Test cu Epson L850: multifunctional A4 cu imprimanta foto ITS cu 6 culori

In urma cu vreo 3 ani Epson a descis sa faca un pas inainte prin omologarea sistemului CIS, pe care, de altfel, l-a redenumit ITS (ink tank system), odata cu lansare imprimantelor L100, L200 si L800.

imprimanta foto epson l850
Epson L850

Epson L850 este urmasul modelului L800 si vine cu o serie de imbunatatiri prezentate mai jos in acest test.

Mai intai va reamintesc: CISS/ ITS (ink tank system) este un sistem cu rezervoare externe, unde cerneala este turnata din niste sticlute speciale. Cind am testat Epson L800 v-am aratat mai pe larg sistemul respectiv (aici gasiti testul respectiv). Avantajele sistemului ITS sunt o mai buna/usoara/eficienta reumplere a rezervoarelor externe iar pentru cei care printeaza un volum mare costul per print este mai mic. Dezavantajul ar fi pretul initial mai mare al echipamentului; Epson L800 costa 1.299 de lei ( aici), iar noul model L850 are un pret de 2.199lei (aici).

Ca si predecesorul sau, Epson L850 are o imprimanta foto A4 inkjet, ITS cu 6 culori, cerneala Dye Ink (black, cyan, light cyan, yellow, magenta, light magenta), poate printa si pe CD/DVD cu ajutorul tavei speciale, dar in plus este un echipament multifunctional (imprimanta, scaner, copiator).
Alta noutate adusa de multifunctionalul L850 este displayul LCD (aprox 7cm) si un set de comenzi cu ajutorul carora poate fi utilizat si fara calculator.

ecran color lcd imprimanta epson l850
ecran LCD Epson L850

Desi lcd este relativ mic si nici rezolutia lui nu mi s-a parut prea grozava, totusi este util deoarece Epson L850 iti permite sa tiparesti fotografiile direct de pe un card de memorie, iar ld-ul te ajuta sa alegi pozele pentru imprimare, dar si alte setari.

cel.ro

Epson L850 poate printa de pe MagicGate Memory Stick, Memory Stick, Memory Stick PRO, SD, SDHC, SDXC, MagicGate Memory Stick Duo*, Memory Stick Duo*, Memory Stick Micro M2*, Memory Stick PRO Duo*, Memory Stick PRO-HG Duo*, MicroSD*, MicroSDHC*, MicroSDXC*, MiniSD*, MiniSDHC* (* necesita adaptor, care nu este inclus) sau o memorie USB, iar documentele pot fi scanate direct pe o memorie externa.

multifunctional epson l850 card memorie sdhc
card memorie sdhc Epson L850
memorie usb multifunctional epson l850
memorie USB

Totusi de pe cardurile de memorie/memoriile USB se poate printa doar fisiere in format JPEG, nu TIFF, nu PDF, nu TXT, nu DOC. In schimb scanarile pot fi salvate pe memoriile externe amintite in format JPEG sau PDF.

memorii externe multifunctional inkjet epson l850
memorii externe pentru Epson L850

Eu am incercat sa filmez si operatie de printare de pe un card de memorie, iar rezultatul il vedeti afisat mai jos:

Probabil utila ar fi fost si conexiunea WiFi, avind in vedere ca smartphone-urile, tabletele si laptopurile toate au wi-fi, dar si faptul ca din ce in ce mai multe aparate foto digitale sunt dotate cu acest tip de conexiune fara fir.

Revenind la imprimata foto ITS, aceasta, conform standardelor indicate de producatorul nipon, cu o singură incarcare a recipientelor ai putea printa pina la 1.800 de fotografii de dimensiunea 10x15cm.
Consumabilele sunt identice cu cele pentru L800. O sticluta are 70ml de cerneala, iar pretul unei sticlute este de 50 lei (inclusiv TVA). Pentru o incarcare completa a recipientelor ai nevoie de cele 6 sticlute black (T6731), cyan (T6732), light cyan (T6735), yellow (T6734), magenta (T6733) si light magenta (T6736), adica 300 de lei.
Oficial costurile pentru formatul 10×15 sunt de doar 15.5 bani / bucata (incluzand doar cerneala). Pretul hartiei 10×15 variaza in functie de tip si cantitate.
Este important sa stiti ca volumele de listare/costurile per pagina pot varia considerabil in functie de imaginile listate, setarile de listare, tipul de hartie, frecventa de utilizare, umiditate si temperatura. Oricum preturile sunt rezonabile si in plus tu esti cel care controleaza setarile imprimantei, o folosesti cind ai nevoie si nu esti nevoit sa faci drumuri pe la diversele laboratoare foto si, uneori, sa mai stai la coada.

Imprimanta Epson L850 poate printa pe o gama variata de de tipuri de hirtie cu dimensiunile A4, A5, A6, B5, Envelope C6, Envelope DL, Letter, 9 x 13 cm, 10 x 15 cm, 13 x 18 cm, 13 x 20 cm, 20 x 25 cm, 100 x 148 mm, 16:9, Legal.
Printarea se poate face cu sau fara chenar/bordura (bordless). Capacitatea singurei tavii pentru hirtie este de 100 coli Standard sau 20 coli fotografice.

techstar.ro

Epson L850 poate fi conectat la un calculator sau laptop cu ajutorul unui cablu USB (de tip A-B), achizitionat separat (inclusiv modelului primit de mine la test ii lipsea cablul USB), care se conecteza la multifunctional in partea stinga, sub capacul scanerului (este si un semn acolo care va ghideaza destul de bine; sistemul acesta mi s-a parut destul de practic deoarece ascunde si fixeaza bine cablul USB).

conectare cablu usb epson l850
conectare cablu USB
usb epson l850
mufa si cablu USB
cablu usb epson l850
cablul usb

Parerea mea, este ca merita sa printati fotografiile voastre pe care le considerati valoroase. Una este sa vezi o imagine luminata din spate, asa cum se intimpla atunci cind ne uitam pe ecranul calculatorului sau pe ecranul aparatului foto si alta este cind lumina bate pe hirtia imprimata.

Va reamintesc ca inainte sa treceti la printarea pozelor, este bine sa verificati daca monitorul calculatorului/laptopului este calibrat.
Despre complicatul proces de calibrare eu am scris doar citeva sugetii in acest post dar si aici.
Ca observatie: cine doreste sa obtina o fotografie imprimata foarte bine va petrece destul de mult timp citind, setind si mai ales incercind, adica consumind hirtie si cerneala. Asadar calea de parcurs este destul de lunga si nu tocmai usoara; in plus nu stiu daca intotdeauna este justificata, mai ales avind in vedere si costurile implicate; chiar si la sistemul ITS daca faceti prea multe teste s-ar putea sa va coste ceva bani consumabilele (mai ales hirtia).

Din fericire se pot obtine rezultate foarte bune si fara prea multe batai de cap, doar trebuie tinut cont de citeva proceduri. Cum spuneam, puteti pur si simplu sa verificati monitorul asa cum am descris in acest post , iar apoi folositi softul/driverul imprimantei, care se ocupa de managementul culorilor.
Important este sa fiti atenti si la alegerea corecta, din soft/driver, a tipului de hirtie. Daca printati aceeasi imagine pe diferite tipuri de hirtie rezultatele vor fi diferite (uneori s-ar putea sa fiti multumiti de rezultatele obtinute asa!).
Dupa ce ati inteles cum functioneaza ansamblul calculator-imprimanta puteti folosii si alte programe; majoritatea programelor de editare foto au optiuni pentru printarea fotografiilor, doar ca trebuie sa va documentati si sa faceti personal niste teste.

valea doftanei vanzare terenuri 12 euro negociabil

Modelul L850 primit de mine pentru test a venit fara Cd-ul cu softuri si drivere, dar le-am descarcat de pe siteul oficial, iar sistemele de operare compatibile sunt Mac OS 10.7.x, Mac OS 10.8.x, Mac OS 10.9.x, Mac OS X 10.6.8 or later, Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows Vista, Windows XP, XP Professional x64 Edition.

Softul Epson Easy Photo Print si driverul imprimantei isi fac bine treaba; eu unul am fost multumit de Epson Easy Photo Print ori de cite ori am testat imprimate foto Epson.

Epson Easy Photo Print
Epson Easy Photo Print
Epson Easy Photo Print Epson L850 multifunctional A4 inkjet cu imprimanta foto ITS cu 6 culori
Epson Easy Photo Print Epson L850

Singura imbunatire ar fi legata de sliderele setarilor programului; acestea nu pot fi miscate fin, nu au o “cursa” lina, ele au tendinta sa “sara” de colo colo.

Epson Easy Photo Print Epson L850 multifunctional A4 inkjet cu imprimanta foto ITS cu 6 culori
Epson Easy Photo Print – setari

Inainte de a printa propriu zis pozele pentru acest review, a trebuit sa fac acel Check – test de printare de citeva ori (7-8 ori daca imi aduc bine aminte).

check epson l850
Check – cleaning print head

Pe de o parte Epson L850 nu mai are acel “robinet” pentru cerneala, intalnit la imprimanta foto L1800 si la L800, are un alt sistem de prevenire a scurgerii accidentale a cernelei, iar pe de alta parte multifunctionalul a ajuns la mine prin curier; asa ca nu ma mir ca L850 a avut nevoie de un timp mai lung sa-si “revina” la capacitatea maxima de printare.

Pentru testul imprimantei foto L850 am folosit urmatoarele tipuri de hirtie foto:

Epson Photo Quality Ink Jet Paper

Epson Double-Sided hartie foto mata A4 (C13S041569)

Epson Photo Paper Glossy C13S042545 13x18cm

Epson Photo Paper Glossy C13S042539 A4

iar de la testul imprimantei foto A3+ Epson L1800 mi-am ramas niste hirtie foto A4 cumparata dintr-un supermarket. Chiar daca este o hirtie ieftina, totusi rezultatele imprimariii cu Epson L850 au fost foarte bune. Acum, ca tot am marturisit acest lucru, va mai spun ca un prieten mi-a oferit niste hirtie foto de la o firma concurenta si din nou calitatea imprimarii a fost foarte buna; doar timpul de uscare a cernelii Epson pe hirtia firmei concurente a fost mai lung.

Ca timpi de printare poze color din calculator sau de pe carduri de memorie/memorii USB, in medie, am obtinut urmatorele rezultate:
– 10×15 intre 30s si 2 minute
– 13×18 intre 1 minut si 2 minute
– A4 intre 1minut40secunde si 5 minute
Rezultatele sunt influentate de setarile de calitate (timpul de printare creste direct proportional cu calitatea imprimarii), daca printati cu bordura sau fara (bordless), de tipul hirtiei folosite, etc.

Pentru printare am folosit fotografii cu rezolutii intre 16mpx si 40mpx realizate cu ultimele aparate primite la test; respectiv mirrorlessul Olympus E-M5 Mark II, dslrul Nikon D5500 si bridgeul Panasonic FZ1000.

poza printata cu epson l850
Olympus E-M5 Mark II print Epson L850
Epson L850 multifunctional foto A4 test review
Panasonic FZ1000 zoom maxim + digital

Un test cu doua poze color de la Otaku Festival (cosplayer Yuegene si Reika) pe hirtie A4 mata Epson C13S041569.

Test cu doua poze color, format 13×18, hirtie Epson C13S042545:

Epson L850 Imprimanta foto A4 ITS cu 6 culori
Panasonic FZ1000

Epson L850 poate printa si pe CD/DVD, dar multifunctionalul primit de mine la test, nu avea nici tavita dedicata (!), asa ca nu va pot oferi mai multe informatii.

In rol de copiator color sau alb-negru, L850 se comporta aproximativ la fel ca atunci cind este imprimanta; mai exact copiile sunt de buna calitate, viteza de copiere este influentata de parametrii amintiti anterior la care se adauga timpul necesar scanarii.

In rol de scaner, Epson L850 va pune la dispozitie un scaner CIS cu o rezolutie de 1.200 DPI x 2.400 DPI (orizontal x vertical) cu formate de iesire: JPEG, TIFF, PDF sau BMP.

scaner epson l850
scaner Epson L850

Nu are tavita pentru scanare filme foto, dar cine doreste rezultate foarte bune la scanarea filmelor foto, probabil ar trebui sa verifice scanerul dedicat Epson V850
Pentru scanerul Epson L850 puteti folosi softul dedicat: Epson Scan. Acesta are citeva presetari (mod acasa, birou) dar si un mod manual (profesional este numit de firma japoneza), care va pune la dispozitie multe setari cu ajutorul carora puteti realiza scanari de o mai buna calitate.

epson l850 scaner soft
Epson L850 scaner – setare profesional
setari scaner epson l850
setari scaner

Multifunctionalul Epson L850 este dedicat celor care, pe o de parte, isi doresc printuri cu o calitate ridicata, dar la preturi rezonabile, iar pe de alta parte au nevoie de functii suplimentare, ca de exemplu copiator si scaner.
Calitate printurilor color, pe hirtia folosita de mine, a fost foarte buna; totusi deoarece L850 nu este o imprimanta dedicata Fine Art, printurile alb-negru necesitand ceva talent din partea utilizatorului in a regla culmea, culorile, pentru a obtine negru fara alta tenta de culoare.

Multifunctional Inkjet color Epson L850, A4
Epson L850 – print alb-negru

Per ansamblu, rezultatele obtinute cu multifunctionalul inkjet L850 au fost bune spre foarte bune; nu degeaba firma Epson este recunoscuta ca un nume in lumea imprimantelor.
Multifunctionalul Epson L850 nu mi s-a parut foarte zgomotos. De altfel calculatorul meu cu ventilatoarele lui, a fost mai zgomotos decit Epson L850.

Fiind un echipament multifunctional, L850 este destul de mare (W x D x H mm): 542 x 386 x 196 si cintareste nu mai putin de 9 Kg. Daca doriti sa aveti o imprimanta foto in “locatie” cred ca Epson L800 este o alegere mai buna, deoarece este mai usoara, doar sa aveti grija cu acel “robinet” pentru cerneala!
Multifunctionalul Epson L850 se livreaza cu cd-ul cu softul Epson Easy Photo Print, Epson Scan, cablul de alimentare, iar cablul USB se cumpara separat.
Epson L850 beneficiaza de o garantie de 12 luni (retur in service) sau 3.000 de pagini (care conditie se produce prima).

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

9 thoughts on “Test cu Epson L850: multifunctional A4 cu imprimanta foto ITS cu 6 culori”

  1. Salut, Stefan!
    Multumesc pentru recenzie. Stiu ca imprimanta a fost primita in teste. Ma gandeam daca mai imi poti spune ceva despre ea acum? Poate o are vreun prieten fotograf de-al tau.

    Duce peste cele 3000 printuri garantate?

    Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.