Cum sa cureti corect obiectivul aparatului foto-video?

Cum să vă curățați corect obiectivul aparatului foto-video? Experții de la ARRI explică.

Cum sa cureti corect obiectivul aparatului foto-video poza stormtrooper lego
Cum sa cureti corect obiectivul aparatului foto-video

Photo by Nejc Soklič on Unsplash

Fiecare piesă din echipamentul camerei are nevoie de îngrijire constantă. Lentilele obiectivului nu fac excepție și dacă vă întrebați dacă există ceva nou în curățarea unui obiectiv, lasați experții de la ARRI să te surprindă. Ei oferă instrucțiuni pas cu pas despre cum să vă curățați corect lentilele.

Curățarea obiectivului aparatului foto video

Desigur, există o mulțime de metode și materiale pentru aceasta și fiecare fotograf sau videograf poate avea propriul kit și experiență. Cu toate acestea, unele lucruri nu sunt potrivite pentru curățarea lentilelor și pot fi chiar dăunătoare sănătății utilizatorilor săi.
Deci, este important să înveți tehnicile potrivite de la început și să te asiguri că o faci corect. În cele din urmă, mai bine să ai grijă decât să-mi pare rău!

Preparate si materiale adecvate

Există servicii service, care oferă nu numai repararea obiectivelor, ci și curățare extinsă. Dar puteți și ar trebui să efectuați în mod regulat câțiva pași de bază acasă. În primul rând, folosirea materialului și instrumentelor potrivite.

poza obiectiv accesorii curatare
accesorii curatare obiectiv camera foto video smartphone

Photo by Sabri Tuzcu on Unsplash

Opțiunile de încredere ale specialiștilor ARRI sunt următoarele:

➤Mănuși de laborator. Articol foarte la îndemână în timpul curățării lentilelor. În primul rând, sunt confecționate dintr-un material respirabil – bumbac, astfel și purtarea lor toată ziua nu este o problemă. În același timp, au vârfurile degetelor din cauciuc, care permit o prindere mai bună pentru a ține corect lentila și pentru a evita accidentele. Le puteți găsi off- și online practic peste tot.

➤Piele de căprioară – foarte moale (uneori făcută și din bumbac), care este durabilă și asigură o bună absorbție a apei.

➤Laveta de curatare din microfibra. Sfatul important aici: spălați întotdeauna în apă rece și nu adăugați niciun balsam (deteriorează fibrele materialului).

➤Betisoare de vată. Cele mici vor deveni alegerea ta pentru curățarea petelor minuscule de pe lentilă. Există și un alt tip cu un capăt mai plat, mai subțire, care este foarte practic pentru margini

poza curatare obiectiv camera betisor bumbac
Cum să vă curățați corect obiectivul aparatului foto-video? Experții de la ARRI explică.

sursa foto: ARRI

➤Două tipuri de perii: o pensulă plată, pe care ar trebui să o folosești doar pentru carcasă și părțile exterioare și perii moi specializate, potrivite și pentru curățarea geamului.

Lichide pe care le puteți folosi pentru a vă curăța corect obiectivele

În cele mai multe cazuri, specialiștii folosesc alcool izopropilic IPA. Este util pentru a scăpa de grăsime sau adeziv, cum ar fi reziduurile de bandă gaffer. Cu toate acestea, ar trebui să-l aplicați cu prudență. Și dacă aveți lentile sau filtre foarte vechi, poate că este o idee mai bună să verificați mai întâi agentul pe un loc mic, deoarece nu sunt la fel de rezistente ca cele moderne.

ishoot.ro

Alegând soluția potrivită, țineți cont de faptul că 99% IPA este mai bine decât 70%, dar și acesta din urmă funcționează și costă mai puțin.
Acetona trebuie evitată cu orice preț!

Primul pas în curățarea lentilelor obiectivelor

Fotografierea sau filmarea s-a terminat, vii acasă, pune-ți mănușile de laborator și este timpul să ai grijă de lentilele obiectivelor tale. Primul pas, chiar înainte de a scoate capacele obiectivului, este curățarea grosieră a cilindrului și a pieselor angrenajului. Uneori, acestea pot fi acoperite cu nisip sau murdărie, așa că u spray cu aer presurizat sau o pompă cu aer va fi la îndemână.

O altă opțiune este să folosiți o pensula plată, deoarece este deosebit de practică pentru inelele dințate.

Notă importantă: în timpul acestui proces, ar trebui să țineți obiectivul vertical, cu lentila frontală îndreptat spre tavan. În acest fel, glisați murdăria și nisipul în jos și evitați introducerea de particule în elementele mobile ale lentilei.

Dacă observați grăsime sau lipici pe părțile exterioare, iar peria sau aerul conservat nu o pot îndepărta, luați o cârpă din microfibră cu puțin IPA pe ea. Asta ar trebui să ajute.

Citește și: Inlocuire folie sticla telefon

Când ați terminat, nu uitați să vă curățați capacele lentilelor, atât din față, cât și din spate! Nu are sens să ai grijă de lentilă doar dacă capacele încă mai depozitează praf și nisip.
Acum, putem începe cu curățarea precisă a sticlei.

Scapa de petele mici si particulele de praf

Inspectați-vă mai întâi lentila. Când sticla are doar pete mici, iar restul lentilei arată perfect, mergeți cu bețișor de bumbac, înmuiat în Isopropyl.
Ține minte: presiunea blândă și o abordare atentă sunt cei mai buni prieteni ai tăi în acest proces.

Cu toate acestea, dacă vedeți multe amprente sau chiar murdărie, ar trebui să utilizați o lavetă din microfibră (tot cu un lichid de curățare pe ea). Important este să începeți să ștergeți din centru și să curățați sticla cu o mișcare circulară spre exterior. Motivul este: la marginea lentilei există un mic spațiu de la inel, care poate aduna praf sau particule de nisip. Deci, dacă porniți din exterior, puteți aduce acele particule pe sticlă și deteriorați lentila.

Citește și: Sugestii cum sa dezinfectati aparatul foto sau un smartphone

Repetați aceeași procedură pentru elementul lentilei din spatele obiectivului și filtrele dvs.

Alte sfaturi despre cum să vă curățați lentilele

Dacă curățați lentilele zilnic și doriți să construiți un loc de muncă dedicat, vă puteți gândi să obțineți o bază antistatică specială pentru masă și o platformă rotativă. În afară de asta, o suprafață curată și o iluminare bună vor fi suficiente.

Sursa: ARRI Tech Talk

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.