Muzeul Victor Babes din Bucuresti

Vineri, 23 noiembrie 2018, Muzeul Victor Babeș, din componența Muzeului Municipiului București, a reintrat în circuitul muzeal.

muzeul Victor Babes poze fotografii bucuresti dorobanti
muzeul Victor Babes – Bucuresti

Muzeul Victor Babeș este al doilea muzeu, după Vila Dr. Nicolae Minovici, care se redeschide în acest an, pentru a fi redat comunității.
Muzeul Victor Babeș a fost refăcut după o perioadă în care a fost închis pentru reamenajare, începând cu luna august 2017.

muzeul Victor Babes poze redeschidere gazde oaspeti vizitatori
muzeul Victor Babes – redeschiderea

Gazdele și partenerii muzeului Victor Babeș au fost: prof.dr.Octavian Buda (UMF Carol Davila), prof.dr.Doina Draganescu (decan al Facultatii de Farmacie – UMF Carol Davila), prod.dr. Eugen Hinescu (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Domeniul Patologiei și Științelor Biomedicale Victor Babeș), prof. dr. Petre Calistru (Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale Victor Babeș) și prof.dr Radu Iftimovici.

De altfel prof.dr Radu Iftimovici a avut o interesantă prezentare, din care vă prezint și eu câteva fragmente:

Muzeul Victor Babeș va fi deschis în două etape. Prima vizează restituirea valorii memoriale – mobilier, cărți și artă decorativă, precum și o restituire a atmosferei de lucru și de familie. Piesele de artă decorativă – lustrele și mobilierul – au fost restaurate în ultimul an. În afară de reprezentarea clasică a unui muzeu memorial, patrimoniul va fi pus în valoare și prin intermediul unei logistici de expunere muzeală la standard european, iar cu sprijinul realității augmentate vor fi oferite publicului detalii vizuale din cel dintâi tratat de bacteriologie din lume, redactat de Victor Babeș.

Ca o noutate, expunerea permanentă va fi completată de o expoziție temporară care va veni în sprijinul unui muzeu de istorie a medicinei, prezentând relevanța acestui domeniu în ultimii 100 de ani.

poza cutie vata pansamente fabrica buftea muzeul victor babes
fabrica de vata si pansamente Buftea
poza tablita medicla sumeriana lut muzeul victor babes
prima farmacopee – tablita medicala sumeriana din lut cu scriere cuneiforma

Piesele de aici vor valorifica activitatea specifică lui Victor Babeș integrată în timpul generației sale. Expoziția temporară va fi realizată în parteneriat cu instituții medicale precum Facultatea de Farmacie a UMF „Carol Davila” și Institutul Național Victor Babeș.

fotografii exponate muzeul Victor Babes doctor medicina Bucuresti
exponate – muzeul Victor Babes Bucuresti
poze exponate muzeul medicinei romanesti muzeul Victor Babes Bucuresti
muzeul medicinei – muzeul Victor Babes

De asemenea, va include piese oferite din colecția personală a medicului cardiolog Radu Ciudin. Se vor adăuga exponate specifice Muzeului Municipiului București din mai multe Colecții precum: Documente, Știință și Tehnică, Diverse și Gheorghe Marinescu.

poze tratat bacteorologie muzeul Victor Babes bucuresti dorobanti
muzeul Victor Babes – tratat bacteorologie

A doua etapă se va finaliza anul viitor, inaugurarea este planificată pentru luna iulie 2019, și se va focaliza pe recuperarea muzeală a activității științifice a lui Victor Babeș.

poza fotografie curs anatomie patologica generala muzeul victor babes bucuresti
curs anatomie patologica generala

Victor Babeș este unul dintre medicii români care au reușit să se impună pe plan mondial încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Profesor de anatomie patologică la Universitatea din București și fondator al Institutului Național de Patologie și Bacteriologie, acesta a adus contribuții majore în studiul bacteriologiei, al turbării, leprei, difteriei, tuberculozei, malagrei și pelagrei. Gheorghe Marinescu, unul dintre studenții săi și medic neurolog recunoscut, l-a descris drept cel mai ilustru reprezentant al științei medicale românești.

Vă recomand să vedeți: Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida din Bucureşti

Muzeul care astăzi îi poartă numele a fost constituit în jurul memoriei savantului de către fiul său, Mircea Babeș. Acesta din urmă a adunat lucrurile tatălui său din apartamentul pe care l-a folosit de la Institutul Național de Patologie și Bacteriologie și le-a expus în parterul casei sale pe care a donat-o Primăriei Capitalei. Muzeul se află într-o clădire construită în stilul eclectic, specific anilor 1920, în partea de Nord a Bucureștiului. Construită inițial cu scopul de a fi folosită ca o locuință privată într-un cartier liniștit, astăzi acesta adăpostește o colecție dominată de lucrările științifice ale lui Victor Babeș. Aceasta este completată de o serie de piese de mobilier și decorație pe care familia Babeș le-a deținut până în momentul donării. Predomină piesele de artă europeană, de la scaune și fotolii, la reproduceri după picturi de secol XVII.

fotografii interior muzeul Victor Babes bucuresti romania
muzeul Victor Babes – Bucuresti

Etajul muzeului va reveni la ilustrarea unui interior intim al unei case discrete de la mijlocul secolului al XX-lea, presărat cu piese de mobilier de factură europeană și obiecte de artă plastică și decorativă care denotă gustul lui Mircea Babeș în materie de artă.

fotografii interior muzeul Victor Babes medicina
muzeul Victor Babes – Bucuresti, zona Dorobanti
fotografii mobilier mobila muzeul Victor Babes Bucuresti Romania medicina doctor
muzeul Victor Babes – mobilier
fotografii mobila tablouri muzeul Victor Babes doctor bucuresti
muzeul Victor Babes – mobilier tablouri

Vizitatorului îi sunt puse la dispoziţie trei modalităţi de a se raporta la viața și activitatea ştiinţifică desfăşurată de Victor Babeş. Prima este de natură pur memorială: albumul cu fotografii de epocă păstrează imagini ce vorbesc despre munca de cercetare întreprinsă de Babeş şi de echipa sa, în cadrul institutului ce îi poartă numele.

A doua cale de raportare este una interactivă.

„Microbiologia Interactivă” reprezintă un ansamblu interactiv prin intermediul căruia o parte din cercetările și descoperirile doctorului Victor Babeș devin accesibile și inteligibile pentru vizitatorii nespecialiști în biologie, care primesc astfel o nouă interpretare și o perspectivă inovativă.

poza fotografie muzeul Victor Babes prezentare interactiva 3D
muzeul Victor Babes – prezentare multimedia interactiva 3D

Aplicația prezintă informații pertinente din microbiologie într-o formă grafică adaptată pentru suportul tehnologic ce va consta într-un ecran video echipat cu senzori tactili și un suport de proiecție pseudo-holografică în prismă, ambele funcționând unitar și fiind integrate într-un corp de mobilier cu design modern, dar adaptat cerințelor specifice ale spațiului din locație.

poza microbi nu atingeti pericol contaminare muzeul Victor Babes
muzeul Victor Babes – Nu atingeti

Aplicația este alcătuită din 2 module funcționale interconectate:

? modulul „jocuri educative despre microbiologie” (3 jocuri educative despre o parte din bacteriile și virușii care au făcut subiectul cercetărilor doctorului Victor Babeș, integrate într-o aplicație unitară, prezentând acțiunea microorganismelor precum și modul în care acțiunea acestora poate fi combătută, în lumina cercetărilor doctorului Victor Babeș).

? modulul „video-proiecție pseudoholografică” – asigură proiectarea unor imagini volumetrice cu bacteriile și virușii din jocul educativ care rulează pe modului „jocuri educative”.

A treia cale de raportare o reprezintă însuși muzeul, care păstrează numeroase piese de mobilier şi de artă decorativă, restaurate complet, care au aparţinut soţilor Mircea şi Sofia Babeş – obiecte care depun mărturie despre stilul de viaţă al protipendadei interbelice bucureştene.

powerlaptop.ro

Sărbătorit de Societatea Studenților Mediciniști cu ocazia împlinirii vârstei de 60 de ani, Victor Babeș se adresa în 1915 mai tinerilor săi colegi: „Să sperăm că glasul tineretului medical reprezentat la această frumoasă serbare să reuşească acolo unde n-am reuşit eu în lupta mea de 28 de ani, faţă cu ocârmuirea ţării, ca să o conving că nu politicienii, nu diletanţii arivişti reprezintă ştiinţa adevărată, că oamenii de ştiinţă nu trebuie persecutaţi şi umiliţi, ci trebuie, din contră, tot mereu încurajaţi, consultaţi şi ascultaţi, pentru ca neamul românesc să se manifeste, din ce în ce mai mult, ca un factor de înaltă cultură, pentru ca poporul românesc să se regenereze”.

anunt terenuri vanzare valea doftanei prahova

Program de vizitare Muzeul Victor Babeș: miercuri – duminică 10.00 – 17.00
Biletul costă 5 lei

Muzeul Victor Babeș se află pe Str. Andrei Mureșanu, nr. 14A (harta), se poate ajunge acolo și cu autobuzele STP 131, 182, 282, 301, 330, 331, 335. Apropo, Muzeul Zamaccian nu este departe (vezi această postare)
Așadar aveți suficiente motive să vizitați zona, mai exact cartierul Dorobanți!

fotostefan

One thought on “Muzeul Victor Babes din Bucuresti”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.