Expozitia Leonardo da Vinci la Bucuresti

După ce am terminat de verificat alte zone de unde s-ar putea fotografia Delta Bucureştiului m-am abătut din drum şi am intrat la centrul comercial Sun Plaza şi bine am făcut, pentru că aici se află o expoziţie dedicată lui Leonardo da Vinci.

expozitie 3d Leonardo da Vinci
Leonardo da Vinci – expozitie

Expoziția de la centrul comercial din sudul Bucureştiului cuprinde peste 40 de maşinării şi poate fi vizitată gratuit până la 29 septembrie 2013.
Maşinăriile tridimensionale prezentate în cadrul expoziţiei sunt reproduceri fidele care urmăresc schiţele originale din Codexuri, caietele în care Leonardo îşi însemna toate descoperirile şi ideile şi care îl însoţeau în permanenţă.

rulment Leonardo da Vinci
rulment

Şurubul lui Arhimede era deja cunoscut în Egiptul şi Grecia Antică, dar Leonardo a adăugat îmbunătăţiri la multe şi diverse astfel de şuruburi.

surubul lui Arhimede
surubul lui Arhimede

Din câte am observat eu cele mai multe dintre instalaţiile expuse sunt interactive.

Leonardo da Vinci macara
macara cu platforma circulara
excavator Leonardo da Vinci
excavator

Multe dintre invenţiile desenate de Leonardo da Vinci nu au putut fi puse în practică la vremea la care au fost imaginate, din lipsa materialelor şi a tehnologiilor de producţie necesare.

tub respirator scafandri
tub respirator
rulment plat
rulment plat
bicicleta din lemn
bicicleta

Toate exponatele sunt însoţite de explicaţii dedaliate (aviz altor muzee), iar unele dintre ele au chiar şi nişte iPad-uri montate în rame de lemn şi care prezintă informaţii suplimentare inclusiv scurte filme.

kilometraj Leonardo da Vinci
kilometraj

f64.ro

cric din lemn
cric

De asemnea de la expoziţia de la Sun Plaza nu puteau lipsi picturile realizate de Leonardo da Vinci. De fapt sunt reproduceri la dimensiunile originale a 30 de picturi realizate de acesta.
Printre reproducerile expuse se regăsesc “Cina cea de Taină” (1495-1498) şi “Mona Lisa” (cca. 1503-1506), două dintre tablourile reprezentative pentru perioada Renaşterii şi cele mai controversate lucrări ale lui Leonardo: “Adoraţia Magilor” (1481), tablou rămas neterminat din cauza unor condiţii financiare impuse lui Leonardo de călugării de la mănăstirea San Donato a Scopeto, aceştia fiind cei care au comandat lucrarea; “Fecioara între stânci” (1483-1486), prima versiune şi cea de-a doua şi “Madona cu garoafa” (1478-1480), operă creată de Leonardo înainte de a împlini 20 de ani.

mona lisa gioconda
Mona Lisa

Dacă aveţi drum prin sudul Bucureştiului sau dacă locuiţi în zonă merită să vizitaţi expoziţia dedicată lui Leonardo da Vinci de unde nu lipsesc scara rulantă, planorul, tunul, catapulta, mitraliera, laminorul etc.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

2 thoughts on “Expozitia Leonardo da Vinci la Bucuresti”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.