Test cu memoria USB 3.0 SanDisk Cruzer Ultra Flair 128GB

Sunt de părere că în trusa unui fotograf, fie el amator sau profesionist, trebuie să existe nu doar o soluție de stocare, dar și una de back-up pentru imaginile realizate, chiar și cele realizate în călătorii. Din multitudinea soluțiilor de stocare a imaginilor foto-video, astăzi am să vă prezint un scurt test cu memoria USB 3.0 SanDisk Cruzer Ultra Flair 128GB.

poza ambalaj SanDisk Cruzer Ultra Flair 128GB memorie USB 3.0
SanDisk Cruzer Ultra Flair 128GB memorie USB 3.0

Progresul tehnologic a dus la apariția unor memorii USB de capacități suficient de mari pentru a le folosii la stocare imaginilor foto-video sau ca back-up (copii de rezervă) a fișierelor respective, iar prețul lor este accesibil. Aceste două motive m-au făcut să aleg ca soluție de back-up pentru imaginile foto-video realizate în vacanțe sau alte deplasări, memoria USB SanDisk Ultra Flair cu o capacitate de 128GB.
Din cei 128GB sunt disponibili 115GB, dar chiar și așa, este suficient spațiu pentru aproximativ 15.971 de fotografii în format JPEG la o rezoluție de 24 megapixeli, sau aproximativ 1.587 fotografii in format RAW tot la 24 megapixeli.

Pe site-ul SanDisk găsiți un tabel cu numărul de imagini care pot fi stocate pe un dispozitiv de memorie.

poza SanDisk Cruzer Ultra Flair 128GB memorie USB 3.0
SanDisk Ultra Flair 128GB

După cum se observă SanDisk Ultra Flair USB 3.0 are un design compact, ceea ce îl face perfect de folosit cu pentru majoritatea device-urile, fiind și ușor de transportat.

poza stick memorie SanDisk Cruzer Ultra Flair 128GB USB 3.0
SanDisk Cruzer Ultra Flair
review test SanDisk Cruzer Ultra Flair 128GB stick memorie USB 3.0
comparatie dimensiuni

Pe memoria USB SanDisk Ultra Flair veți găsii un folder cu două fișiere PDF (unul pentru Windows 7, 8, 10, altul pentru Mac OS X 10.6+) cu explicații în limba engleză, franceză, italiană, germană, spaniolă, portugheză cum să folosiți programul SecureAccess, care vă permite să creați o parolă pentru folderele pe care doriți să le păstrați private. De asemenea memoria USB SanDisk Ultra Flair este însoțită de softul SanDisk RescuePRO, cu ajutorul căruia puteți recupera fișierele șterse de pe memorie. Despre recuperarea pozelor de pe cardurile de memorie am scris în acest post, pe care de altfel vi-l recomand să-l citiți.

SanDisk Ultra Flair este dotat cu interfața USB 3.0 , compatibilă și cu versiunile mai vechi. Pe scurt USB 3.0 înseamnă:

•Viteza maximă de transfer pe USB 3.0 este de 4.8 Gbps (o diferenţă uriaşă faţă de ceea ce oferă interfaţa USB 2.0 Hi-Speed: 480 Mbps);
•Încărcarea, respectiv descărcarea informaţiilor se face pe canale separate de comunicare (transfer bidirecţional) – astfel este posibilă citirea şi scrierea simultană a datelor pe dispozitivele selectate; USB 2.0 suportă doar trafic unidirecţional. Transferul bidirecţional va diminua semnificativ durata de sincronizare dintre două dispozitive (telefon şi computer, spre exemplu);
•USB 3.0 încarcă mai multe device-uri cu energie, mai rapid, mulţumită puterii maxime furnizate (900 mA, faţă de cei 500 mA oferiţi de USB 2.0).

poza mufa interfata usb 3.0 sandsik stick memorie 128GB pareri
USB 3.0

Astfel, pe cât posibil, este indicat să folosiți dispozitive dotate cu interfața USB 3.0; conform SanDisk, memoria Cruzer Ultra Flair 128GB are o viteză de citire de până la 150MB/sec, ceea ce vă permite să vedeți direct de pe memorie fotografiile sau clipurile video în mod cursiv. Cel puțin în testul meu nu am întâmpinat probleme la vizionarea unor videoclipuri, unele chiar la rezoluție 4K; practic SanDisk Cruzer Ultra Flair s-a comportat ca un HDD extern.

Comform producătorului viteza de scriere poate ajunge până la 60MB/s, folosind USB 3.0. Pentru testarea vitezei de scriere nu am folosit programe dedicate, am preferat să cronometrez cât durează copierea din calculator pe memorie și viceversa. Pentru acest test am folosit trei categorii de date:
– 4.44 GB alcătuit din 1.268 de fișiere foto-video grupate în 24 de foldere
– 8.49 GB alcătuit din 1.651 fișiere foto-video grupate în 43 de foldere
– 2.73 GB un fișier video
– 8.12 GB alcătuit din 241 fișiere foto-video (majoritate video în medie de 150 MB) grupate în 5 foldere

test viteza scriere citire SanDisk Ultra Flair 128GB USB 3.0
copiere fisiere

La copierea din calculator pe SanDisk Ultra Flair folosind USB 3.0 timpii au fost de:
– 4 minute și 16 de secunde pentru 4.44 GB
– 7 minute și 32 de secunde pentru 8.49 GB
– 59 secunde pentru fișierul de 2.73 GB
– 3 minute și 53 de secunde pentru 8.12 GB

Copierea de pe memoria USB 3.0 Cruzer Ultra Flair în calculator s-a realizat în:
– 1 minut și 6 secunde pentru 4.44 GB
– 2 minute și 8 secunde pentru 8.49 GB
– 20 secunde pentru fișierul de 2.73 GB
– 1 minut și 20 de secunde pentru 8.12 GB

Am făcut și un test de scriere, copiind din calculator pe memorie, folosind USB 2.0, care a durat 13 minute și 38 secunde pentru 8.49GB, iar pentru fișierul de 2.73GB a durat 1 minut și 16 secunde
În cazul celor 8.12GB la copierea de pe calculator, prin portul USB 2.0, pe memoria SanDisk am obținut un timp de 25 minute și 44 de secunde, iar în cazul copierii de pe SanDisk pe calculator 3 minute și 57 de secunde.
La folosirea interfeței USB 2.0, memoria Cruzer Ultra Flair se încălzește destul de mult, dar se răcește repede după terminarea operațiilor de scriere-citire.

Vitezele de scriere-citire sunt influențate de diverși factori, dar eu sunt mulțumit de performațele oferite de modelul Ultra Flair 128GB, USB 3.0.

SanDisk Cruzer Ultra Flair 128GB USB 3.0, metalic (SDCZ73-128G) caracteristici tehnice:

• Viteză citire 150 MB/sec
• Dimensiuni: 42 x 13 x 7 mm
• Greutate: 9 g
• Temperatură funcționare: 0 to 45°C
• Temperatură stocare: -18 to 70°C
• Compatibil: Windows Vista, 7, 8, 10 și Mac OS X v10.6+

Vă spuneam că eu folosesc acest stick de memorie USB SanDisk Cruzer Ultra Flair 128GB ca soluție de back-up pentru pozele și filmările realizate în vacanțe – de exemplu când am vizitat Roma și Costa Brava

photosetup.ro

Metoda folosită de mine implică smartphone-ul, asta când nu folosesc laptopul, un cablul USB OTG și un cititor de carduri.

poza smartphone cablu otg sandisk Cruzer Ultra Flair 128GB
smartphone cablu otg stick memorie usb

Cu ajutorul cablului OTG și a cititorului de carduri, transfer imaginile de pe cardul de memorie al aparatului foto pe cardul de memorie al telefonului. Chiar dacă telefonul are un card de memorie de 64GB, prefer să fac copii de siguranță folosind cablul OTG ca să conectez memoria USB SanDisk Ultra Flair la telefon și apoi copiez toate fișierele pe stick-ul de memorie.

Vă recomand să citiți: SanDisk a lansat un card microSDXC de 200GB

test viteza scriere memorie usb 3.0 sandisk Cruzer Ultra Flair 128GB
test stick memorie SanDisk Cruzer Ultra Flair 128GB

În acest caz durata de copiere de pe telefon pe SanDisk Ultra Flair a fost de 13 minute și 14 secunde pentru 4.44 GB, iar copierea de pe SanDisk Ultra Flair în telefon s-a realizat în 31 minute și 34 secunde.

Preț

La data publicării acestui articol, SanDisk Ultra Flair 128GB USB 3.0 costa de 240 lei, iar pentru preț actualizat sau promoții verificați aici sau aici.

Stick-ul de memorie SanDisk Ultra Flair de 128GB USB 3.0 mi se pare o bună alegere pentru stocarea fotografiilor sau ca soluție pentru copii de rezervă a imaginilor foto-video. Desigur că puteți stoca pe SanDisk Ultra Flair și alte tipuri de fișiere, nu doar foto-video.
Stick-ul nu are led pentru semnalizarea operațiilor de citire-scriere, dar are carcasă metalică pentru protecție și durabilitate, garanția este de 24 luni și în plus este însoțit de programe pentru protecția datelor sau recuperarea lor. Nu în ultimul rând acest stick de memorie poate fi oferit cadou unui pasionat de fotografie!

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

5 thoughts on “Test cu memoria USB 3.0 SanDisk Cruzer Ultra Flair 128GB”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.