Programe de editare video gratuit – 11 recomandari

Este din ce în ce mai simplu să fii creator de conținut video, având la dispoziție numeroase camere video performante și foarte performante, dar înainte să publici videoclipul pe Youtube, Facebook sau pe TikTok, merită să-l editezi. Din fericire sunt disponibile numeroase programe de editare video gratuit.

Programe de editare video gratuit recomandari
Programe de editare video gratuit recomandari – Photo by Peter Stumpf on Unsplash

În acest articol vă prezint câteva programe de editare video gratuit, care vă pot ajuta să aplicați efecte speciale, text sau titluri, să uniți mai multe videoclipuri sau să tăiați/decupați bucăți dintr-un fișier video.

Menționez de la început că am observat ca unele programe gratuite, după un timp pot să devină shareware, adică un tip de software oferit contra cost, însă disponibil în versiune de probă, limitată sau nu. Așadar nu-i exclus să se întâmple ceva asemănător cu programele de editare video gratis recomandate acum.

Editare video gratis – 11 softuri pentru editarea clipurilor

Am încercat să ordonez programele de editare video de la simplu la complex.

1. Avidemux – utilizabil pe Windows, Linux și Mac

avidemux program editare video gratis
Avidemux – program editare video gratis

Dacă ai nevoie de un soft de editare video cu care sa înveți lucruri de bază – tăiere, unire, filtrare, codare video – Avidemux este unul dintre cele mai bune programe pentru nevoia ta. Este un program foarteflexibil, compatibil cu o mulțime de formate video: AVI, MPEG, MP4, DVD, ASF.

Chiar și celor care nu au mai editat până acum clipuri video, le va fi destul de ușor să folosească acest program de editare video gratis. Avidemux vine la pachet cu o serie de filtre pe care le poți personaliza așa cum vrei. În plus acest soft pentru editare a videoclipurilor mai are multe codecuri incluse, așadar, nu trebuie să pierzi timpul căutându-le pe net.

Avidemux poate fi descărcat de pe site-ul său oficial, loc în care veți mai găsi, de asemenea, resurse și tutoriale gratuite, precum și un forum în care puteți cere ajutorul comunității care s-a format de-al lungul anilor în jurul său.

2. Clipify

program editare video gratuit Clipify
Clipify

Căutați un software intuitiv care nu necesită experiență anterioară în editare video? Încercați Clipify gratuit. Cu ajutorul acestuia, puteți realiza un clip frumos în mai puțin de 5 minute, datorită asistentului video încorporat. Doar importați clipurile pe care doriți să le utilizați pentru montaj, iar asistentul vă va conduce prin întregul proces. Software-ul are o bibliotecă extinsă de șabloane video tematice, imagini de stoc frumoase, peste 200 de coloane sonore fără drepturi de autor, tranziții dinamice și altele. Acest lucru vă oferă multă libertate creativă cu clipurile dvs.

Dacă sunteți un producător video cu experiență, utilizați Clipify pentru a realiza un scurt film impresionant de la zero. Utilizați instrumentele profesionale de editare video ale programului, cum ar fi Chroma Key, Stabilization și Video Quality Fix. Înfrumusețați-vă clipul cu peste 150 de efecte pentru a face videoclipul să arate fascinant.

Clipify acceptă peste 50 de formate video atât pentru export, cât și pentru import. Astfel, puteți edita un clip video realizat cu orice dispozitiv. Și atunci când este exportat, clipul dvs. va fi adaptat la orice ecran pe care doriți să îl vizionați din nou. În plus, puteți să inscripționați scurtmetrajul pe un DVD, să îl încărcați pe o platformă de găzduire video sau să îl distribuiți online.

3. Free Video Dub

De mare ajutor dacă doriți să tăiați părți dintr-un video sau film, foarte ușor de folosit și gratuit. Free Video Dub suportă formatele video .avi, .mpg, .mp4, .mkv, .flv, .3gp, .webm, .wmv., este compatibil cu orice versiune de Windows, începând cu Windows XP SP3 și se poate descărca de pe acest site.

4. Free AVI/MPEG/WMV/MP4/FLV Video Joiner

Free AVI/MPEG/WMV/MP4/FLV Video Joiner program gratuit videoclipuri
Free AVI/MPEG/WMV/MP4/FLV Video Joiner

Acesta este un program gratuit care permite unirea a două sau mai multe videoclipuri, chiar dacă acestea au format și bitrate diferit. Practic puteți să uniți bucăți de video AVI cu FLV, MPEG și așa mai departe. Interfața este ușor de înțeles.

Free AVI/MPEG/WMV/MP4/FLV Video Joiner este unul dintre puținele programe gratuite care permite unirea videoclipurilor cu format, rezoluție și codec diferit.

Trebuie specificat că programul încearcă să instaleze și unele programe de publicitate (adware). Astfel în faza de instalare trebuie să fiți atenți la ceea ce instalați și să alegeți ”Decline” de mai multe ori. Site-ul oficial

5. ffDiaporama

ffDiaporama program gratuit editare videoclipuri filmari
ffDiaporama – editare video gratis

Dacă vrei să adaugi muzică pe fundalul clipurilor pe care le editezi, ffDiaporama este exact softul de care ai nevoie. Este un program de editare video pe care îl vei găsi simplu de utilizat, dar în același timp complex din punct de vedere al numărului de opțiuni disponibile.
ffDiaporama este un soft gratuit pentru editarea clipurilor ce îți permite să realizezi proiecte destul de complexe, pline de efecte video. Disponibil pentru Windows și Linux poate fi descărcat de aici

6. Machete Video Editor Lite

Machete Video Editor Lite software editare clipuri video
Machete Video Editor Lite

Machete Video Editor Lite este un program de editat video gratuit care permite tăierea sau unirea a două sau mai multe video în format WMV, ASF sau AVI. Interfața este destul de ușor de înțeles și simplu de folosit.

Versiunea gratuită nu suportă formatul MKV. Ca să modificați acest format video trebuie să cumpărați programul.

Față de celelalte programe prezentate, Machete Video Editor are mai puține opțiuni de editare video, dar este intuitiv și simplu de folosit. Chiar și cei care nu au mai modificat niciodată un video vor înțelege imediat cum funcționează. În plus cu doar un simplu click, poți salva rapid cadre din video, în formate BMP, PNG, JPEG.
Poate fi descărcat gratuit de pe site-ul oficial

7. Vidiot

vidiot soft editare video gratis
Vidiot

Vidiot este un software gratuit de editat video neliniar, pare ușor de folosit chiar și de către cine nu a mai folosit vreodată un astfel de program.

Vă permite să modificați un video cu instrumentele de bază, cum ar fi tăiere, decupare, redimensionare sau să convertiți dintr-un format video în altul. În plus, cu Vidiot puteți să uniți mai multe videoclipuri adăugând efecte de tranziție, scris, titluri și unele elemente grafice.
Poate fi descărcat de pe această pagină

8. Shotcut – disponibil pentru Windows, Linux și Mac

program gratuit slide show poze filmari clipuri muzica
Shotcut

Shotcut vă pune la dispoziție numeroase funcții pentru editare video, iar folosirea lui nu este grea, dar nici ușoară, dacă nu ați mai folosit niciodată un program de editare video. Sunt diponibile tutoriale , un forum și alte resurse.
Pentru download vizitați pagină oficială

Citește și: Sony FDR-AX43 camera video 4K cu gimbal incorporat

9. VDM (VirtualDubMood)
VirtualDubMood este un program editare video gratuit a clipurilor video, cât se poate de versatil: îți permite să tai anumite bucăți din clipurile pe care le faci, să extragi doar partea audio dintr-un clip, să modifici rezoluțile video, dar și să aplici filtre / efecte, pentru creațiile tale.

Partea mai puțin frumoasă, în legătură cu VDM (VirtualDubMod) este că acest program de editare video gratuit nu a mai fost actualizat de foarte mult timp. Așadar, nu trebuie decât să te mulțumești cu niște elemente de editare basic, pe care le poți întâlni, de altfel, la mai toate softurile free din această listă.

10. VSDC Free Video Editor – merită încercat

vsdc editare video gratuit soft gratis
VSDC

VSDC Free Video Editor este unul dintre puținele programe gratuite care permite să introduceți fluxurile video în orice parte a cronologiei, nu doar să urmați o anumită secvență. Acestă caracteristică, foarte importantă, de exemplu nu este prezentă la Avidemux.

VSDC pune la dispoziție principalele funcții de editare video, se pot adăuga efecte de tranziție și filtre între scene, precum și să efectuați în timp real funcții mai avansate, cum ar fi Chroma Key.

Dacă vă hotărâți să folosiți VSDC Free Video Editor, trebuie să știți că nu este chiar simplu de folosit, trebuie să aveți răbdare și dorința de a învăța. Este compatibil cu Microsoft Windows XP SP3 / Vista / Win7 / Win8 / Win10.

Există și o versiune contra cost, numită VSDC Pro, care are în plus unele opțiuni, dar pentru majoritatea utilizatorilor versiunea gratuită este suficientă și poate fi descărcată de pe site-ul oficial

11. Lightworks

lightwork program profesional editare video gratuit
Lightwork

Poate fi soluția ideală pentru cei care caută un program profesional de editare video, dar gratuit.
Programul de editare video Lightworks nu este foarte ușor de înțeles la început din cauza numeroaselor opțiuni disponibile, astfel este recomandat mai mult celor care au deja un pic de experiență în editare video.

Lightworks este compatibil Windows, Linux și Mac și este gratuit în versiunea “de bază”. Există și o versiune contra cost care oferă caracteristici suplimentare, cum ar fi un număr mai mare de formate video suportate și crearea conținutului stereoscopic. A fost folosit la realizarea unor filme, cum ar fi Pulp Fiction sau The Wolf of Wall Street .

Bonus-1: DaVinci Resolve – versiunea gratuită
DaVinci Resolve este un program de editare video profesional, care are și o versiune gratuită. În versiunea gratuită nu sunt incluse efecte speciale avansate, cum ar fi motion blur, lens flare, 3D stereoscopic și nu puteți edita video cu o rezoluție mai mare de Ultra HD.
Nu este ușor de folosit dar eu zic că merită să încercați să învățați să-l folosiți dacă aveți de gând să realizați editări video complexe.

Citește și: 5 monitoare pentru editare foto-video. Recomandari alegere monitor profesional

DaVinci Resolve nu recunoaște formatele video standard, cele pe care le aveți deseori pe calculator (MKV, AVI, MP4, FLV, etc) ci doar formate video profesionale, în general formate RAW. Lista cu formatele video suportate o puteți consulta în acest pdf .
Ca să descărcați programul trebuie să vă înregistrați cu un e-mail valid, iar pentru download faceți click aici

ishoot.ro

Bonus-2: OBS Studio – disponibil pentru Windows, Linux, Apple (Mac). Open Broadcaster Software (OBS) este un program gratuit, care îți permite să faci și tutoriale sau chair emisii live.OBS Studio poate fi descărcat de pe acest site

Trebuie să știți că Windows Movie Maker, parte din Windows Essentials 2012, nu mai este disponibil pentru descărcare. Site-urile web care oferă descărcări gratuite ale programului Movie Maker nu oferă programul original, iar aceste descărcări pot include malware, viruși sau costuri ascunse.
În schimb, încercați să faceți filme cu aplicația Fotografii, care este livrată cu Windows 10. Cea mai recentă versiune a aplicației Fotografii include capacitatea de a crea și a edita videoclipuri cu muzică, text, mișcare, filtre și efecte 3D. Se recomandă chiar update la Windows 10.
Vizitați Microsoft Store pentru mai multe aplicații de creare și editare video.

valea doftanei vanzare terenuri 12 euro negociabil

Programele de editare video recomandate sunt indicate atât celor care caută un program de editat video capabil, aproape profesional, dar și celor care doresc doar să-și facă videoclipurile un pic mai interesante.
Tu ce soft pentru editarea videoclipurilor folosești? Poți lăsa un comentariu.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

One thought on “Programe de editare video gratuit – 11 recomandari”

  1. Multumesc. Sunt foarte bine prezentate programele si informatiile sunt utile pentru cei care au nevoie de editor video. Propun si eu o varianta de care sunt foarte multumit, https://flixier.com, este foarte versatil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.