7 sfaturi despre cum sa faci fotografii de calatorie cu un smartphone

Un smartphone este capabil să facă fotografii mult mai bune decât mulți oameni cred. Urmând câteva sfaturi puteți realiza cu un smartphone fotografii de călătorie reușite.

fotografii calatorie smartphone aripa avion cer nori
fotografii calatorie smartphone

1. Nu te mișca

Multe persoane nu consideră întotdeauna “fotografie reală” cea realizată cu smartphone-ul, așa că tind să se miște, să se grăbească când fac o fotografie. Acest lucru duce adesea la o focalizare de calitate scăzută (la imagini neclare) sau la o compoziție slabă. Deoarece, de multe ori, pozele realizate cu un smartphone este clasificat ca fotografie “de unică folosință”, oamenii nu se opresc să facă imaginea corectă.
În vacanță sau în timpul unei călătorii tentația de a ne mișca, de a vedea cât mai multe, este și mai mare, dar totuși să ne aducem aminte de vorba ”graba strică graba”. De asemenea vă sugerez să verificați fotografiile de călătorie acolo pe loc, după ce le-ați realizat, cu atât mai mult că nu se știe când mai ajungeți în acele locuri. La majoritatea telefoanelor mobile se poate face zoom pe poză destul de ușor și rapid (dublu tap pe ecran), așa că merită să verificați dacă fotografia realizată este clară.

fotografii calatorie smartphone marcus aurelius statuie muzeul capitoline roma italia
fotografii calatorie smartphone – Marcus Aurelius – muzeul Capitoline – Roma

În câteva cazuri am observat că cei care fotografiază cu telefonul mobil, apasă prea tare pe ecranul tactil, astfel cresc șansele ca smartphone-ul să fie mișcat, iar fotografia obținută să nu fie clară. Pentru ecranul tactil (touchscreen) este suficient o apăsare ușoară (”tap” cum se zice prin alte țări).

Vă recomand să vedeți: Sony Xperia XA2 si Xperia XA2 Ultra – noile smartphone-uri perfecte pentru selfie-uri

Cei care doresc să fotografieze cu un smartphone în condiții de lumină scăzută, uneori, pot folosii un trepied cu un suport dedicat (ca de exemplu acesta)

2. Folosește întreg cadrul

Este important să umpleți cadrul cu ceea ce vă interesează. Evitați să folosiți zoom-ul digital. Cel mai bine este să fii cât mai aproape posibil de subiect și să umpleți cadrul cât de mult poți. În acest fel, utilizați toată rezoluția aparatului foto, ceea ce va duce la o fotografie de calitate superioară.

fotografii calatorie smartphone muzeu bucuresti
fotografii calatorie smartphone

3. Reglați setările aparatului foto

În funcție de smartphone-ul folosit, nu uitați să reglați setările apartului de fotografiat. Uneori, dacă apăsați pe ecran după ce ați stabilit compoziția, apare o casetă mică: acesta este punctul de focalizare. Focalizarea este foarte importantă, pentru că doriți ca obiectul pe care-l fotografiați să fie clar în imagine.
Crește luminozitatea display-ului atunci când faci poze ca să știi ce fotografiezi. Ia cu tine un power-bank (baterie portabilă), vei avea nevoie. Nu în ultimul rând, înainte de a pleca în călătorie, verifică dacă ai spațiu liber pe cardul de memorie sau în memoria telefonului. Dacă este cazul puteți apela la o soluție de stocare externă cum a descris în acest post

4. Dezactivați blițul

De cele mai mult ori blițurile prezente la aparatele foto de la smartphone sunt inutile. Este mai bine să-l dezactivați, iar în lumină slabă, pentru a fotografia un subiect care nu se mișcă, este mai bine să vă sprijiniți de ceva (un perete, stâlp, masă, scaun, etc).

fotografii calatorie smartphone bucuresti lac parc herastrau apus
fotografii calatorie smartphone

Sau, dacă este posibil, puteți folosii un monopied sau trepied care are sistem de prindere pentru smartphone (ca de exemplu acesta)

Vă recomand să citiți: DJI Osmo Mobile 2 stabilizator performant pentru filmari cu smartphone-ul

5. Compoziția

Compoziția (încadrarea dacă vreți) este întotdeauna importantă. Dacă sunteți destul de ”nou” în ceea ce privește fotografia, ar trebui să folosiți principiul “regula treimilor” până când vă obișnuiți cu compoziția, și apoi puteți încerca și alte încadrări.

La multe telefoane mobile, dacă intrați în setările camerei, puteți activa un cadru, care vă va arăta o rețea de tip crossword pentru a vă ajuta la compoziție. Atâta timp cât puneți punctul principal de interes pe una dintre linii, veți obține o imagine echilibrată.

fotografie de calatorie smartphone regula treimilor
regula treimilor – fotografii calatorie smartphone

Photo by Sonnie Hiles on Unsplash

Așa cum ați proceda cu o cameră foto, aceleași reguli se aplică și unui smartphone în ceea ce privește căutarea de linii sau forme care atrage privitorul.

6. Spune o poveste

Încercați să dați fotografiei un sens al locului, o senzație de scară, un sentiment de caracter local. Gândiți-vă la acest lucru: “Ce este despre locul care mă inspiră ca persoană?”, Și apoi încercați să ilustrați acest lucru cu imaginea voastră. Uneori ar putea fi o serie de detalii sau un singur element.

piramida roma italia fotografii calatorie smartphone
Piramida din Roma – Italia – fotografii calatorie smartphone

Folosiți diferite formate: “pătrat”, “panoramă” etc. Acestea oferă o perspectivă diferită și o dimensiune, un sens de scară. Dacă fotografiați un peisaj larg, o panoramă funcționează mai bine. Ele dau privitorului un sentiment de a fi acolo.

fotografii calatorie smartphone malta panorama iarna decembrie
fotografii calatorie smartphone – panorama – Malta – decembrie

7. Încearcă să prelucrezi imaginile

Sunt disponibile numeroase aplicații (app) gratuite cu ajutorul cărora puteți prelucra fotografiile realizate cu un smartphone. Eu am scris despre aplicațiile SnapseedPixlrPhotoshop Express pentru smartphone

valea doftanei vanzare terenuri 12 euro negociabil

Dacă tot suntem la capitolul aplicații (apps), vă recomand să le testați și pe cele care realizează diverse efecte. De exemplu Circular Tiny Planet (pentru Android și pentru iPhone)

Bonus:
7 sfaturi și trucuri pentru fotografierea cu Smartphone oferite de Serge Ramelli

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cei de la COOPH oferă și ei câteva sfaturi:

9 tips&trick oferite de Larry Becker, colaborator B&H Photo Video:

Deşi camerele de pe telefoanele inteligente au ajuns la un nivel avansat, acestea nu se pot compara cu cele de pe aparatele profesionale, mai ales în condiţii dificile, precum locurile întunecate sau cele cu lumină puternică. Totuși tinând cond de sfaturile de mai sus puteți obține imagini plăcute, atât în vacanțe cât și în alte situații.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.