Recomandari cum sa obtii fotografii de noapte reusite cu telefonul

Am prezentat deja câteva sfaturi cum să faci fotografii de călătorie cu un smartphone, iar acum vă prezit câteva recomandări pentru a obține fotografii de noapte reușite cu telefonul mobil.

fotografii de noapte telefon mobil new york calatorie vacanta sgarie nori
fotografii de noapte cu telefonul – zgarie nori New York

Statistic vorbind, cei mai mulți dintre noi fotografiem cu smartphone-ul, chiar dacă unii dintre noi avem și aparate foto, astfel că m-am gândit să scriu aceste rânduri despre fotografia de noapte cu telefonul, cu speranța că vă vor ajuta să obțineți poze cât mai reușite pe timp de noapte.

Fotografia de noapte cu telefonul mobil poate fi o adevărată provocare, chiar dacă modelele noi sunt foarte performate, iar unele au setări sau programe care ajută destul de mult în obținerea unor fotografii decente în condiții dificile de iluminat. Totuși lumină slabă, contrast extrem și claritate îndoielnică sunt probleme care trebuie cumva rezolvate de utilizatorul telefonului mobil.

poza spitalul coltea fotografie noaptea smartphone lg
Spitalul Coltea noaptea

Sfaturi cum să obții fotografii de noapte cu telefonul mobil

1. Ține telefonul nemișcat

Este un sfat clasic, valabil inclusiv la fotografierea pe timp de noapte cu un aparat foto. Mai trebuie precizat că acest sfat dă rezultate bune în cazul subiectelor statice (un peisaj, o clădire, o persoană care poate sta perfect nemișcată câteva secunde, etc). Dacă doriți să fotografiați noaptea ceva care se mișcă, s-ar putea ca fotografia să nu fie clară (în funcție de viteza de deplasare, cât de întuneric este, etc).

Pentru fotografia de noapte cu telefonul este recomandat, fie să-l sprijini de un obiect și nu uita să folosești timer-ul pentru a face fotografii clare, fie să investești într-un minitrepied.

Poți să alegi un minitrepied clasic, cum este Manfrotto Pixi, pe care îl poți lua ușor cu tine și în vacanțe, datorită dimensiunii reduse, sau un minitrepied flexibil, ca de exemplu Joby GorillaPod, care, în plus, te poate ajuta să îți faci singur fotografii (selfie), sau poți obține fotografii din unghiuri mai neobișnuite datorită picioarelor flexibile cu care îl poți prinde de, aproape, orice obiect din împrejurimi.

Cumva mai recent apărute pe piața foto sunt minitrepiedele de tip telescopic. Unele modele au telecomanda inclusă, ca de exemplu Joby TelePod Mobile Minitrepied și poate fi folosit în patru moduri diferite:
•Minitrepied
•Selfie stick
•Maner
•Stativ inalt

poza  minitrepiedele de tip telescopic joby telecomanda selfie
Joby TelePod Mobile Minitrepied

Un alt posibil avantaj al dimensiunilor reduse al minitrepiedelor poate fi utilizare lor în anumite obiective turistice, dar totuși, pentru a evita situațiile neplăcute, intrebați la fața locului dacă aveți voi să folosiți minitrepiedul. De exemplu la One World Observatory nu erau permise trepiedele, dar parcă acolo sau la Top of the Rock am văzut un turist care folosea un minitrepied telescopic.

2. Folosește modul de noapte

Majoritatea telefoanelor noi au disponibil și un mod de noapte în aplicația de cameră foto, numite diferit în funcție de producător: Night Sight, Night view sau Night mode. Acest mod de fotografiere de noapte face mai multe poze cu expuneri diferite și le combină astfel încât să obțină o singură imagine corect luminată, și fără prea mult zgomot (noise). Astfel, trebuie să te asiguri că ții telefonul nemișcat atunci când folosești acest mod, pentru că fotografierea durează puțin mai mult decât în mod obișnuit.

3. Ajustează expunerea

Dacă nu ești mulțumit de rezultatele folosind modul de noapte al telefonului mobil sau dorești să obții altceva, încearcă să reglezi tu expunerea. Unele telefoane îți permit mărirea sau micșorarea expunerii chiar din ecranul camerei, fără să mai fie nevoie să intri în alte setări.

Citește și: Sugestii cum sa dezinfectati aparatul foto sau un smartphone

4. Folosește modul Manual
Unele smartphone-uri au modul Manual care îți permite să modifici timpul de expunere și ISO, astfel încât camera foto să capteze cât mai multă lumină.

poza artificii 4 iulie new york fotografii de noapte telefonul mobil
artificii 4 iulie New York

Dacă nu ai un mod manual de fotografiere pe telefonul tău, încearcă să folosești o altă aplicație, care te lasă să controlezi individual diferite setări ale expunerii, iar unele aplicații chiar să îți pemit să fotografiezi și în format RAW / DNG (lucru care îți poate fi de mare ajutor atunci când editezi fotografiile, pentru că vei avea posibilitatea să scoți la iveală mult mai multe detalii).

5. Încearcă o aplicație de editat fotografii

Sunt disponibile numeroase aplicații (app) gratuite cu ajutorul cărora puteți prelucra fotografiile realizate cu un smartphone. Eu am scris despre aplicațiile SnapseedPixlrPhotoshop Express pentru smartphone terenuri dar am publicat și o listă cu 10 aplicații pentru editare foto pe smartphone sau tabletă.

6. Evită blițul telefonului
Pentru fotografia de noapte, de cele mai multe ori, este totuși bine de evitat blițul. Acesta va supraexpune obiectele din apropiere, va estompa anumite detalii, în timp ce fundalul va deveni prea înschis la culoare.
Există o situație când led-ul unui alt telefon mobil folosit ca lanternă sau led-ul de la un selfie stick (de exemplu BlitzWolf 3 in 1 cu Lanterna LED si telecomanda detasabila) ar putea fi de ajutor. Anume la fotografia portret seara sau în alte condiții de iluminat slab.
Cu un telefon faceți fotografia iar cu celălat luminați fața subiectului. Fie folosiți ledeul ca lanternă sau ecranul telefonului setat la intensitate luminoasă maximă. De asemenea este important ca subiectul să nu se miște.

flip.ro

În acest videoclip fotograful folosește un aparat foto, dar ideea se poate aplica folosind un smartphone:

Dacă vă regăsiți des în astfel de situații sau poate fotografia de produs, inclusiv culinară, vă pasionează poate ar fi bine să investiți într-o lumină LED. De exemplu Manfrotto fabrică modelul Lumimuse iar la emag găsiți diverse lămpi led pentru smartphone

Oferte pentru minitrepiede și lumini externe pentru telefonul mobil găsiți și aici

valea doftanei vanzare terenuri 12 euro negociabil

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Deși fotografiile pe timp de noapte făcute cu telefonul mobil nu se compară cu cele făcute cu un DSLR sau aparat foto mirrorless, respectând recomandarile de mai sus se pot obține rezultate cel puțin decente.
Setările corecte și accesoriile potrivite sunt foarte utile în a obține fotografii de noapte reușite cu telefonul mobil.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.