Google Pay – cum sa activezi aplicatia bancara si motive sa o folosesti

Google a anunțat în mod oficial că oferă în sfârșit în România posibilitatea de a folosi Google Pay pe platforma Android, însă aceasta este disponibilă în formatul „Google Pay as a service”.

google pay romania banci plata cu telefonul
Google Pay – plata cu telefonul mobil

Photo by Clay Banks on Unsplash

„Google Pay as a service” înseamnă că aplicația Google Pay nu va fi disponibilă la nivelul platformei, însă poți înrola cardurile de la băncile și serviciile financiare pe care le folosești, direct din aplicațiile dedicate. Există deja o listă cu 10 parteneri care oferă suport pentru noul sistem de plată de pe Android.
Pe scurt, poți folosi serviciul ca să plătești cu telefonul.

De ce ai folosi cardul bancar pe telefon?

Google Pay îți aduce în același loc mai multe carduri bancare. Pentru că ai mereu telefonul cu tine, e mai ușor să urmărești tranzacțiile, vezi imediat ce-ai plătit ceva, ai un sistem de securizarea a plăților atât eficient cât și rapid (amprentă, PIN).
Desigur, trebuie să te asiguri că bateria telefonului mobil este încărcată! Sau măcar să ai la îndemână un acumulator extern (de exemplu A+ 15.000mAh – mini-review)

De asemenea trebuie să știi că serviciul Google Pay nu funcționează pe smartphone care n-are serviciile Google (Play Store și altele).

Băncile care oferă Google Pay în România

google pay revolut romania smartphone android nfc
Revolut & Google Pay

Google Pay funcționează în România cu următoarele bănci și instituții fintech:

Revolut
→ING Bank
→UniCredit Bank
→Banca Transilvania
→Alpha Bank
→CEC Bank
→Curve
→Viva Wallet
→Orange Money
→Transferwise

Posibil ca alți parteneri să se alăture pe parcurs.

Cum funcționează Google Pay în România

Pentru a accesa funcțiile Google Pay, va trebui să instalezi aplicația băncii sau companiei care a emis cardul. Apoi, dacă aceasta se regăsește pe lista de bănci care oferă Google Pay as a service, vei găsi în meniul aplicației opțiunea de a „Adăuga cardul în Google Pay”.

vivacredit.ro

Astfel, cardul este salvat în secțiunea Google Pay a telefonului și poți face plăți atât online, cât și fizic, la POS-uri contactless care acceptă plata prin telefon.

Cum activezi Google Pay în România pe un smartphone cu Android minim 5.0

Ca să începi să folosești serviciul intri în setările telefonului, te duci la câmpul Google și de-acolo accesezi Account services (de cele mai multe ori este primul din listă, sub Services sau Servicii).

Alegi Google Pay și primul câmp o să fie cu adăugarea unei metode de plată. Dacă ai deja cardul conectat cu contul de Google doar o să ți-l arate, mai tastezi codul de securitate de pe spatele cardului și primești un SMS cu un cod care certifică înregistrarea cardului în acest serviciu.

Dacă ai mai multe carduri poți seta unul dintre ele ca fiind cel implicit în Google Pay.
Ca să plătești trebuie să ai NFC activat, iar fiecare plată o vei confirma prin PIN sau scanarea amprentei.

Mai există și opțiunea din aplicația băncii, unde accesezi secțiunea „Adaugă în Google Pay”. După ce procesul de înrolare a cardului a fost încheiat, poți plăti contactless în magazin cu telefonul sau online, la comercianții care acceptă plata prin Google Pay.
Odată ce cardul a fost salvat, poate fi administrat din setările dispozitivului (la care ajungi cum explicam mai sus).

Citește și: Idei de calatorie de 1 decembrie 2020

La ING Bank, de exemplu, actualizează Home’Bank la versiunea 4.1.11 din Play Store şi apoi adaugă-ţi cardul în Google Pay, urmând paşii de mai jos:
1. Intră în Home’Bank – Produse – Google Pay şi alege cardul pe care vrei să-l înrolezi.
2. Selectează “Adaugă în Google Pay”.
3. Confirmă alegerea cardului cu parola ta de Home’Bank.
Şi apoi: confirmă cardul şi pentru Google şi acceptă Termenii & Condiţiile .

Doar cardurile VISA și MasterCard pot fi înrolate în Google Pay, conform Google ceea ce sugerează că alte carduri de genul Maestro sau Visa Electron nu sunt acceptate. Cel puțin, nu încă.

valea doftanei vanzare terenuri 12 euro negociabil

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Eu sper că va urma adopția Google Pay pentru servicii online, cum ar fi livrat mâncare, sau în magazine online. Apple Pay deja oferă așa ceva, iar Foodpanda e unul dintre serviciile care au implementat metoda de plată.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.