Test cu Panasonic Lumix DMC-FZ1000: aparat foto bridge cu zoom 16x şi filmare 4K

Lumix DMC-FZ1000 este unul din aparatele foto bridge produse de Panasonic, fiind lansat pe piaţă în iunie 2014.

bridge Panasonic Lumix DMC-FZ1000
Panasonic Lumix DMC-FZ1000

Cu specificaţii tehnice destul de impresionante, pentru un aparat foto bridge, care dau bine pe “hârtie” (ca de exemplu obiectiv Leica zoom 16x şi diafragma 2.5-4, senzor de 1 inch, ecran articulat, filmare 4K), oare chiar este Panasonic Lumix DMC-FZ1000 capabil să se descurce în orice situaţie? Dacă doriţi să aflaţi părerea mea, vă invit să citiţi mai departe.

Ca o scurtă paranteză, dacă nu vă este cunoscut termenul aparat foto bridge, am încercat să explic respectivul termen în acest post.

Iniţial aparatele foto bridge se adresau mai degrabă fotografilor amatori, fără pretenţii prea mari, care aveau nevoie de un aparat foto versatil, “bun la orice”. Însă, din anul 2013, odată cu apariţia lui Sony RX10, lucrurile au început să se schimbe, în favoare utilizatorului. De altfel cred ca Lumix DMC-FZ1000 este “răspunsul” dat de Panasonic “provocării” Sony RX10, acesta fiind primul bridge cu senzor de 1 inch (faţă de senzorii mici, de 1/2.3 folosiţi la alte aparate foto bridge), completat cu un obiectiv Carl Zeiss Vario Sonnar T* cu zoom 8x (24-200mm, echivalent 35mm) şi luminos (diafragma constantă f/2.8)

Câteva imagini realizate cu Sony RX10 pot fi văzute aici

“Contraoferta” Panasonic Lumix DMC-FZ1000, constă în zoom 16x (25-400mm, echivalent 35mm), LCD articulat şi mobil pe mai multe direcţii, video 4K şi sistemul hibrid de stabilizare a imaginii pe 5 axe.

Panasonic Lumix DMC-FZ1000
Panasonic Lumix DMC-FZ1000

Panasonic Lumix DMC-FZ1000 specificaţii tehnice, pe scurt:

•Senzor CMOS de 1 inch (13.2 x 8.8 mm)
•Rezoluţie 20,1 megapixeli
•Obiectiv Leica DC VARIO-ELMARIT, f/2.8-4, 25-400mm (echivalent 35mm), zoom optic 16x
•ISO 125-12800 (mod extins 80-25600)
•Stabilizare optică a imaginii pe 5 axe
•Înregistrare foto în format JPEG şi/sau RAW
•Filmare 4K la 30fps/100Mbps, Full HD la 60 şi 30fps
•Sunet înregistrat stereo
•Ecran LCD rabatabil cu diagonala de 3 inch şi 921.000px rezoluţie
•Vizor electronic cu 2.359.000px rezoluţie şi factor de mărire 0,7x
•Fotografiere în rafală până la 12 fps la rezoluţie maximă (20MPx)
•Timp de expunere 60s – 1/16000
•Conectivitate Wi-Fi şi NFC
•Patină pentru bliţ extern
•Bliţ integrat cu rază de acţiune 13,5m
•Compatibil cu cardurile de memorie SD UHS Speed Class 3
•Greutate 831 g
•Dimensiuni 137 x 99 x 131 mm

Construcţie şi utilizare

pareri test Panasonic Lumix DMC-FZ1000
Panasonic FZ1000

După cum se vede şi în imagini Panasonic FZ1000 seamănă destul de bine cu un aparat foto DSLR. De altfel corpul lui FZ1000 chiar se apropie ca dimensiuni de cele ale unui DSLR entry-level/ mid-level; fapt ce duce la o bună ergonomie. Panasonic FZ1000 se ţine bine în mână; gripul texturat fiind de un real folos.

Panasonic Lumix DMC-FZ1000
Lumix DMC-FZ1000

Chiar dacă pentru construcţia corpului s-a folosit o combinaţie de plastic şi metal, totusi FZ1000 cântăreşte aprox. 830 grame, dar pe teren, chiar după o utilizare mai îndelungată nu am resimţit această greutate.
Construcţia corpului este la cote înalte: fără lufturi şi scârţieli; totuşi o primă menţiune este legată de obiectiv, care lasă impresia că se mişcă singur; adică atunci când foloseam lcd-ul pentru a vedea pozele realizate, de multe ori obiectivul se retrăgea singur. Iniţial am crezut că poate există o setare în Meniu cu ajutorul căreia se poate controla comportamentul obiectivului, dar eu nu am găsit aşa ceva.

Altă asemănare cu un aparat foto DSLR, este prezenţa numeroaselor butoane, care permit un control avansat, rapid. Toate butoanele, mi s-au părut aşezate la îndemână, acolo unde le cauţi şi le găseşti repede. După perioada de acomodare, o bună parte din setări le schimbam fără să iau aparatul de la ochi.

butoane Panasonic FZ1000
Panasonic FZ1000
butoane Panasonic FZ1000
butoane

În partea stângă, Panasonic DMC-FZ1000, are o rotiţă pentru modul de fotografiere: single, continuu, bracketing, declanşare întârziată (timer) şi fotografiere continuă la un anumit interval de timp (time lapse photography).

În dreapta se află rotiţa PASM, mod video dedicat (Creative Video Mode), iA (intelligent auto/plus mode), SCN (scene), efecte foto (Creative Control Mode) şi două moduri Custom (C1 şi C2, care pot fi personalizate şi care iţi permit să comuţi rapid între două setări salvate separat, de exemplu setări de interior şi de exterior sau un set de setări pentru subiecte statice şi altul pentru subiecte mobile).
În plus de Creative Video Mode este prezent şi un buton dedicat modului Video; acesta, odată apăsat, porneşte filmarea indiferent de modul de fotografiere.

Un prim buton pentru zoom se află în jurul butonului Declanşator; cu cât îl mişcaţi mai mult, cu atât creşte viteza zoom-ului.

16x zoom Panasonic FZ1000
400mm (16x zoom)
Panasonic FZ1000  wide lens
25mm

Zoom-ul mai poate fi controlat şi cu inelul obiectivului, iar acesta poate fi setat din Meniu să aibă cursă normală sau să “sară” la valorile indicate şi pe scala de distanţe focale (în echivalent 35mm).

scala distante focale obiectiv leica
scala focale

Cu ajutorul unui buton amplasat pe obiectiv, stabiliţi dacă inelul obiectivului face zoom sau focus manual. Alt buton amplasat pe obiectiv este dedicat activării-dezactivării sistemului de stabilizare a imaginii (OIS, cum îl numeşte Panasonic). O dată mi s-a întamplat să-l mişc din greşeală, dar am observat la timp.

Panasonic FZ1000
butoane obiectiv

Panasonic DMC-FZ1000 are nu mai puţin de 5 butoane Funcţie (Fn, numerotate de la 1 la 5), cu ajutorul cărora puteţi personaliza funcţionarea bridgeului conform stilului personal de fotografiere.

butoane fn Panasonic FZ1000
lcd si butoane Fn

Alt buton foarte util este cel dedicat modului de focalizare (single – AFS/AFF, continuu – AFC şi manual – MF); prezenţa lui este alt element asemănător unui DSLR.

În prima zi de utilizare, am crezut că acestui bridge îi lipseşte butonul pentru compensarea expunerii şi că trebuie să apelez la Meniu. Dar a doua zi am “descoperit” că acea rotiţă Control Dial, amplasată în partea de spate, într-un loc unde poate fi uşor controlată cu degetul mare, are şi funcţie de compensare a expunerii, prin apăsarea ei. Este un Control Dial “doi în unul” ca să zic aşa: prin rotire sau apăsare pot fi setaţi diverşi parametrii (în plus de compensarea expunerii, în modul Manual puteţi seta timpul de expunere, s.a.m.d).

books-express.ro

Meniul modelului FZ1000 este destul de bine structurat, fiind prezentă şi o funcţie Help (Ajutor), dar nu m-a încântat prea mult, deoarece este de tip “scris curgător”; aţi văzut la unele posturi TV acea bandă sau chiar benzi care “curg” cu diverse informaţii text (curs valutar, mete, etc). Aş fi preferat ca funcţia Help să fie ca la alte modele; prin apăsarea unui buton să fie afişat tot textul dint-odată, nu aşa cursiv.

meniu cursiv bridge panasonic
functie help – cursiv
meniu cursiv panasonic
cursiv
meniu aparat foto panasonic
meniu

Mai este prezent şi un Meniu rapid, care poate fi accesat cu unul din butoanele Fn.
Pe cd-ul livrat împreună cu aparatul foto veţi găsi Manualul complet, în format electronic (un fişier pdf), care este tradus şi în limba română.

Pe laterala dreaptă se găsesc şi conectorii micro-HDMI, USB, AV, telecomandă, iar pe laterala stângă este amplasat un conector pentru microfon extern.

Panasonic Lumix DMC-FZ1000 are conexiune wifi şi NFC, dar mi s-a părut ciudat amplasat semnului NFC; în plus semnul respectiv este şi foarte mic, dacă nu vă uitaţi cu atenţie nici nu-l vedeţi. Semnul NFC este în partea de jos, la baza aparatului foto, în apropierea filetului pentru trepied/monopied (la alte modele semnul NFC este amplasat mai bine, părerea mea, la vedere, pe una din părţile laterale, astfel este şi mai uşor de folosit). Conexiunea NFC mi se pare cel mai uşor de folosit: atingeţi smartphonul sau tableta de semnul NFC de pe aparatul foto şi conexiunea se realizează aproape instantaneu. Altfel, trebuie intrat in meniul Wi-Fi al aparatului şi al dispozitivului inteligent şi setaţi diverşi parametrii.

Apropo de filetul pentru trepied, altă menţiune: acesta este amplasat destul de aproape de uşiţa de acces la acumulator şi card de memorie, iar o plăcuţă de trepied o va bloca; aşadar trebuie demontată plăcuţa dacă trebuie să schimbaţi acumulatorul sau cardul.

Deşi Panasonic FZ1000 are bliţ încorporat, nu lipseşte nici patina pentru bliţ extern (o dotare care lipseşte altor aparate foto bridge, dar o întâlnim la dslr-uri).

blit panasonic fz1000
blit FZ1000

Panasonic FZ1000 este dotat cu un vizor electronic OLED cu 2.359.000 puncte şi 0.7x magnificare. Acest vizor, cu aspect 4:3, nu are lag perceptibil, contrastul este destul de bun, dar culorile nu mi s-au părut chiar naturale; totuşi detaliile sunt redate bine.
Vizorul OLED are un buton pentru reglarea dioptriilor şi un senzor pentru comutarea automată a imaginii între vizor şi LCD. Desigur, dacă doriţi, puteţi seta ca imaginea să fie afişată doar pe ecranul LCD sau prin vizorul electronic, mai ales că senzorul aferent poate fi păcălit de poziţia corpului să închidă câteodată ecranul şi când nu este necesar.

lcd selfie Panasonic FZ1000
lcd

Ecranul LCD are o diagonală de 3 inch (7.6cm) şi o rezoluţie de 921.000 puncte. LCD-ul, cu aspect 3:2, nu este tactil (touchscreen), în schimb este articulat şi poate fi rotit şi spre în faţă, asta daca sunteţi interesaţi de selfie.

lcd articulat Panasonic FZ1000
lcd Panasonic FZ1000

Având scara şi ergonomia unui dslr, Panasonic Lumix DMC-FZ1000, este uşor de manevrat şi deşi nu este chiar uşor, totuşi nu oboseşte fotograful la o utilizare mai îndelungată. Cursa butoanelor, amplasarea lor, buna viteză de reacţie sunt alte atuuri alte modelului FZ1000.
În utilizare, FZ1000 este destul de silenţios; vizorul electronic şi lcd-ul sunt o placere să le foloseşti, oferind un bun control/redare a imaginii.Panasonic FZ1000 poate fi un aparat foto perfect adaptabil în mâna utilizatorului, făcând faţă chiar şi unui nivel ridicat de exigenţă.

Calitatea imaginilor, ISO şi sistemul autofocus

Când ai la dispoziţie un obiectiv zoom 16x marca Leica, tentaţia de a folosi unul din cele două butoane dedicate zoom-ului este foarte mare. Deci să vedem cam ce înseamnă practic un zoom 16x (distanţa focală echivalent 35mm este 25-400mm) cu ajutorul câtorva imagini – subiectul se află la o distanţă de aproximativ 6 metri.

test zoom Panasonic FZ1000
25mm f/2.8 1/250
400mm Panasonic FZ1000
400mm f/4 1/160
test zoom Panasonic FZ1000
25mm f/2.8 1/640 iso125
test obiectiv Panasonic FZ1000
400mm f/4 1/160 iso125
zoom 16 Panasonic FZ1000
16x f/4 1/1300
test obiectiv bridge Panasonic FZ1000
1x f/2.8 1/2000
400mm Panasonic FZ1000
400mm
400mm Panasonic FZ1000
400mm Panasonic FZ1000
25mm Panasonic FZ1000
25mm Panasonic FZ1000

Cumva dacă zoomul optic 16x nu este suficient, Lumix FZ1000 are şi câteva tipuri de zoom digital (Extra Optical Zoom, Intelligent Zoom, Digital Zoom); eu l-am folosit pe cel care nu degradează prea mult calitatea imaginii (Extra Optical Zoom).

Extra Optical Zoom panasonic fz1000
Extra Optical Zoom
400mm vs Extra Optical Zoom panasonic
400mm
25mm panasonic fz1000 tractor
25mm
test panasonic fz1000 seara titan
25mm statuie ecvestra titan
400mm zoom panasonic fz1000 evening
400mm
Extra Optical Zoom panasonic fz1000
Extra Optical Zoom

La 2 metri:

Extra Optical Zoom panasonic fz1000
Extra Optical Zoom
zoom optic panasonic fz1000
400mm
test panasonic fz1000
25mm

La distanţe mai mari:

400mm panasonic fz1000
400mm
crop poza 400mm
crop zoom 400mm
Extra Optical Zoom panasonic
Extra Optical Zoom

books-express.ro

25mm panasonic fz1000
25mm
Lumix FZ1000 wide lens
wide
16x zoom Lumix FZ1000
16x zoom

Un aspect de care trebuie ţinut cont atunci când sunt folosite obiectivele cu zoom mare este faptul că, cu cât te uiţi mai departe, cu atât între tine şi subiect se vor afla mai multe straturi de aer, cu proprietăţi optice şi cu o dinamică proprie. Uneori ajungi să vezi lucruri pe care ochiul liber nu le mai percepe şi care pot apărea ca fiind ciudate la prima vedere. Desigur, rezultatul depinde foarte mult şi de subiect, de texturi, de iluminare.

test Panasonic Lumix FZ1000
25mm f/2.8 1/500 iso1600
test Panasonic Lumix FZ1000
400mm f/4 1/500 iso1600
Lumix FZ1000
400mm f/4 1/13 iso1600
Lumix FZ1000 Leica DC Vario-Elmarit
25mm f/2.8 1/30 iso1600

În multe cazuri Lumix FZ1000 reuşeşte să se descurce onorabil; nu degeaba Panasonic colaborează cu Leica. Obiectivul lui FZ1000 fiind Leica DC Vario-Elmarit, iar din câte am aflat, această denumumire poate fii “tradusă” astfel: Vario ne spune că obiectivul are distanţă focală variabilă; Elmarit indică un obiectiv luminos (în cazul FZ1000 diafragma este f2.8 – f4), iar DC face referire la aparate foto compacte sau bridge.

Destul de puţine aparate foto cu zoom mai mare de 12x reuşesc să se descurce onorabil pe teren, în situaţii diverse. Iar Panasonic FZ1000 este unul dintre aceste aparate foto; imaginile obţinute cu el au contrast şi claritate bune; culorile sunt frumoase, naturale; doar la o mărire de 100% se poate observa că, uneori, sunt puţin soft, dar detaliile nu se pierd.

crop poza porumbel
crop
test Panasonic Lumix FZ1000
f/4 1/320 280mm

Diafragma nefiind constantă ajunge la f/4 la o distanţă focală în jur de 175mm; f/2.8 este valabil doar la 25mm, la 26mm deja diafragma este f2.9, iar la 50mm ajunge până la f3.5. Diafragma maximă este f/8.

Panasonic Lumix FZ1000 bridge
400mm iso640 1/125 f/4
test bridge Panasonic Lumix FZ1000
25mm f/2.8 1/125 iso160

Aberaţiile cromatice sunt destul de bine controlate la acest obiectiv 25-400mm; la fel efectul lens flare, iar efectul bokeh este plăcut:

zoom 400mm bokeh Panasonic Lumix FZ1000
400mm f/4 1/320 iso125

Pentru cei interesaţi de fotografia Macro, distanţă minimă de focalizare este de 3 cm. Pot fi ataşate şi filtre cu filet de 62mm, inclusiv cele de polarizare circulară pot fi folosite, deoarece elementul frontal nu se roteşte.

macro flower Lumix FZ1000
crop
macro Lumix FZ1000 review test
macro

Lumix FZ1000 se livrează cu parasolar, dar dacă doriţi să folosiţi bliţul încorporat este mai bine să-l daţi jos, deoarece este posibil să creeze umbre.

umbra bli parasolar
umbra

În general zoom-ul, sistemul autofocus şi sistemul de stabilizare a imaginii sunt destul de silenţioase, lucru util mai ales în modul Video, dar în timpul testului, de citeva ori, pe ecranul LCD a fost afişat mesajul [Please turn camera off and then on again]/[System Error], iar în manual este explicat că această eroare apare atunci când obiectivul a încetat să funcţioneze normal din cauza presării cu mâna. Nu-mi aduc aminte să fi apăsat pe obiectiv, pe de altă parte menţionez că eu am primit un aparat foto demo, care a mai fost testat şi de alte persoane (nu ştim cum au folosit camera foto), dar este posibil ca mecanica obiectivului să fie mai sensibilă şi de aceea am întâlnit mesajul respectiv.

Sistemul de stabilizare optică a imaginii pe 5 axe (OIS) este bine venit şi se achită onorabil de sarcina încredinţată. Din păcate OIS nu este disponibil atunci când se filmeaza 4K sau High Speed Video şi nici când fotografiaţi în modul Panoramic.

OIS oprit:

test ois panasonic fz1000
1/10 OIS dezactivat

OIS pornit:

test ois panasonic fz1000
1/10 ois activat

O bună completare la obiectivul performant este senzorul; de tip CMOS cu o dimensiune de 1 inch, mai mare decât la alte aparate foto bridge, are o rezoluţie maximă de 20 megapixeli (5472×368 pixeli) în format 3:2 (ca la aparatele foto format 35mm) sau 17.5 megapixeli (4864×3648) în format 4:3.
În cazul lui Lumix FZ1000, sensibilitatea ISO acoperă intervalul 125-12800, extensibil la 80-25600.

Pansonic FZ1000 iso400
iso400
Pansonic FZ1000 test iso
crop iso 400
Pansonic FZ1000 test iso
crop iso 500
test iso Pansonic FZ1000
iso 500
Pansonic FZ1000 test
crop iso1600
iso1600 Pansonic FZ1000
iso 1600

Din punct de vedere al valorilor ISO utilizabile, verdictul este influenţat şi de natura subiectului fotografiat. Dacă sunt fotografiate suprafeţe plane, mono-tonale, uneori zgomotul devine vizibil destul de repede, de la valoarea 400, însă supărător mi se pare pe la 1600.

crop poza Pansonic FZ1000
crop iso1600
test Pansonic FZ1000
iso 1600
Pansonic FZ1000
crop iso1600
iso test Pansonic FZ1000
iso 1600

ISO 3200:

iso 3200 Pansonic FZ1000
crop iso3200
iso 3200 Pansonic FZ1000
iso 3200

În cazul scenelor mai complexe, cu suprafeţe bogat ornate, cu detalii complexe, uneori poate fi folosit cu succes şi ISO 3200, fără ca detaliile să aibă foarte mult de suferit.

iso 1600 Pansonic FZ1000
iso1600
iso6400 crop
crop iso6400

ishoot.ro

crop iso1600
crop iso1600
crop iso3200 Pansonic FZ1000
crop iso3200

Alte exemple aici.

Tehnic vorbind Pansonic FZ1000 stă bine la capitolul ISO dacă îl comparăm cu un alt bridge; reamintesc că aparatele foto de tip bridge se află undeva la mijloc pe scala calităţii imaginii, aceasta fiind influenţată de relaţia dimensiune senzor/rezoluţie, calitatea obiectivului folosit.

Nu prea are rost să comparaţi bridgeul Pansonic FZ1000 cu un DSLR, deoarece senzorul dslr-ului este mai mare; chiar şi mirrorless-ulurile Panasonic au un senzor mai mare, aşa cum puteţi vedea aici o comparaţie cu Lumix DMC-GF7.

În principiu, cel puţin asta este parerea mea, atât timp cât se menţine un ISO până la 1600 inclusiv, imaginile nu au foarte mult de suferit. Desigur natura subiectului, distanţa focală folosită, distanţa până la subiect şi nu în ultimul rând condiţiile de lumină toate au o influenţă asupra calităţii imaginilor. Lumix FZ1000 pare mai potrivit pentru fotografia pe timp de zi cu vreme frumoasă; seara fiind acceptabil, dacă nu se poate folosi un trepied şi trebuie fotografiat din mână.

apus lacul morii crangasi bucuresti
apus
goldy otaku festival
cosplayer Goldy

Pentru rezultate optime eu vă recomand utilizarea unor valori scăzute ale ISO, în tandem cu diafragma deschisă şi stabilizarea activată. Seara, bineinţeles în funcţie de subiect şi de situaţia de la faţa locului, recomandat este folosirea unui trepied sau monopied sau măcar să sprijiniţi aparatul foto de ceva pentru a folosi un ISO scăzut.

Tot pentru a obţine rezultate cât mai bune, puteţi folosi formatul RAW (ARW în cazul Panasonic). Pe cd-ul din cutia aparatului foto veţi gasi şi soft-ul SILKYPIX Developer Studio SE pentru prelucrarea fotografiilor raw/arw.
Panasonic FZ1000 are şi în Meniu opţiuni pentru editare pozelor ARW; asta dacă sunteţi departe de un laptop, tableta sau calculator şi trebuie să trimiteţi/printaţi rapid un JPEG.

Nici fotografii începători nu au fost uitaţi; Panasonic Lumix DMC-FZ1000 le pune la dispoziţie modurile Intelligent Auto Plus Mode (iA+) şi Intelligent Auto Mode (iA); diferenţa între cele două constă în faptul că la iA+ puteţi modifica luminozitatea şi tonul de culoare (color tone).

Intelligent Auto Plus Mode panasonic fz1000
Intelligent Auto Plus Mode
test Intelligent Auto Plus Mode
test

În majoritatea cazurilor, scenele sunt recunoscute corect de aceste două moduri şi sunt folosiţi parametrii optimi; inclusiv iHDR (pentru scenele cu diferenţe mari de contrast între subiect şi fundal), sau pentru fotografia macro (i-Macro), fotografia portret (i-Portrait), iar pentru fotografia de seară, fără trepied, puteţi activa iHandheld Night Shot (care realizează mai multe imagini şi le combină într-una singură). Pe ecranul LCD sau pe vizorul electronic sunt afişate pictogramele corespunzatoare scenelor detectate de FZ1000.

hdr Panasonic Lumix DMC-FZ1000
fara HDR
hdr Panasonic Lumix DMC-FZ1000
HDR

Sunt prezente şi modurile Scenă (SCN), 25 la număr, ca de exemplu portret, piele catifelata (silky skin), cer albastru deschis (bright blue), apus (vivid sunset glow), peisaj nocturn (clear nightscape), etc, dar şi efectele foto (Creative Control) ca de exemplu expressive, retro, old days, sepia, monochrome, dynamic monochrome, rough monochrome, silky monochrome, impressive art, high dynamic, etc.

Bleach bypass:

bleach bypass Panasonic Lumix DMC-FZ1000
bleach bypass

Cross Process:

cross process
cross process

Expressive:

Panasonic Lumix DMC-FZ1000 creative control
expressive

Fantasy:

creative control Panasonic Lumix DMC-FZ1000
fanatasy

High dynamic:

high dinamic effect Panasonic Lumix DMC-FZ1000
high dynamic

Toy:

toy effect Panasonic Lumix DMC-FZ1000
toy effect

Toy pop

toy pop Panasonic Lumix DMC-FZ1000
toy pop

Vezi alte exemple aici

Puteţi activa compensarea contrastului şi a expunerii (i.Dynamic), mărirea rezoluţiei (i.Resolution, din câte am inţeles acest mod ajută ca imaginile să aibă un contrast şi o claritate îmbunătăţite), mai exista un mod dedicat HDR.

hdr Panasonic Lumix DMC-FZ1000
HDR
test hdr Panasonic Lumix DMC-FZ1000
fara HDR

Mod Panoramic:

panorma mode Panasonic FZ1000
panorama mode
poza panoramica Panasonic FZ1000
panoramic – lacul morii
parcul circului panoramic
panoramic – parcul circului

Dacă doriţi control manual, în plus de setarea timpului de expunere şi/sau a diafragmei, mai puteţi seta numeroşi parametri, ca de exemplu bracketing pentru expunere, highlight-shadow (ajustarea porţiunilor luminoase/întunecoase), stilul foto pentru poze (ca de exemplu standard, vivid, monocrom, peisaj, portret, cinelike D, cinelike V), calitatea pozelor (adică parametrii precum contrast, claritate-sharpness, saturaţie, ton de culoare, reducerea zgomotului de imagine-noise reduction).

Sistemul de măsurare a luminii (matricial, center-weighted, spot) şi-a făcut datoria cu bine în timpul testului; la fel şi balansul de alb, lăsat în mod auto.

Panasonic Lumix FZ1000 are un sistem de focalizare destul de complex (defocus DFD, folosit şi la mirrorlessul GH4) , care în timpul testului a funcţionat foarte bine.

zom digital Panasonic FZ1000
crop zoom digital
pescarus peste Panasonic FZ1000
cu zoom digital

Dacă doriţi să fotografiaţi subiecte în mişcare sau statice Lumix FZ1000 vă pune la dispoziţie modurile AFS/AFF (Auto Focus Single/Auto Focus Flexible, util atunci când subiectul este static, dar este posibil ca la un moment dat să se mişte; mişcarea neputând fi anticipată), AFC şi Tracking (Auto Focus Continuous, util la fotografierea subiectelor aflate în mişcare), iar pentru situaţiile mai speciale aveţi şi MF (Manual Focus).

af Panasonic Lumix FZ1000
test AF
test af Panasonic Lumix FZ1000
test AF
test afs/afc
test afc

Este prezentă şi tehnologia care permite detectarea automată a feţei şi ochii persoanei: Face/Eye Detection. Aceasta poate detecta până la 15 feţe şi în plus de focalizarea pe feţele detectate se reglează automat şi alţi parametri, cum ar fi expunerea, balansul de alb, etc.
Panasonic Lumix DMC-FZ1000 are 49 de puncte de focalizare, care pot fi folosite toate, sau pe zone, sau doar punctul din centru (de fapt puteţi muta acest punct şi mai puteţi modifica dimensiunea lui).

Există şi un punct de focalizare numit Pinpoint, util atunci când doriţi o focalizare mai precisă pe o zonă mai mică decât punctul de focalizare. Când folosiţi acest mod, dacă apăsaţi butonul Declanşator pe jumătate, ecranul pentru verificarea poziţiei de focalizare va fi mărit şi astfel este uşor de verificat claritatea imaginii.

Tot pentru cei interesaţi de fotografierea subiectelor în mişcare (sportivi, păsări în zbor, copii la joacă, etc) mentionez şi fotografierea în rafală: aceasta ajune până la 12 cadre pe secundă la rezoluţia maximă (5472×3648) şi Auto Focus Single (AFC) sau până la 7fps în cazul Auto Focus Continuos (AFC/AFF). Iar ca timpi de expunere, puteţi coborâ până la 1/16000 în modul cu perdea electronică sau urca până la 60 de secunde (120s în modul Bulb).

cosplay bucuresti
cosplay
cosplay tramvai ratb
cosplay

Pentru test eu am folosit formatul JPEG în modul Standard, spaţiu de culoare sRGB, iar pozele prezentate aici sau la Galeria Foto (în jur de 540 poze) nu sunt prelucrate; la unele am mai facut Crop şi le-am micşorat cu FastStone Photo Resizer la 2000 pixeli pe latura mare 95% Quality, 72 DPI.

poza porumbel
original
crop 100%
crop 100%
poza porumbel bucuresti
crop

WiFi şi NFC
Panasonic FZ1000 este dotat şi cu cele două tipuri de conexiuni fără fir: WiFi şi NFC (near field communication). Cum am menţionat deja, eu am folosit conexiunea NFC, după ce am descărcat din Google Play şi instalat pe o tabletă cu Android aplicaţia Panasonic Image App (aceasta este disponibilă şi din Apple App Store pentru dispozitivele cu iOS).

Panasonic Image App
Panasonic Image App
Panasonic Image App
Panasonic Image App

test wifi nfc panasonic fz1000
test Panasonic Image App

Image App vă permite să controlaţi de la distanţă FZ1000, să tranferaţi pozele pe dispozitivul inteligent (transferul unei poze la rezoluţia maximă şi format JPEG a durat aproximativ 12 s), să le editaţi, să le ataşaţi informaţii GPS (geottaging) şi să le sheruiti pe site-urile de socializare.

Modul Video: filmare 4K, dar…
… mai intai trebuie precizate câteva amănunte. În primul rând un videoclip 4K ocupă destul de mult spaţiu (57s ocupă aproximativ 659 MB), aşadar aveţi nevoie de un card de memorie pe măsură, dar şi cu viteză mare (minim clasa 10, UHS-I 1). În timpul testului eu am folosit acest card SDHC de 16GB cu viteza până la 94MB/s, dar dacă doriţi să filmaţi 4K mai mult timp probabil un card de 32GB este mai indicat.
La fel, spaţiul pe hard disk-ul calculatorului/laptopului trebuie să fie încăpător şi nu în ultimul rând, pentru vizionarea fluidă a clipurilor 4K aveţi nevoie de un calculator sau laptop mai puternic. De exemplu, eu am încercat să văd scurtele filmări 4K pe un calculator mai vechi cu Intel Core 2 Duo 2.66 GHz şi 2GB de Ram, dar acesta nu a putut reda fluid acele filmări 4K; deşi se auzea cum calculatorul “munceşte” din greu să redea filmările, acestea se “poticneau”: imaginea era sacadată, iar sunetul decalat.
Pe un calculator cu procesor i7, 4GB memorie RAM filmările 4K au fost redate fluid, fără probleme.
Aşadar, dacă va fi nevoie, sper că nu vă opreşte nimeni să faceţi un upgrade şi calculatorului/laptopului 🙂

Acum, trecând la filmările propriu-zise, pot spune de la început că Panasonic FZ1000 stă foarte bine la capitolul video.

Parada participanţilor la T-Festival

maci parcul Circului:

şi broscuşele ţestoase din parcul Circului:

În format 4K, Panasonic FZ1000 filmează la o rezoluţie de 3840×2160 la 25fps sau 30fps, în functie de ce regiune setaţi (Europa sau America) şi cu un bit rate de 100Mbit/s, codec MP4.

Apus, în Crângaşi, pe malul Lacului Morii:

Calitatea filmărilor 4K mi se pare foarte bună, mai ales dacă ţinem cont de faptul că totuşi FZ1000 este un aparat foto bridge; dar sunt de părere că acest format ar trebuie folosit de persoanele care ştiu şi editare video. Rezoluţia de 3840×2160 vă permite să faceţi diverse editări video avansate, care nu sunt întotdeauna posibile la filmările full hd 1920×1080.

Casa Poporului (Parlamentul) seara:

la Ateneul Român:

Am filmat câteva secvenţe din concursurile de cosplay desfăşurate pe scena de la Otaku Festival; condiţiile de lumină, distanţa şi mişcarea cosplayerilor a pus la grea încercare bridge-ul FZ1000, dar aşa cum se poate vedea, totuşi FZ1000 s-a descurcat onorabil.

Am incercat sa filmez full hd şi cu compactul meu, dar acesta nu s-a descurcat în acele conditi dificile.

Toa Mata Band cu roboţei Lego:

Altă posibilitate oferită de filmarea 4K ar fi interesantă pentru cei care doresc să fotografieze, de exemplu, păsări în zbor sau wildlife. Adică filmaţi 4K şi din filmare puteţi extrage poze la o rezoluţie de 3840×2160, adică aproximativ 8 Megapixeli. Eu nu am testat această idee, dar dacă voi avea ocazia să mai testez un aparat foto care filmează 4K voi incerca această posibilitate.
În timpul filmări puteţi realiza şi poze; care vor fi în format 16:9 şi rezoluţie 1920×1080

16:9 Panasonic FZ1000
16:9
poza din filmare Panasonic FZ1000
poza din filmare aspect 16:9

Urmatoare rezoluţie, mai utila pentru situatiile de zi cu zi, este 1920×1080, adica Full HD. Puteti folosi codecul MP4 sau AVCHD cu până la 28Mbit/s şi 50/60fps sau 25/30fps în cazul MP4.

Dacă am înţeles eu bine, în cazul filmări Full HD este utilizată întreaga rezoluţie a senzorului dar scalată la 1080p, iar în cazul 4K se face un crop de 3840×2160 pixeli chiar din centrul senzorului. În schimb distanţa focală se modifică în timpul utilizării formatului 4K; devine 37 – 322mm.
În anumite situaţii este disponibil un zoom digital şi pentru modul video; efecele pot fi aplicate şi la filmare:

Cu Pansonic FZ1000 puteti filma şi 100fps (120fps pentru NTSC) la 1080p, pentru efectul slow motion, dar sistemul de stabilizare (OIS) este dezactivat.
Sunetul înregistrat cu microfonul încorporat (amplasat în spatele bliţului) este stereo. Sensibilitatea lui poate fi ajustată şi manual, înainte de filmare, nivelul dB poate fi afişat pe lcd; este prezent şi un filtru pentru reducerea automată a zgomotului produs de vânt dar şi posibilitatea de a regla automat nivelul sunetelor captate (mic level limiter) pentru a minimiza distorsiunea sunetelor când volumul sunetelor ambientale este prea ridicat.
Pentru sunet cu o calitate şi mai bună, puteţi cumpăra separat un microfon şi să-l conectaţi bridgeului prin mufa jack 3.5mm. FZ1000 nu are şi mufă pentru caşti, dar are focus peaking şi zebra, plus profilele Cinelike D şi V, apreciate de cei care se ocupă de editare video şi/sau colorizare.

Autonomie
Panasonic FZ1000 este alimentat de un acumulator Li-ion DMW-BLC12PP, care, conform standardului CIPA, asigură o autonomie de până la 360 fotografii.
În timpul testului am obţinut o autonomie de până la 700 de poze şi aproximativ 3 minute de filmare. Dacă doriţi să fiţi siguri că nu rămâneţi în “pană de curent” puteţi cumpăra un acumulator suplimentar (original sau 3party).
Pentru încărcarea acumulatorului este folosit încărcătorul livrat cu aparatul foto, iar un acumulator complet descărcat se încarcă în aproximativ 2 ore.

Preţ
La data publicării acestui test, Panasonic Lumix DMC-FZ1000 costa 3.498lei. Pentru preţ actualizat şi promoţii verificaţi această pagină

Concluzii
Panasonic Lumix DMC-FZ1000 este o evoluţie interesantă şi incitantă a categoriei bridge. Senzorul de 1 inch, chiar dacă nu întotdeauna oferă imagini perfecte, ajută FZ1000 să se distanţeze destul de bine de alte aparate foto bridge, care folosesc senzorul mic de 1/2.3.
Pozele, în forma brută/neprelucrate, au o cromatică intesă, consistentă şi bogată; sistemul de măsurare a expuneri asigură rezultate echilibrate, de cele mai multe ori fără exagerări sau zone arse; asemănător, balansul de alb reuşeşte şi în condiţii dificile să ofere rezultate bune.

Panasonic FZ1000 test pareri
moto/miscare
Panasonic FZ1000 test
crop – moto/miscare

Dacă nu vă deranjeză să staţi în faţa calculatorului să prelucraţi poze, puteţi folosi formatul RAW (ARW); astfel este posibil să obţineţi imagini cu o calitate mai bună.
Din punct de vedere al zgomotului de imagine, părerea mea, cât timp reuşiţi să menţineţi un ISO până la 800 – 1600 nu ar trebuie să fie probleme. Aşa cum am precizat deja, rezultatul este influenţat şi de scena fotografiată.
Panasonic FZ1000 este un aparat foto de încredere, cu o bună ergonomie, un control avansat şi rapid. Dimensiunile generale ale aparatului foto mi se par potrivite: nici prea mare, nici prea mic, nici foarte uşor, dar nici foarte greu; FZ1000 a stat foarte bine în mâna mea. Gripul este generos, multitudinea butoanelor (cu posibilităţi de personalizare), meniul rapid, întregesc imaginea de aparat complet, capabil să facă faţă oricărei situaţii.

Panasonic FZ1000 camion
400mm
Intelligent Auto Plus Mode panasonic
Intelligent Auto Plus Mode
Panasonic FZ1000 poza camion international
25mm

Dotările cu care este echipat (modul de filmare 4K, obiectivul Leica luminos cu plajă focala 25-400mm, F2.8-4, vizorul electronic şi LCD-ul mobil, cortina electronică silenţioasă, focalizarea rapidă şi precisă, stabilizarea pe 5 axe, conectivitatea WiFi şi NFC) îl transformă într-un produs premium. Astfel aş zice că Panasonic Lumix FZ1000 ocupă un loc binemeritat în topul aparatelor foto bridge premium dedicate atât fotografierii cât şi filmării la înaltă rezoluţie.

Panasonic FZ1000 turtle
broasca testoasa – parcul circului – zoom digital

evomag.ro

Panasonic FZ1000 turtle lake
broasca testoasa – parcul circului – 400mm

Panasonic FZ1000 este o bună alegere pentru poze de familie, de grup, călătorii sau o simplă plimbare prin oraş, concerte, etc., idiferent de nivelul utilizatorului: fotograf începător, entuziast sau profesionist.
De altfel aş mai spune că Panasonic Lumix FZ1000 ar punea fi şi un aparat de back-up pentru un videograf, având în vedere atât calitatea filmărilor cât şi multitudinea opţiunilor disponibile în modul Video (bit rate destul de mare, microfon intern cu setări manuale şi mufă 3.5mm pentru microfon extern, picking, lcd articulat, profil de culoare Cinelike, etc).

Ce mi-a plăcut mie la Panasonic Lumix DMC-FZ1000:
+ bridgeul este robust, oferind o bună ergonomie şi manevrabilitate
+ multitudinea butoanelor (majoritatea pot fi personalizate în funcţie de stilul de fotografiere)
+ vizorul elctronic şi lcd articulat sunt dotări foarte utile
+ stabilizare pe 5 axe eficientă pentru fotografie (nu este accesibilă în unele moduri de fotografiere/filmare)
+ pot fi salvate două seturi de parametri (C1 şi C2) care pot fi cu uşurinţă apelate când este nevoie
+ viteza mare de operare (iniţializarea, răspunsul la comenzi, scrierea pe card se efectuează foarte rapid)
+ sistem autofocus rapid şi precis, chiar şi în condiţii de iluminare scăzută
+ patină pentru bliţ extern
+ conexiuni fără fir Wifi şi NFC
+ prezenţa formatului RAW (ARW)
+ numeroase efecte şi posibilităţi de reglare a calitaţii imaginii “în cameră”
+ calitatea bună a filmării atât în format 4K cât şi Full HD 1080p
+ profil de culoare Cinelike
+ setări manuale pentru microfonul intern, plus afişarea pe ecranul LCD a nivelului audio
+ conexiune standard pentru microfon extern
+ distanţa minimă de focalizare de numai 3 cm (la când obiectivul este în poziţia wide-25mm şi 1m la distanţa focală 400mm)
+ prezenţa modurilor auto Inteligent Auto şi Panoramic
+ cortina electonică (shutter electronic) ajută în situaţiile când trebuie să fim silenţioşi şi când avem nevoie de timpi de expunere scurţi (până la 1/16000)
+ în funcţie de scena fotografiată, valorile ISO pot fi urcate, fără o prea mare pierdere a calităţii, până la 1600

Ce nu mi-a plăcut mie la Panasonic Lumix DMC-FZ1000:
– în funcţie de situaţia fotografiată (suprafeţe mono-tonale; de exemplu cer, asfalt) zgomotul de imagine iţi face simţită prezenţa încă de la ISO 400
– f/2.8 este utilizabil doar la 25mm; la 30mm întâlnim f/3, iar f/4 apare la 170mm
– amplasarea semnului NFC
– stabilizare optică a imaginii nu este disponibilă în timpul filmării 4K
– filetul pentru trepied este prea aproape de uşiţa compartimentului acumulator/card de memorie şi astfel este blocată de o plăcuţă de trepied/monopied
– cardul de memorie nu are compartiment separat
– softul Panasonic pentru vizualizarea pe calculator a imaginilor, PHOTOfunSTUDIO PE, este slăbuţ, basic lipsindu-i opţiunile care să-l transforme într-un adevărat viwer
– modelul primit de mine pentru test avea obiectivul sensibil la mişcări şi de câteva ori pe LCD a fost afişată o avertizare care m-a obligat să închid/deschid aparatul foto

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

10 thoughts on “Test cu Panasonic Lumix DMC-FZ1000: aparat foto bridge cu zoom 16x şi filmare 4K”

  1. Foarte bun review-ul si acum stiu ce sa aleg intre Panasonic si Sony RX10, dar am o intrebare:cand am fost la F64 sa vad aparatul am observat ca zoom-ul manual la o miscare inceata, nu curgea lin si obiectivul avea niste salturi destul de ciudate…ai vreo idee in acest sens sau imi poti spune daca aparatul pe care l-ai avut făcea la fel?!
    Oricum indiferent daca imi vei raspunde la intrebare sau nu tin sa te felicit pentru acest review detaliat.

  2. Salut,
    Prin zoom manual te referi la folosirea inelului de pe obiectiv? Daca da, in meniu, printre setarile zoom-ului, exista o setare “Step Zoom” parca se numeste, care duce zoom-ul la distantele focale standard, notate si pe obiectiv:25mm, 50mm, 70mm, etc si intr-adevar are acea miscare in salturi. Ca test, ar trebuie dezactivat acel Step Zoom si verificat din nou miscarea obiectivului.
    Sper sa-ti fie de ajutor si aceasta informatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.