Test cu Nikon D5500 si obiectivul 18-55mm f/3.5-5.6G VR II

Lansat la începutul anului, cu ocazia CES 2015, Nikon D5500 este a patra generaţie din gama consumer produsă de firma japoneză.

dslr consumer nikon d5500
nikon d5500

Posesor, printre altele, al modelului mai vechi D5100 şi avind ocazia să testez celelalte modele din gama (aşa cum am scris aici), m-am gândit că ar fi bine să testez şi noul dslr D5500. Astfel, dacă doriţi să aflaţi cum s-a descurcat Nikon D5500 în test, vă invit să citiţi mai departe.

Nikon D5500 – caracteristici tehnice (pe scurt):

• Senzor de imagine APS-C (DX – factor crop 1.5x) de 24.2 Megapixeli, fără optical low-pass filter (OLPF)
• Sistem de procesare a imaginii EXPEED 4
• LCD rabatabil cu ecran tactil (touchscreen) de 8.1cm (3.2 inch)
• Vizor optic, acoperire 95% a cadrului
• Fotografiere în rafală 5 fps
• Sensibilitate ISO 100-25600
• Sistem autofocus cu 39 puncte AF din care 9 de tip cruce
• Timp de expunere 30s – 1/4000
• Patină pentru bliţ extern (sincronizare 1/200) şi bliţ încorporat (număr de ghid 12)
• Filmare Full HD la 1080/60p,50p,30p,25p,24p MPEG-4, H.264
• Microfon stereo încorporat şi jack 3.5mm pentru microfon extern
• Mod Flat Picture Control
• 16 Moduri Scenă
• Wi-Fi încorporat, cu funcţie de transfer şi declanşare de la distanţă de pe smartphone/tabletă
• Acumulator Li-Ion EN-EL14 / EN-EL14a
• Autonomie 820 cadre (CIPA)
• Greutate 420 g
• Dimensiuni: 124 x 97 x 70 mm

Construcţie şi utilizare

Exteriorul modelului D5500 se înscrie în linia, devenită clasică după 3 generaţii, a gamei D5x00. Diferenţele faţă de celelalte modele nu sunt foarte mari; iar faţă de modelul D5300 (testul aici şi apropo ce s-o fi întâmplat cu D5400, oare de ce Nikon a “sărit” la 5500? 🙂 ) diferenţele sunt mici.

nikon d5500 blit
blit

Unele butoane au fost mutate pe ici pe colo, rotiţa aceea de comandă nu mai este încastrată în panoul dorsal al aparatului foto, doar o mică parte fiind ieşită în exterior, pentru a putea fi acţionată de utilizator, ci a fost mutată, la vedere, în partea de sus, lîngă butonul PSAM / Effects / Scene / Auto.

nikon d5500
nikon d5500 + 18-55mm VR II

Corpul dslr-ului D5500 este construit din policarbonat (mase plastice de înaltă densitate-CFRTP, ca la D5300), dar respectiva carcasă (body) este de tip monococă (dintr-o bucată), ca la D750; doar că nu este precizat dacă şi la D5500 corpul este etanşat împotriva intemperiilor. Înclin să cred că totuşi D5500, din păcate, nu are şi protecţii la intemperii.

Faţă de modelul D5300, mai noul D5500 este mai uşor cu 60g şi asta probabil deoarece s-a renunţat la modulul GPS.

grip nikon d5500
grip

Altă diferenţă, este gripul. La D5500, gripul a fost reproiectat, oferind o mai bună priză (se simte destul de bine diferenţa faţă de modelul D5100). Având şi un strat cauciucat, gripul asigură o prindere mai fermă în momentul utilizării dslr-ului. Desigur, importante sunt şi dimensiunile mâinilor utilizatorilor, dar cred că persoanele cu mâini medii nu vor avea probleme.

nikon d5500 test review
nikon d5500 + nikon 18-55mm VR II

Din păcate nici pentru modelul D5500, Nikon nu produce un grip (cel puţin până la data publicării acestui test). Gripul dedicat, în plus de mărirea autonomiei, prin folosirea a doi acumulatori, ar fi asigurat o priză îmbunătăţită şi un grad ridicat de confort la fotografierea în modul portret.
Butoanele mi s-au părut bine aşezate pe corpul aparatului şi usor de accesat. O parte din setări puteam să le schimb fără să iau aparatul foto de la ochi.
Vizorul lui D5500, o pentaoglindă, la fel ca cea de la D5300, creşte gradul de mărire al vizorului până la aprox. 0,82x (faţă de 0.78x cit are Nikon D5200 şi D5100), simplificând compunerea cu exactitate a cadrelor. Vizorul optic oferă o acoperire de 95% (atât orizontal cât şi vertical) şi nu îi lipseşte nici butonul pentru ajustarea dioptriilor. Acum există şi un senzor, care dezactivează ecranul LCD, atât informaţiile afişate pe lcd cât şi funcţia tactilă (touchscreen); astfel dacă atingeţi lcd-ul cu nasul când priviţi prin vizor nu veţi schimba setările.

O supriză placută a fost display-ul, care a primit un upgrade destul de important zic eu: acum este de tip tactil (touchscreen), cu toate că rezoluţia şi dimensiunile sale nu au fost schimbate faţă de modelul D5300. Practic este un lcd mobil pe două axe (caracteristic seriei D5x00) de 8,1 cm (3,2 inci) pe diagonală, cu unghi larg de vizualizare şi rezoluţie de 1.037.000 puncte. Este în format 3:2 şi nu 4:3 cum are Nikon D5200 şi D5100; formatul 3:2 este mai potrivit pentru vizualizare fotografiilor, pentru că şi acestea sunt în format 3:2; astfel nu se face crop (decupare) din fotografia afişată pe LCD-ul articulat.

nikon d5500 lcd
lcd articulat

Luminozitatea monitorului poate fi reglată în intervalul -5 +5 (spre deosebire de D5100 şi D5200 care au doar -3 +3) lucru foarte util în condiţii de lumină ambientală puternică. Ecranul lcd are un contrast ridicat, este rabatabil şi în lateral, iar pentru că se poate roti şi spre în faţă puteţi realiza autoportrete, iar acum pentru că este şi tactil s-ar putea să fie şi mai uşor cu selfie.

nikon d5500 lcd articulat
selfie ??

Nu credeam că voi folosi prea mult caractarestica touchscreen, dar în timpul testului, m-am surprins folosind-o foarte des. Este foarte uşor, comod de folosit lcd-ul tactil pentru schimbarea diverselor setări ale aparatului foto, dar şi pentru vizualizare imaginilor realizate, chiar şi acel pinch zoom este prezent (dacă vreţi să verificaţi cât de clară este poza realizată puteţi să faceţi zoom pe lcd-ul tactil cu ajutorul a două degete).
Practic, Nikon D5500 poate fi controlat aproape ca un smartphone, mai ales că este prezentă şi funcţia Touch AF. Cu ajutorul ei, în modul Live View tot ce trebuie făcut este este atingerea ecranului în locul dorit, iar aparatul foto reglează focus-ul şi declanşează de îndată ce a obţinut claritatea în acel punct; sau puteţi doar să faceţi clarul în punctul ales, fără a declanşa (acest mod îl activaţi tot cu ajutorul lcd-ului tactil).

meniu lcd touchscreen nikon d5500
meniu lcd tactil

Chiar şi opţiunile din Meniu pot fi selectate cu ajutorul lcd-ului tactil.

meniu wi-fi nikon d5500
meniu wi-fi

Nu doar dispunerea comenzilor, dar şi structura meniurilor sunt cele cu care ne-au obişnuit cei de la Nikon de cel puţin zece ani încoace, iar funcţia tactilă îmbunătăţeşte mult utilizarea lui D5500, deoarece nu mai trebuie să apăsăm de multe ori butoanele pentru a selecta opţiunea dorită, iar la vizualizarea pozei nu mai suntem obligaţi să apăsăm de câteva ori pe butonul + şi să defilăm cu săgeţile pe suprafaţa fotografiei, sau pentru a trece de la o fotografie la alta. Astfel câştigăm timp, iar uzura butoanelor va fi redusă.
Controlul touch poate fi activat sau dezactivat din meniu. Exista opţiunea playback only (în modul Playback foloseşti aceleaşi gesturi pe care le faci pe telefonul mobil pentru a vizualiza fotografiile).

meniu romana nikon d5500
meniu nikon d5500

Meniurile au rămas în linii mari acelaşi ca la D5300. Toate meniurile şi setările sunt însoţite de pictograme şi chiar imagini exemplificative, acolo unde acest lucru a fost posibil.

meniu nikon d5500
info

Alt lucru ce uşurează folosirea setărilor din meniu este prezenţa opţiunii Setări Recente/Meniul Meu (My Menu). Setări Recente, aşa cum sugerează chiar numele, înregistrează 20 din setările folosite cel mai recent, iar Meniul Meu (My Menu) vă permite să înregistraţi până la 20 dintre setările mai des folosite. Practic Setări Recente/Meniul Meu (My Menu) vă ajută să scurtaţi timpul necesar modificării unei setări aflate în meniul aparatului foto. După cum observaţi în imagine, meniul a fost tradus şi în limba română (la fel şi manualul).

meniu nikon d5500
nikon d5500 meniu limba romana

Alte 14 setări (calitate imagine, dimensiune imagine, bracketing automat, HDR, D-Lighting activ, balans de alb, ISO, compensarea expunerii- acesta are şi buton dedicat, compensare bliţ, mod bliţ, măsurare, mod zonă AF, mod focalizare şi picture control) pot fi schimbate cu ajutorul butonului “i” sau prin atingerea ecranului tactil.

Butonul “Fn”, aflat în partea stângă a baionetei (imediat sub butonul care deschide bliţ-ul) poate fi programat să execute una din cele 10 funcţii disponibile din meniu, inclusiv funcţia Wi-Fi. Pentru test am ales ca la fiecare apăsare a butonului Fn să pot schimba ISO.
Chiar dacă D5500 se adresează cu precădere utilizatorilor entuziaşti, totuşi şi cei aflaţi la început de drum în ale fotografiei vor găsi în Nikon D5500 un bun partener. Spun acest lucru deoarece, la fel ca la Nikon D5300 şi D5500 oferă un mod de fotografiere automat foarte bine pus la punct, alături de o serie de funcţii menite să îi ajute pe cei ce doresc să înveţe utilizarea avansată a unui DSLR, prin intermediul funcţiei “Help” disponibilă printr-o simplă apăsare a unui buton. Sunt explicate clar toate setările şi rezultatele funcţiilor importante.

Pe laterale avem acces la conectori (HDMI, A/V, USB şi microfon extern) dar şi uşiţa de acces la slotul cardului de memorie (de tip SD/SDHC/SDXC).
Pe laterala dreaptă deasupra conectorilor (HDMI, A/V, USB şi microfon extern) se află şi semnul WiFi.

nikon d5500 conectori wifi
nikon d5500 – wifi

În timpul testului nu am folosit foare mult această conexiune Wi-Fi, deoarece utilitatea ei este limitată la funcţia de telecomandă wireless şi transfer al pozelor catre dispozitivele compatibile. Într-adevar pe ecranul smartphonului sau a tabletei vedeţi Live imaginea încadrată de aparatul foto, dar nu puteţi schimba setările camerei foto.
Pentru a folosi cele două funcţii, declanşare de la distanţă (remote shooting) şi transferul pozelor către dispozitivele smart, trebuie să instalaţi pe smartphone/tableta aplicaţia Nikon Wireless Mobile Utility. Acest app este gratuit şi se descarcă din Google Play sau Apple Store. Aplicaţia Nikon Wireless Mobile Utility vă mai permite, în plus de transferul pozelor şi vizualizarea lor, publicarea pe reţelele sociale.

Eu am testat varianta pentru Android şi pot spune că nu am întâmpinat probleme. Conexiunea este stabilă şi destul de rapidă (o fotografie la rezoluţie de aprox 3 megapixeli fiind transferată în 3-5 secunde), iar legătura wireless cu aparatul foto se setează destul de simplu, ca un hotspot convenţional (din meniul Wi-Fi al telefonului/tablei).

Pozele pot fi descărcate şi la rezoluţia originală de 6000×4000 pixeli, dar pentru acest lucru trebuie să accesaţi meniul pentru descărcare unde specificaţi rezoluţia pozei, iar descărcarea unei poze JPEG la rezoluţia maximă de 24 megapixeli durează aproximativ 10 secunde.
Totuşi o conexiune NFC ar fi fost mai utilă, fiind şi mai uşor de utilizat. În plus, sper ca printr-un viitor update de firmware sau chiar un nou app, utilitatea conexiunii wi-fi să fie mărită, în sensul de a putea schimba de la distanţă setările aparatului foto.

În parte de jos se găseşte filetul (metalic) pentru trepied, iar o plăcuţă de trepied nu blochează accesul la compartimentul acumulatorului.
Nikon D5500 nu este foarte zgomotos la declanşare, dar dacă vreţi să fiţi şi mai discreţi, atunci folosiţi modul Declanşare silenţioasă, care face ca oglinda să revină mai încet, dar trebuie să ştiţi că în acest mod nu puteţi fotografia în rafală şi apare un scurt lag (întârziere la declanşare). Diferenţele de zgomot între modul normal de lucru şi cel “silenţios” nu mi s-au părut foarte mari.

Calitatea imaginilor, ISO şi sistemul de focalizare

Nikon D5500 încorporează un senzor CMOS de 24,2 de megapixeli fără filtru AA (antialiasing) în format DX cu ajutorul căruia veţi obţine imagini detaliate. Aproape toate aparatele foto digitale au un filtru low pass, care estompează (blurează) uşor imaginea înainte de a fi înregistrată de către senzor. Se foloseşte această tehnică pentru a contracara efectul moire declanşat de modele cu detalii fine, cum ar fi textilele şi care rezultă într-o imagine cu porţiuni sclipitoare deranjante (dacă vă uitaţi la televizor posibil să fi văzut acest efect atunci când cineva poartă o cămaşă/haină în dungi).
Senzorul, cu tehnologia OLPF (Optical Low Pass Filter), este coordonat de procesorul de imagine Expeed 4, ce permite sensibilităţi ISO 100 – 25600.

test nikon 5500
1/640 f/5.6 nikon 18-140mm VR
nikon d5500 test review poze
crop

Acest procesor de imagine asigură un bun balans de alb, reproducere bună a culorilor şi o eficientă reducere a zgomotului la ISO înalt. Totuşi nu am găsit informaţii mai exacte despre acest senzor şi anume dacă există diferenţe majore între senzorul lui D5500 şi D5300. Cei de la Nikon afirmă că senzorul lui D5500 a fost îmbunătăţit, dar aşa la prima vedere senzorul lui D5500 are doar sensibilitatea ISO mărită până la 25.600, însă la calitatea imaginilor, nu mi s-au părut diferenţe foarte mari faţă de D5300 (pozele cu Nikon D5300 sunt aici).

Citeva exemple cu Nikon D5500:

ISO 3200:

nikon d5500 test iso3200
iso 3200
nikon d5500 test iso3200
iso 3200 crop
nikon d5500 iso 3200 poza
iso 3200 crop
nikon d5500 iso3200
iso 3200

ISO 6400:

nikon d5500 iso 6400
iso 6400 crop
nikon d5500 iso6400
iso 6400
crop nikon d5500 iso6400
crop iso 6400

Din meniul lui Nikon D5500 puteţi activa Noise Reduction – High ISO NR (Off, Low până la High); mai jos setarea Normal:

nikon d5500 high iso nr
crop iso6400 high iso nr
nikon d5500 high iso nr
iso 6400 – high iso nr off
high iso nr nikon d5500
iso 6400 – crop high iso nr activat
high iso nr nikon d5500
crop – high iso nr oprit iso 6400

ISO 25600:

nikon d5500 iso25600
iso 25600
iso 25600 nikon d5500
crop iso 25600

În schimb, cum era şi normal de altfel, sunt diferenţe faţă de vechiul D5100:

nikon d5500 vs nikon d5100
nikon d5500 – iso 3200
nikon d5100 vs nikon d5500
nikon d5100 – iso3200
crop - nikon d5500 - iso 3200
crop – nikon d5500 – iso 3200
nikon d5100 nikon d5500
crop – nikon d5100 – iso 3200
nikon d5500 vs nikon d5100
D5500 – iso1600
nikon d5500 nikon d5100
D5100 – iso1100

Nikon D5500, datorită senzorului bun pe care îl integrează, oferă imagini bogate în detalii, culorile sunt vii, redate corect, imaginile au contrast bun şi o buna gamă dinamică. Nivelul zgomotului de imagine este bine controlat, până la ISO 1600 fotografiile fiind perfect utilizabile atât pentru afişarea pe ecran dar şi pentru printuri de dimensiunii medii spre mari. Cei 24 megapixeli (6000 x 4000 pixeli) înseamnă, la 300 DPI, o dimensiune a imaginii tipărite de 50,8 x 33,9 cm; mai mare decât standardul A3+ (40 x 35 cm) folosit la multe din expoziţiile de fotografie de pe la noi.

nikon d5500 iso4000
iso 4000 1/200 f/4.5

La ISO 3200 zgomotul de imagine începe să işi facă simţită prezenţa, iar la 6400 putem vorbi de un zgomot mai pronunţat, dar per total, imaginea arată onorabil. ISO 12800 – 25600 ar trebui folosit doar în acele situaţii când chiar trebuie să obţineti o poză, dar fară mari pretenţii la calitatea ei.

Nikon D5500 are şi optiunea Auto ISO, prin care lăsaţi aparatul foto să aleagă singur valoare ISO, iar funcţionarea ei este influenţată de doi parametri pe care trebuie să-i stabiliţi: valoare ISO maximă şi timpul de expunere maxim, dar şi pentru timpul de expunere puteţi alege varianta Auto!

nikon d5500 poze
crop
nikon d5500 poze
1/1250 f/5.6

Imaginile la rezoluţii mai mari pot fi văzute la Galeria foto.

Dacă vă plac efectele speciale realizate direct din camera foto, D5500 vă pune la dispoziţie nu mai puţin de zece efecte speciale: Vedere nocturna (night vision), Foarte Intens (super vivid), Arta pop (pop), Ilustratie foto (photo illustration), Efect aparat foto jucarie (toy camera), Efect de miniaturizare (miniature), Culoare selectiva (selectiv color), Silueta (silhouette), Cheie inalta (high key), Cheie joasa (low key).
Aceste efecte pot fi vizualizate în timp real pe monitorul aparatului foto. Efectele sunt disponibile şi în modul filmare.

selective color nikon d5500
selective color
super vivid nikon d5500
super vivid
toy camera nikon d5500
toy camera

În plus, funcţia HDR (high dynamic range cu până la +/- 5EV trepte diferenţă) integrată în aparatul foto şi D-lighting captează imagini detaliate cu un contrast ridicat. În plus aveţi la dispoziţie şi functia Bracketing (cu până la +/- 2EV).

nikon d5500 test pareri
fara HDR
nikon d5500 hdr
auto hdr

De asemenea, există şi 16 moduri scenă (portret, peisaj, sport, close-up, apus, zapada, etc) care optimizează setările aparatului foto precum timpul de expunere, ISO şi diafragma în funcţie de situaţia de fotografiere. Modurile Scenă pot fi activate cu ajutorul butonului Selector principal şi/sau prin rotirea Selectorului de Comandă, sau mai simplu prin touchscreen.

Puteţi folosi şi Picture Controls pentru a obţine imagini cu sharpening-ul (claritatea imaginii), contrastul, luminozitatea, saturaţia şi nuanţa dorită. Pentru acest review la Picture Control am ales opţiunea Standard (SD); alte opţiuni sunt: Neutru, Intens (Vivid), Monocrom, Portret, Peisaj şi mai nou Flat (uniform). Cu profilul Flat obţii imagini mai şterse, cu mai puţin contrast. Profilul Flat este de ajutor dacă vei procesa imaginea pe calculator.

picture controls nikon d5500
picture controls flat
picture controls  nikon d5500
picture controls neutral
picture controls standard
picture controls standard

Presetările Picture Controls pot fi personalizate şi pot fi folosite şi în modul Video.

Focalizarea automată cu 39 puncte, din care 9 de tip cruce, a oferit rezultate consistente în perioada de test, chiar şi în condiţii dificile de iluminare sau în zone cu contrast scăzut. Chiar şi în modul “Live View”, focalizarea automată funcţionează suficient de rapid, iar acum cu ajutorul funcţiei Touch AF selectarea punctului de focus este mult mai rapidă şi mai comodă. Utilizatorii avansaţi pot utiliza funcţia 3D AF-Tracking ce permite urmărirea subiectului în mişcare, în timpul focalizării.

nikon d5500 test
crop – 1/200 f/7,1 iso400
nikon 1/200 f/7,1 iso400
1/200 f/7,1 iso400

Cu Nikon D5500 puteţi realiza time lapse photography cu ajutorul setării Fotografiere cu temporizator. Puteţi seta numărul de cadre, intervalul la care sunt realizate sau la ce oră începe secvenţa time lapse.

Ca o scurtă concluzie, calitatea imaginilor obţinute cu Nikon D5500 este foarte bună, culorile fiind naturale, zgomotul de imagine bine controlat până la ISO 1600 şi nici la ISO 3200 nu deranjează foarte mult, iar în funcţie de scena fotografiată puteţi folosii cu încredere şi ISO 6400. Procesorul de imagine Expeed 4 reuşeşte să regleze bine balansul de alb într-o gamă variată de condiţii de iluminare, reuşind chiar să reproducă bine imaginile realizate în lumina artificială. De asemenea, acesta a produs rezultate decente în condiţii de zone umbrite sau în zilele înnorate.

Cîteva cuvinte despre obiectivul Nikon 18-55mm f/3.5-5.6G VR II

Modelul D5500 primit de mine pentru test a fost însoţit de obiectivul Nikon 18-55mm f/3.5-5.6G VR II AF-S DX.

Nikon 18-55mm f/3.5-5.6G VR II
Nikon 18-55mm f/3.5-5.6G VR II

Acesta este un obiectiv proiectat pentru dslr-urile Nikon în format DX, fiind lansat în acelaţi timp cu Nikon D3300.

Nikon 18-55mm f/3.5-5.6G VR II
Nikon 18-55mm f/3.5-5.6G VR II

Obiectivul 18-55mm este dotat cu un sistem de stabilizare a imaginii (VR) care vă permite să fotografiaţi din mână cu timpi de expunere de până la 4 stopuri mai lungi decât un obiectiv similar fără sistem de stabilizare.

1/8 f/6.3 iso100:

Nikon 18-55mm f/3.5-5.6G VR II
vr activat

test Nikon 18-55mm f/3.5-5.6G VR II
vr oprit

Are o construcţie bună, deşi platicul este preponderent folosit, inclusiv la montură; totuşi acest platic duce şi la o greutate redusă: 195g.

montura obiectiv nikon
montura

Dimensiunile lui sunt reduse, în “poziţia pentru transport” având o lungime de aprox. 65mm, dar o dată acţionat acel buton pentru deblocarea mecanismului retractabil a elementelor optice frontale, obiectivul se lungeşte cu câţiva centrimetri, ajungând la aprox. 95mm lungime.

Nikon 18-55mm f/3.5-5.6G VR II
18mm
Nikon 18-55mm f/3.5-5.6G VR II
55mm

Mai util ar fi fost să rămână compact şi în timpul utilizării, dar bine că măcar în timpul focalizării elemntul frontal nu se roteşte, astfel pot fi folosite filtre de polarizare circulară sau ND variabil. Diametrul filetului pentru filtru este 52mm.

Distanţa minimă de focus este de 0.28m, iar raportul de mărire 0.36x. Din punct de vedere optic Nikon 18-55mm f/3.5-5.6G VR II AF-S DX are 11 elemente dispuse în 8 grupuri (inclusiv 1 element asferic pentru obiectiv). Diafragma are 7 lamele, iar plaja este f/22 – 36 (pentru minim) şi f/3.5 – 5.6 (pentru maxim).

Nikon 18-55mm f/3.5-5.6G VR IINikon 18-55mm f/3.5-5.6G VR II
crop
Nikon 18-55mm f/3.5-5.6G VR II
1/1250 f/5.6 iso400

Motorul de autofocus SWM (Silent Wave Motor) asigură o autofocalizare destul de silenţioasă, suficient de rapidă şi precisă, fiind destul de eficient, la urmărirea unui subiect aflat în mişcare rapidă. Totuşi în lumină slabă performanţele autofocusului scad destul de mult.

Nikon 18-55mm f/3.5-5.6G VR II
crop
test Nikon 18-55mm f/3.5-5.6G VR II
1/60 f/5.6 iso100

Calitatea optică, este destul de bună pentru un obiectiv de kit, iar în meniul lui D5500 găsiţi funcţia de control a vignetării şi pentru distorsiuni.

Nikon 18-55mm f/3.5-5.6G VR II poza
18mm – control distorsiuni
Nikon 18-55mm f/3.5-5.6G VR II test
18mm fara control distorsiuni

Totuşi dacă aveţi posibilitatea, achizitionaţi doar body-ul D5500 alături de un obiectiv mai bun (de exemplu Nikon 18-140mm VR descris aici). De altfel, la Black Friday 2014 şi eu mi-am cumpărat un Nikon 18-140mm VR, atunci având un preţ de 1.098 lei, faţă de 2.198 lei. Mi-am cumpărat Nikon 18-140mm VR nu doar pentru că m-a convins calitate optică bună şi preţul mic de achiziţie (atunci de Black Friday), dar a trebuit să înlocuiesc vechiul Nikon 18-105mm VR (vezi aici un test), care după 5 ani de utilizare s-a defectat, iar reparaţia lui ar fi costat 950 lei!

Oricum Nikon 18-140mm VR, nu doar că oferă o calitate optică mai bună faţă de Nikon 18-55mm VR, dar are şi avantajul distanţei focale duble (zoom 7,8x versus 3x).

18mm poza
18mm
Nikon 18-55mm f/3.5-5.6G VR II
55mm
140mm
140mm

Totuşi sper ca în viitor Nikon va lansa nişte obiective pentru montura DX mult îmbunătăţite, capabile să “facă faţă” senzorilor de 24 megapixeli fără filtru AA. Există şi varianta obiectivelor fixe şi/sau a celor produse de terţe firme, doar că în această situaţie va trebui să le testaţi intens, pentru a fi siguri că veţi cumpăra un obiectiv constant în funcţionare (nu cum am întâlnit eu un Sigma 35mm ART).

Aparatul foto Nikon D5500 nu are motor pentru focalizare integrat, aşa că pentru obiectivele mai vechi trebuie să focalizaţi manual; doar la noile obiective Nikkor AF-S focalizarea este automată.

test Nikon 18-55mm f/3.5-5.6G VR II
crop
test Nikon 18-55mm f/3.5-5.6G VR II
1/200 f/5.6 iso720

Fotografiile realizate cu Nikon D5500 pot fi văzute la Galeria foto, grupate pe mai multe categorii. Imaginile originale, la 24 megapixeli, cu setarea JPEG Fine duc la o dimensiune medie a pozei de aprox. 10Mb, dar din cauza spaţiului redus a trebuit să le reduc cu programul FastStone Photo Resizer la 2000px pe latura mare. Oricum, cred că 2000 pixeli sunt suficienţi ca să vă faceţi o bună idee despre calitatea imaginilor obţinute cu Nikon D5500.

Modul video

Funcţia D-Movie a aparatului foto D5500 realizează înregistrări video Full HD 1080p, la cadenţe de cadre de până la 50p/60p folosind formatul MOV (H.264/MPEG-4).
Din meniul Setup (Configurare aparat foto) al camerei foto trebuie să alegeţi PAL sau NTSC, iar în funcţie de aceste două opţiuni veţi avea la dispoziţie: 1080p50, 1080p25, 1080p24 720p50 si 640×424 la 25fps pentru PAL, iar pentru NTSC 1080p60, 1080p30, 1080p24, 720p60, 640×424 la 30fps. Tot în meniul camerei foto veţi găsi şi o setare pentru calitatea filmării, care oferă două opţiuni: Normal şi High.
Din câte am inţeles eu modul 60p este util celor care doresc să realizeze efectul de slow motion; altfel între 60p şi 24p eu nu am observat diferenţe majore în ce priveşte calitatea imaginii. Posibil ca diferenţele să apară dacă filmaţi secvenţe de acţiune: curse de raliu, motocros, schi, etc.
La fel ca celelalte aparate foto din această gamă şi D5500 are buton dedicat modului video, dar totuşi trebuie să activaţi modul Live View.

Când folosiţi aparatul foto D5500 în mod M (Manual) este posibilă ajustarea manuală a timpului de expunere si a sensibilităţii ISO. Timpul de expunere poate fi setat la valori rapide de ordinul 1/4000 s; cei mai lenţi timpi de expunere disponibili variază în funcţie de cadenţa cadrelor (fps): 1/30s 1/50s pentru 50p şi 1/60 s pentru 60p.
Nikon D5500 are un sistem de focalizare (AF) cu detectare contrast oriunde în cadru (aparatul foto selectează punctul de focalizare automat atunci când este selectat AF prioritate faţă sau AF urmărire subiect), iar modurile AF disponibile pentru filmare sunt: focalizare servo unică (AF-S), focalizare manuală (AF-F) şi focalizare automată permanentă (AF-F) ce asigură o focalizare suficient de rapidă în timpul filmării. Cele mai bune rezultate le-am obţinut cu ajutorul modului AF-S.

Pentru zonele de focalizare, adică din cele 39 de puncte de focalizare (dintre care 9 tip cruce), puteţi alege: AF zonă normală, Af zonă largă, AF prioritate faţă şi AF urmărire subiect.
Iar pentru că D5500 are lcd tactil alegerea punctului de focus este o operaţie uşor şi rapid de realizat.
Microfonul stereo încorporat, cu sensibilitate ce poate fi ajustată şi manual şi cu filtru pentru reducerea ygomotului produs de vânt, işi face treaba destul de decent şi este bine să nu umblaţi la butoanele aparatului foto în timpul filmări deoarece zgomotul produs este înregistrat de acest microfon; de altfel fiind destul de sensibil s-ar putea să înregistreze chiar şi zgomotul produs de autofocusul obiectivului. Formatul pentru înregistrarea audio este PCM liniar. Pentru o înregistrare audio de calitate trebuie să folosiţi un microfon extern (chiar şi Nikon produce un microfon extern, modelul ME-1) ce se poate conecta la aparatul foto prin intrarea jack 3,5mm pentru microfonul extern.

Nikon D5500 poate filma atât în modul auto cât şi cu setări manuale ale expunerii, iar ecranul LCD rabatabil, acum şi tactil, este extrem de util la filmare.
Important de precizat: toate setările trebuie realizate înainte de porni filmarea.

Nici Nikon D5500 nu are Peking şi nici Zebra în schimb aduce acel profil Flat la Picture Controls, despre care am discutat şi la partea foto.

Cei care doresc să filmeze la un nivel mai avansat foloses aşa numitele profile de culoare şi probabil cei de la Nikon s-au gândit să le vină în ajutor cu acest profil Flat, deşi nu oferă prea multe informaţii despre el.

Picture Controls oferă celor care se pricep la editare video o flexibilitate sporită în prelucrarea materialului video.

Totuşi la toate aparatele foto din această gamă se pot personaliza acele Picture Controls, astfel nu ştiu cât de util este acest nou mod Flat (Uniform). Probabil cei care se ocupă de colorizare video ne vor oferii mai multe informaţii la un moment dat.

books-express.ro

Autonomie
Nikon D5500 foloseşte acumulatorul li-ion EN-EL14a, dar este compatibil şi cu acumulatorul EN-EL14. Cele două diferenţe dintre cei doi acumulatori sunt capacitatea 1230mAh vs 1030mAh, iar la exterior se observă că EN-EL14a are conectorii puţin diferiţi.
Conform standardului CIPA, acumulatorul EN-EL14a asigură o autonomie de 820 cadre. În test am realizat 675 de poze şi aproximativ 4 minute de video şi nici măcar una din cele trei liniuţe care indică încărcarea acumulatorului nu a dispărut. Aşadar cred că este destul de posibil să ajungeţi la autonomia indicată de standardul CIPA, dar ca măsură de siguranţă puteţi cumpăra un acumulator de rezervă (ca de exemplu acesta)

Fotografiile pot fi înregistrate în format JPG, RAW (14bit sau 12bit) sau RAW + JPG simultan. Nikon D5500 este dotat cu un singur slot pentru carduri de memorie SD/SDHC/SDXC. Pentru rezultate optime, mai ales în ceea ce priveşte înregistrarea secvenţelor video, este recomandată utilizarea cardurilor SD “Class 10” care oferă o viteză de scriere suficient de mare.

Preţ
La data publicării acestui test, Nikon D5500 avea un preţ de 3.599lei (body), iar în varianta kit cu obiectivul 18-55mm f/3.5-5.6G VR II costa 4.198lei.
Pentru preţ actualizat şi promoţii puteţi verifica aici sau aici

Concluzie

Aparatele foto din gama D5x00, consumer cum o numeşte Nikon, sunt D-SLR-urile cu specificaţii tehnice mixte. Adică încearcă să combine corpul compact al unuia din gama D3x00 cu specificaţiile unuia din gama D7x00 şi în mare parte îi reuşeşte acest lucru.
Cred că lui D5500 chiar i se potriveşte descrierea oficială “gândit pentru tinerii obişnuiţi cu smartphone-urile”, având o interfaţă simplificată, concepută pentru cei mai degrabă lipsiţi de cunoştinţe de fotografie, dar care doresc să înveţe să obţină cât mai multe de la aparatul lor. Faptul că acum pot fi modificaţi parametrii dslr-ului printr-o simplă atingere a ecranului, reprezintă un plus pentru seria D5x00, care şi aşa nu oferă prea multe butoane dedicate pentru setări, cel puţin nu la fel de multe ca modelele mai avansate, gen D7100.

În acelaşi timp Nikon D5500 mi se pare o bună opţiune atât pentru cei care işi doresc un upgrade de la un aparat compact sau un model mai vechi (D60,D3000, D5000, D5100), dar care nu nevoie de complexitatea, dimensiunile şi greutatea unui model de top, cât şi pentru cei care işi doresc un aparat foto de rezervă (cei care fac fotografie de eveniment ştiu, s-au cel puţin ar trebui să ştie, importanţa aparatului foto de back-up).

Dacă sunteţi pasionaţi de filmare cu aparatul foto, Nikon D5500 vă oferă lcd-ul rabatabil, care acum fiind tactil vă uşurează şi mai mult activitatea, conexiune pentru microfon extern, iar cei care cunosc tainele colorizării video au la dispoziţie şi acel Picture Controls Flat. Şi chiar îi rog pe cei care se pricep la colorizare sau macăr editare video în mod avansat, dacă au ocazia să folosească profilul Flat de la Nikon D5500 să ne împărtăşească şi nouă impresiile, deoarece aşa cum menţionam anterior, la prima vedere, nu par mari diferenţe între profilul Flat şi un profil personalizat.
Chiar dacă, deocamdată, modul Wi-Fi transformă smartphone-ul sau tableta într-o o simplă telecomandă wireless (setările camerei foto nu pot fi schimbate de la distanţă, nici măcar compensarea expunerii nu se poate modifica prin conexiunea wifi), totuşi este utilă, iar pasionaţii de fotografia wildlife sau autoportrete s-ar putea să găsească utilă conexiunea wifi.

Singurul lucru care i se poate reproşa lui Nikon D5500 este preţul. La data publicării acestui review Nikon D5500, varianta body, costa 3.599lei, dar dacă ştiţi sigur că puteţi să vă descurcaţi şi fără lcd tactil, Nikon D5300 costă 1.998lei (până la 16.04.2015, iar apoi 2.599 lei) sau dacă doriţi să “săriţi” etapa consumer cumpăraţi-vă direct Nikon D7100. Pe de altă parte am obervat că politica de preţuri a Nikon este ceva de genul: preţ mare în momentul lansării şi de Black Friday sau în decembrie, “luna cadourilor” sau când apare o generaţie nouă, preţurile scad destul de mult; aşadar dacă nu vă grăbiţi să cumpăraţi un aparat foto dslr, treceţi şi Nikon D5500 pe lista de cumpărături de Black Friday!

Ce mi-a plăcut mie la Nikon D5500:
+ calitatea foarte bună a imaginilor
+ lcd tactil
+ focalizare rapidă şi precisă (9 puncte cruce distribuite destul de bine pe suprafaţa cadrului)
+ conector microfon extern
+ compensarea expunerii cu până la +/- 5 EV
+ controlul vignetării şi a distorsiunilor
+ funcţia time lapse photography
+ autonomie bună (fără a folosi conexiunea wifi şi bliţul)
+ construcţie de calitate, dimensiuni şi greutate rezonabile

Ce nu mi-a plăcut mie la Nikon D5500:
– îmbunătăţiri minore faţă de Nikon D5300
– lipseşte modul Panoramic (la D3300 este prezentă)
– autofocusul în modul Live View încă este lent
– s-a renunţat la modulul GPS
– conexiunea Wi-Fi este limitată la rolul de telecomandă wirless şi la vizualizarea imaginilor pe smartphone/tableta
– NFC lipseşte
– nu are funcţia High Speed Sync Flash (sincronizare cu bliţul extern se face doar la 1/200)
– deşi este bine construit, D5500 nu are protecţii la intemperii

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

One thought on “Test cu Nikon D5500 si obiectivul 18-55mm f/3.5-5.6G VR II”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.