Ziua Fotografiei in Romania celebrata in Bucuresti

A devenit deja o tradiție ca la început de an Institutul Balassi din București să-l celebreze pe Carol Pop de Szatmari (Szathmáry Pap Károly), a cărui zi de naștere – 11 ianuarie – a fost declarată Ziua Fotografiei în România. Astfel, marti, 17 ianuarie 2017, la sediul institului cultural de pe Str. Gina Patrichi (fosta Orlando), nr. 8, a avut loc un photo performance și vernisajul unei expoziții de aparate de fotografiat vechi.

poze vernisaj expozitie ziua fotografiei in romania
Ziua Fotografiei in Romania – Institutul Balassi, Bucuresti 17,01,2017

Data nașterii lui Szathmáry Pap Károly ,11 ianuarie 1812, este declarată Ziua Artei Fotografice în Români , iar în 2017 Institutul Cultural Maghiar din București a marcat această zi pe 17 ianuarie cu un eveniment dublu: fotograful bucureștean Alfred Schupler a expus aparate de fotografiat vechi, din propria colecție, iar profesorul universitar Radu Igazsag, plastician, fotograf și regizor de filme de animație a condus un performance fotografic cu blițuri.

poza Radu Igazsag  Kosa Andras Laszlo Alfred Schupler Feri Francisc Attila Vaida
Radu Igazsag (stg.) – Kosa Andras Laszlo (ctr.) – Alfred Schupler (dr.)
poza vernisaj expozitie foto institutul balassi
Ziua Fotografiei in Romania – institutul Balasii, Bucuresti

Conform programului mai mulți fotografi urmau să experimenteze interacțiunea mai multor aparate care fotografiază cu bliț simultan, dar cât timp am fost eu prezent la eveniment (nu am stat până la final) performance-ul s-a desfășurat altfel. Adică, dintre cei prezenți la eveniment, dacă doreau să fie fotografiați cu acele vechi aparate de fotografiat se așezau pe niște scaune iar imaginile obținute, după developare, vor fi prezentate joi, 2 februarie 2017, la finisaj.

poza aparat de fotografiat halina rolls
Halina Rolls
poze aparate de fotografiat vechi bucuresti
expozitie aparate de fotografiat vechi
poza aparat foto kodak instamatic 233
Kodak Instamatic 233
poza aparat foto vega 2 kgb spy camera
Vega 2

ishoot.ro

poza aparat de fotografiat pepsi
pepsi foto camera
poza aparat foto kodak instamatic 25
Kodak Instamatic 25

Conform celor doi autori, Alfred Schupler și Radu Igazsag, sursa de inspirație pentru acest eveniment fotografic a fost Readymade-ul inițiat de Duchamp și marchează vizual trecerea aparatului de fotografiat de la obiect reproductibil creator de artă la obiect de artă în sine.

fotografie Radu Igazsag Alfred Schupler institutul balassi ziua fotografiei romania
photo performance: Radu Igazsag – Alfred Schupler

Prezentare video de la vernisajul expoziției care marchează Ziua Fotografiei în România:

Contextul expozițional sprijină dubla ipostază a aparatului de fotografiat, evidențiind detașarea obiectului de funcția practică. Fotografiile expuse arată dinamica din interiorul aparatului de fotografiat, un joc în care aparatul însuși se distanțează de obiecte și fenomene pentru a deveni un obiect-fenomen observabil.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Felicitări institutului Balassi, care, an de an, reușeste să celebreze într-un mod inedit și interesant Ziua Fotografiei în România.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.