Sugestii cum sa dezinfectati aparatul foto sau un smartphone

Nu doar acum, când ne confruntăm cu o adevărată pandemie COVID-19, ar trebuie să vă gândiți cum să dezinfectați aparatul foto sau un smartphone. Câteva sugestii cum să vă dezinfectați aparatul de fotografiat, dar și alte dispozitive electronice vă prezint și eu în următoarele rânduri.

Sugestii cum sa dezinfectati aparatul foto sau un smartphone
Sugestii cum sa dezinfectati aparatul foto sau un smartphone

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

De ani de zile eu folosesc șervețele dezinfectante cu alcool sau șervețele pentru curățarea lentilelor sau soluții pe bază de alcool ca să șterg din când în când aparatul foto, obiectivele, telefonul mobil, tastatura, mouse-ul dar și alte dispozitive electonice cu care vin în contact mai des.

Eficiența șervețelelor antibacteriale poate fi discutabilă, dar decât nimic, eu, încă de vreo câțiva ani, am ales să curăț, din când în când, electonicele folosite.

Se pare că mai noul virus COVID-19 poate rămâne pe obiecte până la 24 de ore (conform CDC). Astfel devine și mai important să curățați electronicele pe care le folosiți mai des, dar și alte obiecte cu care veniți în contact.

ishoot.ro

Cum trebuie să dezinfectezi un telefon mobil

Smartphone-ul este dispozitivul cu care venim cel mai des în contact, așa că iată câteva sugestii cum puteți să-l dezinfectați. Am văzut că Apple are pe site-ul său un ghid simplu şi uşor de urmat pentru a curăţa un iPhone în condiţii de siguranţă, care să nu afecteze buna funcţionare a telefonului.

Acest mic ghid poate fi însă folosit pentru oricare alt dispozitiv mobil, tablete sau laptop-uri, tastaturi, mouse, etc. întrucât toate sunt produse în mare parte din componente şi materiale similare.

1. Deconectează toate cablurile şi opreşte telefonul
2. Foloseşte o cârpă moale, fără scame. Evitați materialele abrazive
3. Evitați ștergerea excesivă, care ar putea provoca pagube
4. Încearcă să nu introduci umezeală în mufe sau alte orificii de pe corpul dispozitivului
5. Nu folosi alte produse de curăţenie sau aer comprimat

Pentru dezinfectare poţi folosi şerveţele umede pe bază de alcool pentru a curăţa suprafeţele tari ale dispozitivelor, precum display-ul, tastatura sau suprafeţele exterioare. Nu folosi clor, nu scufunda dispozitivul în produse de curăţare.

servetele alcool dezinfectare aparat foto smartphone curatare
Sugestii cum sa dezinfectati aparatul foto sau un smartphone

Trebuie să știi că telefoanele mobile au deasupra display-ului aplicat un tratament oleofobic, care poate să respingă grăsimea de pe degete într-un mod eficient. Pentru a păstra acest tratament, se recomandă evitarea utilizării de produse de curăţare şi a materialelor abrazive pentru a curăţa ecranul. Acestea pot zgâria sticla sau înlătura acel tratament. Nu este 100% clar dacă şerveţelele umede cu alcool pot sau afecta sticla de protecţie.
Astfel, recomandat pentru ecranele telefoanelor este să folosiţi o folie de protecţie, fie din plastic, fie din sticlă, pentru a putea dezinfecta acea suprafaţă fără riscul de a deteriora ecranul sau sticla originală.

Cum să vă dezinfectați aparatul de fotografiat

În principiu se aplică regulile pentru dezinfectarea telefonului mobil. Puteți utiliza, de asemenea, șervețele dezinfectante sau soluții cu alcool pentru a scăpa de germenii de pe aparate și obiective.

Citeam pe blogul LensRentals că orice produs care are 60% alcool sau mai mult ar trebui să fie eficient pentru dezinfectare. Totuși fotografii nu trebuie să uite că ei vin în contact cu diverse persoane, așa că se impun și metodele de protecție sugerate de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) sau de World Health Organization (WHO).

Citește și: Curatarea senzorului cu LensPen

Un produs dedicat dezinfectării aparaturii foto video, dar și tastaturi este Cyber Clean Modern Cup gel de curățare. Nu este toxic și este biodegradabil.
Alte produse pentru curățare și dezinfectarea produselor electronice găsiți și la emag.

O altă metodă de dezinfectare a smartphonului, tabletei, ochelarilor, cheilor, este folosire unei lămpi bactericide

În final mai amintesc că panica este la fel, dacă nu cumva chiar mai periculoasă decât un virus, așadar să ne păstrăm calmul și să sperăm că pandemia COVID-19 se termică cât mai curând.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan
Latest posts by fotostefan (see all)

One thought on “Sugestii cum sa dezinfectati aparatul foto sau un smartphone”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.