The Martian – vazut la Cinema City 4DX la Mega Mall

Zilele trecute mi-am zis să văd şi eu filmul The Martian (Marţianul cum a fost tradus la noi) şi am ales cinematograful 4DX aflat la Mega Mall din Pantelimon, Bucureşti. Aşadar, dacă doriţi să aflaţi părerile mele, atât despre film cât şi despre sala 4D vă invit să citiţi mai departe.

poster The Martian
The Martian – Martianul

Am să încep cu sala de cinema 4DX. Cum am spus şi data trecută, când am văzut acolo filmul Mad Max (acum puteţi să-l cumpăraţi chiar şi în format 3D – blue-ray), nu oricine poate intra în sala 4DX.

Din motive de siguranţă şi pentru a preveni consecinţe nedorite, nu aveţi voie să intraţi în sala dacă suferiţi de:
– epilepsie
– hipertensiune arterială
– probleme cardiovasculare
– probleme ale sistemului locomotor, în special ale coloanei vertrebrale
– probleme ortopedice
– ale afecţiuni medicale grave

Următoarelor persoane nu le este recomandată experienţa vizionării unui film 4DX:
– femei însărcinate
– persoane care suferă de probleme respiratorii sau alergii
– persoane care se află sub influenţa alcoolului sau a drogurilor
– copii sub 4 ani
– persoane a căror înăltime nu depăşeşte 1 m
– persoane cu o greutate mai mare de 120kg
Copiii cu vârste cuprinse între 4 şi 7 ani trebuie însoţiţi de un adult.

Ochelarii se cumpără de la casa de bilete, iar uneori la casa de bilete nu se poate plăti cu cardul bancar! Costă 3 lei şi dacă am înţeles eu bine pot fi folosiţi şi în celelalte cinematografe 3D din cadrul Cinemacity.

Preţul biletelor pentru filmele 3D proiectate în sala 4DX sunt de 36 de lei, de luni până joi, înainte de ora 17.00, iar după această oră biletele costă 37,5 lei. De vineri până duminică, înainte de ora 17.00, costul este de 43,5 lei, ulterior urcând la 45 de lei de persoană.

În principiu tehnologia din sala 4DX, care are o capacitate de 128 de locuri, încearcă, cu ajutorul apei, vântului, luminei, mişcării şi mirosului să creeze “senzaţii atât de puternice, încât veţi simţi că faceţi parte din film”.

Mişcările scaunelor nu mi s-au părut foarte puternice, nici data trecută când am văzut un film de acţiune, nici acum când The Martian este un film mult mai liniştit. Totuşi mi-ar fi plăcut ca la fazele când nevele decolează, scaunele să se mişte mai puternic, dar într-un final a fost bine şi aşa; poţi să-ţi formezi o idee ce inseamnă să te aflii într-o rachetă când decolează.

Filmul în sine, regizat de Ridley Scott, mi s-a părut o versiune modernă a celebrei cărţi “Robinson Crusoe” , scrisă de Daniel Defoe. De altfel, dacă am înţeles eu bine, chiar şi filmul The Martian a fost inspirat din nuvela cu acelaşi nume, scrisă de Andy Weir.

Matt Damon interpretează rolul astronautului Mark Watney, care, datorită unei furtuni rămâne pe Marte, unde trebuie să supravieţuiască până la următoare misiune NASA, care va aduce alţi astronauţi pe Marte.

Matt Damon the martian
Matt Damon – Martianul

Mi-a plăcut cum a jucat Matt Damon în acest film, care deşi nu este unul chiar acţiune “pur-sânge”, nu te lasă să te plictiseşti. Filmul are umor cât cuprinde, suspans şi parcă este un fel de mini-manual “Science and chemistry for dummies” 🙂

Mark Watney este de fapt botanist (cum altfel, că doar nu era să rămână pe Marte un medic sau un pilot!) şi-l vedem cum rezolvă, rând pe rând, problemele apărute, ba chiar cum cultivă cartofi cu “rahat” (a se citi caca!).

cultivare carfoti caca fecale marte film sf
cultivare cartofi – The Martian

Toate procesele de chimie, fizică sau botanică sunt bine explicate astfel că am putea spune că filmul The Martian este mai mult sience decât fiction! Mark nu e numai un supravieţuitor, este şi un pionier, un explorator, un colonizator, ba chiar un pirat, aşa cum ne explică el la un moment dat.

Matt Damon film sf martianul cineam 4dx mega mall
Martianul – Matt Damon

Bineînţeles sunt şi fapte destul de puţin plauzibile, ca de exemplu plecarea de pe Marte cu o navetă acoperită cu o prelată!, dar acestea nu ştirbesc prea mult imaginea de asamblu. Şi apropo de imagine, peisajele sunt de-a dreptul grandioase, interesante mi s-au părut şi luminile plasate în căştile astronauţilor; chiar vă recomand să vedeţi filmul la cinema, dacă este măcar 3D cu atât mai bine!

film sf martianul Matt Damon cinema 4dx bucuresti
film sf – Martianul – Matt Damon

Lupta lui Mark Watney cu provocările incredibile, ingeniozitatea soluţiilor găsite şi capacitatea sa de a rămâne stăpân pe sine în vastul pustiu al planetei Marte, singur singurel, doar cu muzica anilor 80 (Donna Summer, ABBA, pe care de altfel o detestă), merită o vizionare.

Cei care au văzut şi filmul Red Planet cu Val Kilmer, vor găsi asemănări între cele două filme, în plus The Martian, pare şi o mare reclamă la camerele foto-video Go Pro!
Dar totuşi merită să vedeţi Marţianul la cinema, nu neapărat 4DX, dar măcar 3D, fiind un film pentru întreaga familie, iar faza cu “Consiliul lui Elrond” şi referirea la Glorfindel o să fie pe placul celor care au citit “Stapanul Inelelor” (apropo, Sean Bean se află în ambele scene)

fotostefan

One thought on “The Martian – vazut la Cinema City 4DX la Mega Mall”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.