Test InfoSTB – aplicatie gratuita dedicata transportului public din Bucuresti

Societatea de Transport București (STB) a dezvoltat aplicația InfoSTB care își propune să informeze călătorii prin telefonul mobil de tip smartphone despre programul mijloacelor de transport de suprafață (autobuze, tramvaie, troleibuze) și rutele disponibile, pentru a putea minimiza timpul de așteptare în stații.

InfoSTB aplicatie transport public suprafata bucuresti romania
InfoSTB – aplicatie transport public Bucuresti

Aplicația gratuită dedicată transportului public InfoSTB este încă în fază de testare, utilizatorii pot trimite feedback celor de la STB.

Aplicația InfoSTB folosește datele transmise de echipamentele GPS/GSM4G instalate pe 1.440 de mijloace de transport în comun utilizate de STB, precum și pe noile autobuze achiziționate și este disponibilă pentru telefoane mobile cu sistem de operare iOS sau Android .

poza otokar autobuz stb bucuresti romania
Otokar – autobuze STB

Conform comunicatului de presă emis pe 31 martie 2019 de Primăria Generală a Bucureștiului (PMB)
”Vorbim, practic, despre schimbarea radicală a modului de lucru utilizat la nivelul STB în ultimii 40 de ani – marcată prin trecerea la înregistrarea informatizată și adăugarea componentei de dispecerizare, pe baza echipamentelor de localizare instalate. Acest operațiuni au fost realizate înainte de dezvoltarea aplicației.
InfoSTB este mai mult decât o aplicație, are și o importantă componentă de utilizare internă, la nivelul operatorului de transport public – fiind un sistem de monitorizare în timp real a vehiculelor și de configurare a rutelor, fapt care permite îmbunătățirea constantă a proceselor interne.”

flip.ro

InfoSTB – Ajungem împreună la destinație – scurt review

Trebuie menționat încă o dată că aplicația transport public se află în faza de testare și teoretic în următoarea perioadă urmează ca ea să fie îmbunătățită și optimizată în funcție de feed-back-ul primit de la utilizatori.

poza autobuz mercedes 381 bucuresti stb
linia 381 – STB – autobuz Mercedes

După ce îți instalezi aplicația InfoSTB pe smartphone (iOS sau Android) , poți alege locația de plecare, aplicația te va localiza și o stație sau un punct pe hartă de destinație.

test InfoSTB aplicatie gratuita smartphone transport public Bucuresti
InfoSTB aplicatie transport public Bucuresti

Aplicația este funcțională și-și face treaba la nivel de bază. InfoSTB îți oferă două-trei variante de traseu, în funcție de cât ai de mers pe jos până la stația STB, de timpul de parcurs al traseului și de câte mijloace de transport trebuie să schimbi pentru a ajunge la destinație.
Tot InfoSTB îți spune, în cât timp va veni mijlocul de transport, ce număr de stații ai de parcurs, ora estimată, pentru fiecare stație în parte precum și timpul estimat pentru sosirea la destinație.

InfoSTB aplicatie transport public Bucuresti smartphone
InfoSTB aplicatie transport public Bucuresti

Dacă vrei să vezi toate autobuzuele, troilebuzele sau tramvaiele care urmează să ajungă într-o stație și timpul, selectezi o linie, dai click pe stație și o să arate toate mijloacele care urmează să ajungă.
Deocamdată pe hartă nu se văd toate autobuzele de pe un traseu în timp real și ora estimată de ajungere în stație.

test review InfoSTB aplicatie gratuita transport public Bucuresti romania
test InfoSTB aplicatie transport public Bucuresti

Ghidul de folosire InfoSTB aplicație transport public în București, în format .pdf, poate fi citit aici , iar dacă nu doriți să instalați aplicația puteți folosii interfața web https://info.stbsa.ro/

Probleme (acum în faza de testare): din punctul meu de vedere, cea mai mare problemă este că din aplicație InfoSTB nu poți plătii călătoriile și nici nu poți cumpăra abonament (din câte îmi aduc eu aminte transportul public din Timișoara stă mai bine la acest capitol). Altă constatare: interfața este în limba engleză și nu poate fi schimbată din aplicație, dar aceasta s-ar putea să fie valabilă doar la telefoanele setate pe engleză, așa cum este și al meu. Tot despre interfață se poate spune că are un aspect cam învechit, rudimentar și necesită un număr cam mare de click-uri pentru anumite acțiuni.

test pareri infostb aplicatie gratuita smartphone transport public bucuresti romania
InfoSTB aplicatie gratuita telefon mobil transport public

Harta nu-ți permite să faci click pe o stație și să vezi ce mijloace de transport trec pe acolo. Deoarece metroul (Metrorex) ține de Ministerul Transporturilor, iar STB de Primăria București, cele două societăți nu prea colaborează, în InfoSTB nu sunt trecute stațiile de metrou la sugestii de traseu. Google Maps include metroul în rutele recomandate, dar și el are o problema în sensul că traseele STB nu sunt actualizate.
Aplicația transport public InfoSTB oferă notificări celor care subscriu/abonează, dar în ghidul de utilizare nu este detaliat cum se realizează acest aspect.

valea doftanei vanzare terenuri 12 euro negociabil

Părerea mea este că, deocamdată, aplicația MoovIT este mai utilă celor care vizitează capitala României (dar nu numai, aplicația funcționând bine și în alte 2700 orașe din țară sau străinătate). MoovIt este actualizată constant de către comunitate (350 milioane de utilizatori), este gratuită (Android și iOS) și este la zi, inclusiv cu devieri de traseu sau știri (chiar și push notifications) cu modificări (gen trafic închis datorită evenimentelor organizate sau protestelor).

Vă recomand să citiți: Sfaturi si ponturi cum sa gasesti o toaleta publica cand calatoresti

Dar vreau să închei acest scurt review într-o notă optimistă spunând că primul pas a fost făcut și de STB. Cam toate companiile de transport public din Europa, dacă nu cumva din lume, au propriile lor aplicații smart, care oferă posibilitatea de a plătii călătoriile și desigur informații actualizate. Posibil ca în viitor și InfoSTB să ofere opțiunea plății călătoriilor.

Indiferent dacă ești sau nu ești din București, poți, cu ajutorul aplicației InfoSTB, să afli cu ce mijloace de transport poți ajunge cel mai ușor într-un anumit loc, unde ai treabă. Nu fiți timizi, oferiți feedback celor de la STB despre aplicația de transport public.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.