Pasionații de fotografie sau chiar video au observat că pot să apară diverse motive, independente de voința lor, care nu le permit să realizeze imaginile râvnite în locurile dorite, astfel fotografia de studio acasa poate fi soluția acestei probleme.
Pandemia coronavirus COVID-19 a fost un moment (sper că nu se va mai repeta), când majoritate dintre noi am fost nevoiți să stăm în casă. Totuși chiar înainte pandemiei, creatorii de imagine s-au confruntat cu situații care le-a dat peste cap planul. De multe ori condițiile meteo sunt responsabile pentru modificările neprogramate.
Dar chiar și când trebuie să stai în casă, poți creea imagini cu cei ai la îndemână sau poți chiar să-ți amenajezi un mic studio foto. De asemenea dacă vrei să treci la un nivel mai avansat față de o simplă ieșire la fotografiat în parc și dorești să aprofundezi, generic numit, fotografia de studio, îți ofer și eu câteva idei.
La prima vedere fotografia de studio pare ceva foarte complicat. Dar nu trebuie să fie, mai ales dacă rezolvați prima problemă: spațiul.
Desigur cu cât spațiul este mai mare cu atât mai bine, dar este posibil să vă descurcați într-un spațiu ceva mai mic, în funcție de tipul de fotografie și ce rezultate doriți să obțineți.
Dacă doriți să fiți fotografi profesioniști, aveți nevoie de echipamente scumpe, dedicate uzului profesional. Însă dacă sunteți fotografi amatori cu pretenții, puteți alege soluții mai ieftine, la îndemâna. Din fericire, cred eu, există soluții pentru orice tip de buget și pentru orice aspirație fotografică!
Fotografia de studio acasa
Ideea cu fotografia de studio acasă se adresează în primul rând fotografilor pasionați care își doresc să obțină rezultate mai bune sau chiar se pregătesc serios să treacă la statul de profesionist, adică să obțină venituri din această activitate.
În plus idee de a amenaja acasă un spațiu ca studio foto are două avantaje: puteți salva o bună parte din buget, neplătind chirie și alte utilități, iar în al doilea rând aflați dacă fotografia de studio este ceea ce vă doriți cu adevărat, fără să cheltuiți foarte mult de la început.
Cred că în acest etapă, înainte să ajungem la discuția despre aparatura și accesoriile utile în studioul foto, ar trebui să te gâdești la următoarele întrebări:
•De ce vreau să amenajez un studio foto? Are scop comercial sau doar personal?
•Ce spațiu am la dispoziție și ce tip de fotografie pot realiza în acel spațiu?
•Ce aparatură foto am în dotare și/sau îmi doresc să achiziționez special pentru fotografia de studio?
•În ce domeniu al fotografiei de studio vreau să investesc și să excelez pe termen mediu?
•Ce buget am la dispoziție pentru achiziționarea echipamentului de studio?
Pentru portrete, recomandat este ca spațiul să fie o încăpere cu lățime de minim 3 metri (să încapă un fundal mare, clasic, de carton 2.78 x 11m) și cu o lungime de minim 4 metri.
Pentru fotografia de produs s-ar putea să te descurci cu un spațiu chiar mai mic, mai ales dacă la început nu ai mari pretenții asupra fotografiei finale.
Citește și: Sony ZV-1 noul aparat foto dedicat vloggerilor
Echipamente pentru fotografia de studio acasa
Presupun că aparatul foto îl ai deja (uneori chiar și un smartphone este suficient, ți-am arătat în această postare) așa că îți prezint câteva sugestii legate de lumini.
Părerea mea este să începeți cu luminile pe care le aveți deja acasă. Lămpi de birou, lanterne, becuri inteligente și obervați cu atenție efectul lor. Pentru fotografia de produs sau pentru tehnica light painting pot fi suficiente aceste surse de lumină neprofesionale.
Dar dacă doriți să faceți un pas înainte, ar trebuie să vă hotorăți ce veți alege: lumină continuă sau lumină tip flash?
În principiu, lumina continuă este mai potrivită pentru fotografia de produs sau chiar la videografie, ca de exemplu kit-ul Hakutatz VL-9099 sau ceva mai performant și util chiar la fotografia portret ar fi kit-ul Lastolite RayD8
De ceva timp pe piață au apărut luminile continue cu leduri. Luminile LED au câteva avantaje și anume:
•Pot fi bicolor cu temperatură de culoare ajustabilă 3200K~5600K
•Intensitatea luminoasă ajustabilă: 10-99%
•Intensitate luminoasă de până la 6000 lumeni/1m sau chiar peste
•Color rendering index CRI: RA> 90
•Durata viață LED : 50.000 ore
Lumini LED recomandate sunt cele de la Tolifo sau Godox sau Yongnuo sau cele produse de firma germană Dedolight
Lumina continuă are avantajul că este simplu de folosit, de cele mai multe ori veți întâlni doar butonul on/off. Unele persoane recomandă lumina continuă la fotografierea copiilor mici, nou-născuți, așa numita fotografie new born, deoarece lumina continuă nu deranjează ochii celor mici.
Dezavantajul luminii continue este gama mai restransă în care pot fi folosite.
Blițuri pentru fotografia de studio acasa dar nu numai
Chiar dacă începi cu lumini continue, este posibil ca după un timp să-ți dorești fotografii și mai bune, iar blițurile ar putea fi soluția. Oricare ar fi situația, pentru blițuri va trebui să pui la bătaie un buget mai mare, dar care generează alte satisfacții.
Aveți la dispoziție blițuri care se montează pe patina aparatului foto sau pot fi folosite remote și așa numitele blițuri de studio. Acestea din urmă oferă numeroase avantaje, cum ar fi mai multe setări pentru lumină, sunt mai puternice, pot folosii mai mulți modificatori de lumină. Dezavantajul lor este în primul rând prețul și faptul că majoritatea trebuie conectate la o priză.
De asemenea trebuie să știți că pentru unele blițuri trebuie să cumpărați separat transmițătorul.
Progresul tehnologic și-a făcut prezența și în cazul blițurilor. De exemplu blițul Canon Speedlite 470EX-AI este dotat cu inteligența artificială (AI), alte modele încorporează și transmițătorul radio, iar modele precum Profoto A1 sau Cactus RQ250 pot fi folosite atât în studio dar și la ședințele foto în exterior.
În cazul blițurilor de studio poți începe cu un kit de buget, ca de exemplu Kast Umbrella Slave Flash Kit 45W sau Kit Blit Godox GS300II cu Modificator Lumina si Stativ
Pentru început, poți achiziționa un kit clasic cu două lumini, dar îți recomand să te gândești și la o a treia sursă de lumină, ce te va ajuta în a realiza scheme de iluminare mai complexe și cu un efect deosebit.
Cum bănuiești deja, oferta de blițuri performante este destul de generoasă, iar eu îți recomand doar câteva kituri.
→ Godox E300-D Kit 3 Blituri 300W
→ Elinchrom D-Lite RX 2/2 Umbrella To Go
→ Hensel kit două blițuri CERTO 400
Accesorii pentru fotografia de studio acasa
Unele accesorii pot fi confecționate, acele proiecte DIY. Dar dacă nu aveți uneltele necesare sau nu sunteți foarte îndemânateci, puteți cumpăra respectivele accesorii pentru fotografia de studio.
Modificatorii surselor de lumină
Principalii modificatori pot fi împărțiți în 3 clase:
•de difuzie – pot fi: umbrele de difuzie, softboxuri de tip stripe-uri, pătrate, octogonale, alte forme
•de reflexie – pot fi: umbrele de reflexie, beauty dish, blende etc.
•de orientare a luminii – permit orientarea luminii pot fi: reflectoare, voleți, snoot-uri și altele
Stativele
Pentru început sunt utile stativele ușoare, care se pot extinde la înălțimi de până la 2,6m. După un timp sau într-un studio înalt sau la exterior, stativele grele ce pot depăși 4m înălțime se pot dovedi extrem de utile. De asemenea utile sunt stativele C-Stand cele 3 picioare poti fi amplasate pe suprafețe inegale (de exemplu pe scări) sau stativele cu boom arm, cu braț mobil care vă permite să poziționați lumina deasupra subiectului, fie el un produs sau o persoană.
Citește și: Profoto B10 – blit de studiou portabil si lumina video
Fundalul
Dacă decorul din casă sau din locație nu reușește să redea intocmai o ambianță potrivită, te poți folosi cu succes de fundalurile pliabile cu diferite teme.
Fundalurile pliabile Lastolite au o pânză tipărită în așa fel incât creează o senzație ușor tridimensională ce parcă include subiectul în decor.
Uite ca exemplu niște fundaluri care pe o parte ne duce în Grecia cu gândul la vacanța de vară iar pe de altă parte ne duce pe cărări de munte.
Fundalurile pliabile sunt foarte utile atunci când spațiul de utilizare și depozitare este redus, dar și când ai nevoie de un background interesat pentru proiectele tale, fie fotografie portret sau fotografie de produs.
Dacă spațiul îți permite poți folosi fundalurile clasice, din carton, pânză, vinil sau PVC, iar unele sunt translucide sau au degrade. Majoritatea acestor fundaluri sunt la rolă de 11m lungime, iar ca lățime au 2,72m. Astfel de fundaluri găsești la magazinul F64 sau la Photosetup
Cei pasionați de videografie poate sunt interesați de fundalurile cromakey sau green screen. La fotografie nu sunt la fel de utile.
Unele fundalurile pot fi montate direct pe perete sau au nevoie de sisteme de susținere. Dacă doriți mobilitate, sunt disponibile și sisteme de fundaluri portabile
Ofertele de echipamente pentru fotografia de studio pot fi verificate la magazinele Photosetup sau la F64 sau la iShoot
În final mai adaug, ca o scurtă concluzie, că orice fotograf pasionat poate trece ușor la un nivel experimental de studio, chiar în propria locuință. Poț deveni un fotograf de studio, să-l numim Home-User, cu echipamentul potrivit, fără investiții foarte mari și cu cunostințe tehnice medii, mai ales ca trăim în era smartphone, unde cu ajutorul unui telefon performant și o sursă de ilumnare bună, poți realiza imagini deosebite.
Nu uita, doar experimentând, vei putea invăța, iar cand vei simți nevoia să depașești acest nivel ocazional, vei fi pregătit deoarece există echipamente și mai performante, care necesită bugete semnificative dar cu performanțe tehnice greu de egalat de către echipamentele entry-level.
Acestea sunt doar câteva recomandări, de la hobby la profesie, dar lista rămâne deschisă, iar dacă vrei poți adăuga părerile tale la rubrica Leave a Reply / Comment.
PS: Dacă îţi sunt utile informaţiile poţi susţine blogul cumpărând produsul dorit direct din link-urile sau bannerele din articol. Voi primi un mic comision din valoarea comenzii. Acest lucru nu afectează în nici un fel prețul plătit de tine. Îţi mulţumesc pentru suport!
- Tutoriale foto pentru a va pregati pentru sezonul de toamna - 3 October , 2024
- Cele mai bune fotografii realizate cu drona, premiate la Drone Photo Awards 2024 - 1 October , 2024
- Premiul pentru Fotografie de Mediu 2025 al Fundatiei Printul Albert al II-lea de Monaco - 30 September , 2024