Robert Capa si fotografia de razboi subiectul unui scurt documentar

Robert Capa, unul din cei mai mari fotografi de razboi, este subiectul unui scurt documentar (aproximativ 11 minute, în limba engleză).

Robert Capa fotograf
Robert Capa

Scurta poveste este spusă de Martin Kaninsky (YFM Street Photography). El îl numește pe Robert Capa ”cel mai mare fotograf de război din lume” și prezintă câteva din fotografiile lui.

Pe scurt despre fotograful Robert Capa

Robert Capa s-a născut la 22 octombrie 1913 la Budapesta, Ungaria. S-a născut într-o familie evreiască, iar numele său real a fost Endre Friedmann. Când avea doar 18 ani, Capa a fost forțat să fugă din Ungaria din cauza simpatiei comuniste presupuse. A fugit la Berlin unde s-a înscris la universitate și a lucrat cu fracțiune de normă ca asistent la camera obscură. Cu toate acestea, când Partidul nazist a venit la putere, el s-a mutat din nou, de data aceasta la Paris.

În Paris, Capa a început colaborarea cu Gerta Pohorylle, cunoscută mai târziu ca Gerda Taro. A fotografiat Războiul Civil din Spania, unde Gerda și-a pierdut viața în 1937. Unele surse afirmă că cei doi au avut o relație romantică alături de cea profesională.

Capa a împărțit o cameră obscură cu Henri Cartier-Bresson, cu care mai târziu a co-fondat agenția Magnum Photos.

rober capa fotograf razboi nava debarcare normandia
Capa la bordul unui distrugator inainte de debarcarea in Normandia

Capa a fotografiat războiul civil spaniol, al doilea război chino-japonez, al doilea război mondial, războiul arabo-israelian din 1948 și primul război din Indochina. El a avut imaginile sale publicate în numeroase reviste și ziare, iar unele dintre ele au devenit iconice. În afară de fotografierea războiului, Capa a fotografiat de asemenea mulți artiști, scriitori și actori celebri, cu stilul său recunoscut. Acestea includ oameni precum Ernest Hemingway, Pablo Picasso, Ingrid Bergman.

La începutul anilor 1950, lui Capa i sa cerut să fotografieze primul război din Indochina. El a însoțit un regiment francez împreună cu alți doi jurnaliști, John Mecklin și Jim Lucas. La 25 mai 1954, Capa a fost ucis când a călcat pe o mină. Avea doar 40 de ani.

Alt documentar interesant este “Aproape de Capa” realizat de Kékesi Attila si care a fost proiectat la Institutul Balassi din Bucuresti.

Vă recomand să vedeți: Cadouri pentru fotografi

Fotografiile lui Capa au inspirat numeroși fotografi, precum și alți artiști. Sunt filme, cărți și piese teatrale inspirate de viața și munca sa.

valea doftanei vanzare terenuri 12 euro negociabil

Viața și fotografiile lui Robert Capa au făcut subiectul unor cărți (numa bune de oferit cadou unui pasionat de fotojurnalism!), din care eu vă recomand:
Blood and Champagne: The Life and Times of Robert Capa

→ Eyes of the World: Robert Capa, Gerda Taro, and the Invention of Modern Photojournalism

Magnum contact Sheets

În ansamblu, Capa a avut un impact mare în ciuda faptului că nu a trăit o viață lungă.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.