegerea ideala.
Ce mi-a placut mie la Nikon Coolpix P7700:
– Calitatea foarte buna a imaginilor (imaginile sunt clare, culorile fiind corect reprezentate, iar nivelul zgomotului fiind acceptabil chiar si la folosirea unei sensibilitati ISO 1600);
– Obiectivul luminos cu f/4 la 200mm echivalent;
– Sistemul de stabilizare al imaginii ;
– Zoomul 7x (28-200mm);
– Multe butoane, pentru majoritatea functiilor;
– Ecranul LCD rabatabil;
– Patina pentru blitz;
– Functia Panorama…….
– Filtrul ND8X integrat;
– Filetul pentru filtre 40,5mm si chiar va recomand sa cumparati un filtru pentru protectia obiectivului, deoarece sunt sanse mari sa atingeti cu degetele obiectivul si mai bine stergeti de amprente un filtru si nu obiectivul;
– Bracketing de expunere cu posibilitatea de a ajusta parametrii (nr. expuneri, incrementare etc)…..
– Posibilitatea de a controla wireless blitzurile Nikon direct din aparat (Commander Mode, Nikon Creative Sistem);
– Inregistrare RAW si JPEG+RAW simultan.
Ce nu mi-a placut mie la Nikon Coolpix P7700:
– Obiectivul nu este suficient de wide (era mai bine daca obiectivul era 24 – 200mm);
– Focalizeaza un pic mai greu in conditii de iluminare slaba;
– Lipsa vizorului optic;
– Pentru time lapse intervalul minim intre fotografii este de 30 secunde;
– In pretul aparatului nu este inclus si programul de prelucrare a fotografiilor Capture NX2
- Huse si carcase subacvatice la reduceri de vara - 6 June , 2023
- Google prezinta Product Studio un instument care permite utilizatorilor Merchant Center sa creeze imagini folosind AI - 5 June , 2023
- Sejur in Zanzibar 2023 - 5 June , 2023
Buna,
Sunt posesoarea unui astfel de aparat si vreau sa stiu daca se poate adauga /improviza adaugarea unui obiectiv. Cand este lumina slaba, interior si daca nu folosesc blitz pozele ies neclare mai ales daca subiectul se misca. I rest sunt multumita de aparat, la lumina zilei face poze exceptionale
Mulțumesc pentru răspuns anticipat!
Din pacate nu se pot atasa alte obiective; din cite stiu se poate atasa un convertor Wide-Angle, dar care nu va ajuta in situatia descrisa de dvs. Mai degraba incercati sa mariti ISO, sau setati Auto ISO si timp de expunere 1/100 si urmariti cu atetnei rezultatul.
Sarbatori fericite si succes la fotografiat.