In vizita la Muzeul Theodor Pallady – Casa Melik din Bucuresti.

Muzeul Theodor Pallady sau Casa Melik cum mai este cunoscut, era pe lista mea de vizitat muzee din București. Pe la începutul lunii mai 2019 am reușit să-i trec pragul, iar dacă vreți să vedeți câteva fotografii și să aflații informații despre micul muzeu Theodor Pallady, citiți mai departe.

Muzeul Theodor Pallady poza interior casa melik bucuresti
Muzeul Theodor Pallady – interiorul casei Melik

Muzeul Theodor Pallady se află pe strada Spătarului, nr. 22, aproape de biserica Armenească, într-un cartier liniştit de case frumoase, o zonă cu străduțe pitorești și multe clădiri interesante. Dacă aveți timp chiar merită să vizitați zona respectivă.

Muzeul Theodor Pallady fotografie exterior casa melik bucuresti
Muzeul Theodor Pallady – exterior – Mai 2019

Harta poate fi accesată cu un clik aici Se poate ajunge ușor cu mijloacele de transport în comun, stațiile fiind amplasate pe bulevardele Carol I sau Calea Moșilor (încearcă și InfoSTB aplicația gratuită dedicată transportului public din București)

poza opera arta casa melik bucuresti
colt – casa Melik

Muzeul este găzduit de Casa Melik, aceasta fiind una dintre cele mai vechi case din Bucureşti, fiind construită în anul 1760, în stil tradiţional românesc. Numele îi provine de la unul dintre proprietari, Iacob Melik, care a şi restaurat-o în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, păstrând însă stilul original.

poza arta casa melik bucuresti
vizita la casa Melik

Arhitectul Jacob Melik, școlit la Paris și membru în cercurile elitiste ale vremurilor, s-a implicat în problemele revoluționarilor de la 1848, sprijinind acțiunile lor, adăpostind personaje marcante ale Revoluției (Ion Heliade Rădulescu, C. A. Rosetti). Repercursiunile implicării lui Melik în aceste evenimente este exilul de 9 ani, timp în care publică lucrarea „L’Orient devant L’Occident”; soții Melik se întorc în casă în 1857 și pornesc un amplu proces de restaurare a locuinței.

Vă recomand să vedeți: Muzeul Victor Babes din Bucuresti

După moartea arhitectului Jacob Melik (1885) soția acestuia întocmește un testament prin care casa este lăsată comunității armene cu scopul de a găzdui un azil de văduve și fete sărace. Acest lucru se va întâmpla după un groaznic incendiu care va distruge casa în anul 1913 și refacerea ei de către un moștenitor al familiei în 1920-1921, lucrări efectuate de arhitectul Paul Smărăndescu.

poze colectii arta casa melik bucuresti romania
scurta vizita la casa Melik din Bucuresti

ishoot.ro

poza oglinda arta Muzeul Theodor Pallady casa melik
in oglinda

Anii comunismului aduc cedarea casei Melik și a grădinii de către comunitatea armeană în „curtea ” autorităților locale bucureștene și transformarea ei în muzeu în 1971, după o nouă restaurare.

poza culvertura patura scoarta basarabeana casa melik bucuresti
Scoarta Basarabia – secolul XIX

Muzeul înființat în casa Melik conține de fapt colecția de artă a familiei Răut, donată în anii ’60 statului român. Gheorghe Răut, un om cu vechi vițe boierești, a ocupat funcția de director al filialei Băncii Marmorosch Blank din Paris.

poza tablou portret mama gheorghe raut casa melik
Portret mama lui Gheorghe Raut – pictor Carolus Duran

Alături de Gheorghe Răut locuiește la Paris o perioadă de timp pictorul Theodor Pallady. La începutul anilor ’20 pictorul român era deja cunoscut, iar atelierul său parizian era plin de tablouri și schițe. Acestea vor rămâne prietenului Răut în anii ’40 când Pallady revine în România și nu mai este lăsat să se întoarcă la Paris.

fotografii interior casa melik arta tablouri
colecti tablouri – casa Melik

În 1968 colecționarul Gheorghe Răut donează statului român cea mai mare parte a colecției sale de artă, mobilier și ceramică, inclusiv operele de artă rămase de la Theodor Pallady. Toate aceste lucrări vor constitui în 1971 „Muzeul Theodor Pallady” din Casa Melik – condiție expresă a familiei Răut pentru a efectua donația.

fotografie statuie avalokitesvara Muzeul Theodor Pallady
Avalokitesvara
statuie buddha mergand casa melik bucuresti
Buddha mergand

Alături de lucrările lui Pallady, colecția soților Răut prezintă pictură europeană din secolele XVI-XIX (franceză — Lubin Baugin, Edmond Aman Jean, Carolus Duran, olandeză — Jan van de Capelle, engleză, spaniolă, românească), sculptură mică, obiecte de artă decorativă, textile, mobilier și ceramică orientală.

poza tablou filip si ficele casa melik bucuresti
Filip al II-lea si fiicele – Miguel Barosso

Cuprinzând peste 1.200 de piese, colecția extrem de diversă găzduită în Casa Melik întregește sugestiv perspectiva asupra colecționismului românesc și european de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.

poza ceas de masa arta casa melik bucuresti
Ceas de masa – Muzeul Theodor Pallady

Opt camere sunt deschise publicului și pot fi vizitate în maximum 60 de minute. Muzeografele/supraveghetoarele par să stăpânească locul și te vor urmării peste tot. În muzeul Pallady este liniște, excepție fiind scârțâitul produs de deplasarea pe parchetul de la etaj.

fotografie interior intunescos sony a6400 casa melik
parter casa Melik

La etaj se află un ceardac, inițial deschis, apoi închis cu geamuri. Erau acolo niște băncuțe cu pupitru pentru atelierele de artă plastică organizate pentru copii. O scară facilitează legătura cu terasa deschisă de la parter.

Vă recomand să vedeți: 10 cele mai populare destinatii turistice pentru fotografi

Grădina casei Melik este minunată, cu o vegetaţie bogată şi tufe de trandafir parfumaţi, printre care se zăreşte şi statuia pictorului (în mărime naturală, lucrarea din bronz fiind realizată de sculptorul Gheorghe Anghel). Cele câteva bănci te invită să-ţi tragi sufletul şi să te relaxezi în curtea răcoroasă.

Muzeul Theodor Pallady – Program de vizitare și preț bilet

Instituția muzeală se află sub coordonarea Muzeului Național de Artă al României și funcționează după următorul program: de miercuri până duminică între orele 10.00 – 18.00.
Închis: luni, marţi, 1, 2 şi 24 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşte, prima şi a doua zi de Rusalii, 1 mai, 15 august, 30 noiembrie, 1, 25 şi 26 decembrie

valea doftanei vanzare terenuri 12 euro negociabil

Biletele de acces costă 10 lei/adult, elevii și studenții beneficiază de 75% reducere, iar pensionarii 50 % reducere. În prima zi de miercuri a fiecărui luni intrarea este gratuită. Nu se percepe taxă foto/video pentru amatori, condiția fiind efectuarea fotografiilor fără bliț.

Muzeul este foarte mic, dar elegant iar numărul lucrărilor realizate de Theodor Pallady mi s-a părut destul de redus. Practic, e o casă obişnuită cu mai multe tablouri, dar dacă vă plictisesc muzeele mari, cu săli care parcă nu se mai termină, casa Melik cred că o să vă placă. Eu cred că merită să vizitați cea mai veche clădire civilă din Capitală, aflată într-un colț liniștit al Bucureștiului.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Fotografiile sunt realizate cu aparatul foto mirrorless Sony A6400 (review-ul meu). Imaginile sunt puțin prelucrate și cropuite cu programul gratuit XnView

fotostefan

One thought on “In vizita la Muzeul Theodor Pallady – Casa Melik din Bucuresti.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.