Praga este unul din acele orașe care poate fi vizitat în aproape orice lună a anului, așa că un ghid al transportului public poate fi util celor care își planifică o vacanță în orașul cehesc.
Dar în această postare nu mă limitez doar la transportul public în Praga ci am să vă povestesc depre călătoria cu avionul, transportul de la aeroportul cehesc Václav Havel spre centrul orașului și întâmplările prin care am trecut la întoarcerea în România.
București – Praga zbor tur-retur
Praga era pe lista mea de city-break, iar prima săptămână a lunii decembrie 2019 mi-am cumpărat bilet de avion București Praga tur-retur.
Apropo pentru city break în Praga sunt numeroase oferte, dar aceasta mi-a atras atenția: Cazare la hotel Alqush Downtown 4 stele+Zbor #Tarom, în perioada 03.03.2020-06.03.2020, la tariful de 376 EUR/2persoane.
Revenind la călătoria mea, cazarea în Praga am rezervat-o de pe booking.com cu vreo două luni și jumătate în avans, iar biletul de avion l-am cumpărat de pe acest site cu aproximativ o lună și jumătate înainte de data planificată.
Pe site-ul respectiv nu era menționat de la bun început că zborul spre Praga este asigurat de Tarom, iar la întoarcere de Czech Airlines (CSA). Am aflat acest amănunt după ce am plătit biletul (aproximativ 210 Euro) și tot după am aflat că regulile companiilor aeriene referitoare la bagaje pot fi diferite de ceea ce este afișat pe site! Nu am avut posibilitate nici să-mi aleg locul în avion, dar la zborul spre Praga am primit loc la geam.
Zborul București Praga s-a desfășurat chiar bine, fără întârzieri și parcă a fost cam prea cald în avion, deși am pornit acel sistem de aerisire. Zborul a durat aproximativ 1 oră și 55 minute, iar munții Carpați se vedeau foarte frumos de sus.
Taromul nu m-a taxat pentru bagajul de cală și a oferit gratuit călătorilor un mic sandwich, o prăjiturică și un pahar cu apă sau suc sau ceai sau cafea, la alegere.
Zborul Praga București cu totul altă poveste!
În primul rând că Czech Airlines (CSA) m-a taxat pentru bagajul de cală. De fapt băiatul de la check-in a uitat de taxă și a trebuit să alerge după mine prin Prague Ruzyne Airport (PRG) să-i plătesc 406 coroane cehești (aproximativ 77 lei). Am plătit cu cardul Revolut
Apoi la controlul documentelor, fata de acolo se trezește ea să facă pe Sherlock Holmes și începe să se binocleze la cartea mea de identitate cu o lupă. După vreo 10 minute mă întreabă dacă am și alt document, dar nu am avut, așa că se mai binoclează ea vreo 5 minute, după care cheamă alți doi colegi. Se uită și ăia vreo 3 minute, cu altă lupă, apoi unul din cei trei îmi explică că multe cărți de identitate românești sunt falsificate, dar că a mea este OK! Nu zău! Păi am folosit-o la toate călătoriile prin Europa și taman cehii se apucă să facă pe deștepții! Controlul ăsta, care a durat cam 20 minute, mi s-a părut nu doar pierdere de timp ci și o mare prostie, indiferent de justificarea lor. Păi cei care au cărți de identitate false chiar sunt atât de prostănaci să meargă cu ele la aeroport, unde se face un control riguros?!
În fine trec mai departe și merg la un magazin să cumpăr dulciuri pentru cei de acasă, plătind cu cardul Revolut. Aici a fost prima dată pe durata city break-ului în Praga când a trebuit să folosesc pinul, dar a dat o eroare, pinul fiind totuși corect, bani suficienți pe card, așa că am plătit cash.
Czech Airlines (CSA) nu a oferit nimic gratuit călătorilor, cine dorea putea cumpăra diverse produse alimentare, băuturi, sucuri sau cosmetice. La aterizarea pe aeroportul Otopeni, pilotul companiei Czech Airlines (CSA) a trântit atât de tare avionul de mi-au cam clănțănit dinții în gură! Până la această data am 18 zboruri cu diverse companii, dar a fost prima dată când am întâlnit un pilot care trântește avionul pe pista cu atâta forță.
Înainte să plec din Praga am observat că s-a defectat încuitoarea troler-ului Lamonza. Inițial am dorit să cumpăr un lacăt pentru fermoar, ceva asemănător acestui model, nu că aș fi avut eu ceva valuros în troler dar având în vedere cum sunt manipulate/aruncate bagajele de cală m-am gândit să nu se deschidă și să se împrăștie pe acolo toate țoalele mele! Dar mi-am adus aminte că în aeroport este acel serviciu de înfoliere a valizei, așa că am plătit cash 159 CZK (aprox. 30 lei), dar dacă aș fi fost mai atent aș fi observat că mai era un altă firmă de înfoliere care taxa 130 CZK.
Praga – cum ajungi de la aeroport în centrul orașului
Aeroportul Václav Havel (anterior Ruzyně ) din Praga este situat la 15 kilometri de centrul orașului, așa că drumul va dura doar 25-30 de minute (și aproximativ 40 de minute la ore de vârf) cu mașina și aproximativ o jumătate de oră cu transportul în comun.
De la Terminalul 1 ai câteva variante pentru a ajunge la destinație: transportul public, taxiul (cam 30 Euro drumul), o companie specializată în transferul de la aeroport la orice unde hotel ești cazat, sau un transfer asigurat de către hotelul unde îți vei petrece vacanță.
Cea mai ieftină și eficientă metodă de a călători prin Praga este trasportul în comun, destul de civilizat, deși cam aglomerat la orele de vârf. Dacă ai bagaje multe, este de preferat să alegi un taxi sau un serviciu specializat de transfer.
Citește și: Recomandari alegere geanta sau rucsac foto pentru calatorii
O călătorie de la aeroport până în centrul orașului Praga te va costă 32 de coroane (aproximativ 1,25 euro) sau 50 CZK (puțin sub 2 euro), dacă alegi Airport Express Bus.
Biletele de autobuz le poți cumpără de la ghișeul de informații turistice din aeroport (unde poți plătii și cu cardul), de la automatele din stații (la multe nu funcționa plata cu radul ci doar cu bacnote sau monezi cehești) sau de la șoferii autobuzelor, caz în care vor fi puțin mai scumpe (cel de 32 de coroane te va costă 40 CZK dacă îl cumperi de la șofer).
Din aeroportul din Praga pleacă doar autobuze, nu și alte mijloace de transport în comun. Există două linii care deservesc transportul între aeroport și centrul orașului:
Linia 119 Aeroport – Linia de metrou A, stația Nádraží Veleslavín
sursa foto: dpp.cz
Aceste autobuz este cea mai bună varianta dacă destinația ta este centrul istoric al orașului. Îl poți lua din față terminalului Sosiri, circulă începând cu ora 4:15 dimineață până puțin după miezul nopții, cu o frecvența care variază între 7 și 20 de minute.
Călătoria de la aeroport până la stația de metrou Nádraží Veleslavín (care este capăt de linie) durează cam 25 de minute. De aici iei metroul, folosind același bilet, pentru a-ți continuă drumul. Metroul te va duce în centrul orașului în doar câteva minute (între două și patru stații, depinde de locul unde vrei să ajungi). Mai trebuie să știi că la Nádraží Veleslavín nu sunt scări rulante iar pasagerii trebuie să își care bagajele pe scări.
Linia 100 Aeroport – Linia de metrou B, stația Zličín
Dacă trebuie să ajungi în zona Nové Město, această este cea mai bună variantă. Poți lua autobuzul 100 tot din față terminalului Sosiri (Terminalul 1), circulă din 15 în 15 minute în cursul zilei și din 30 în 30 de minute după 7 seară, iar călătoria până la capătul liniei de metrou B durează aproximativ 15 minute. Primul autobuz pleacă la 5:45 dimineață, iar ultimul la 23:39. De la stația Zličín, care este și capăt de linie, poți lua metroul, folosind același bilet. Călătoria până în centru durează aproximativ 20 de minute și vei avea de parcurs între 11 și 13 stații, în funcție de locul în care trebuie să ajungi.
Pentru informații actualizate îți recomand să verifici site-ul companiei de transport în comun DPP.cz
Airport Express Bus
Este un autobuz care face legătură direct între aeroport și gara centrală din Praga, care la rândul ei se află pe traseul liniei de metrou C. Prețul unui bilet este de 50 de coroane.
Harta traseelor de autobuz de la aeroport către centrul Pragăi – descarcă PDF
Dacă zborul pe care l-ai ales ajunge în Praga noaptea și niciuna dintre variantele pe care ți le-am spus nu te ajută, poți alege transportul de noapte. Din față terminalului Sosiri poți lua autobuzul 510, mergi până la stația Divoká Šárka (călătoria va dura în jur de 10 minute), apoi poți lua tramvaiul 51, care te va duce până în centrul orașului, unde vei putea lua alte mijloace de transport care circulă noaptea, în funcție de locul unde trebuie să ajungi.
Autobuzul 510 circulă între 12:00 noapte și 4 dimineață. Nu uită că metroul din Praga nu circulă după miezul nopții.
În Praga încă mai au Uber, Bolt, parcă și Yandex am văzut. Din câte am înțeles și taximetriștii din Praga sunt ca cei din București: unii sunt de treabă, alți cam neserioși, unii vor să te păcălească, alți sunt cumsecade, așadar mare atenție dacă alegi să circuli cu taxi.
Citește și: Praga city break – ce e de vizitat si cat costa
Transportul public în Praga
În multe stații am văzut automate de unde pot fi cumpărate bilete sau abonamente. La unele automate pentru plată poate fi folosit un card bancar, dar multe acceptă monezi sau bacnote. Așadar este bine să aveți la voi cash, iar altă recomandare este să cumpărați coroanele cehești din România, deoarece în Praga multe case de schimb valutar au comisioane ascunse sau curs de schimb dezavantajos.
sursa foto: dpp.cz
Validează biletul/biletele imediat după ce ai urcat în vehicul de transport. Pentru bilet nevalidat sau expirat se dă amendă. În stațiile de metrou și la funicular, folosește compostoarele aflate la intrare. Nu au turnicheți, dar am înțeles că se fac controale iar amenda este destul de mare.
Biletele nu sunt controlate la urcarea în mijloacele de transport, iar controlorii nu au uniformă, sunt în civil, vin uneori și solicită biletul. Dacă se întâmplă să fiți opriți de astfel de controlori, cereți să vă prezinte legitimația de controlor, pentru că unii dintre ei sunt impostori.
Multe din tramvaiele care circulă în Praga sunt moderne, au mijloace de semnalare a stațiilor cu afișaj electronic și audio.
În Praga sunt prezente autobuze și tramvaie de noapte (00:00 până la 5:00 a.m.), care circulă de obicei la fiecare 30 de minute. Toate tramvaiele de noapte trec pe la Lazarská, în centrul orașului. În stația de tramvai nu vă opriți prea aproape de marginea dinspre șină, oglinzile mari de la tramvai vă pot lovi.
Metroul din Praga
În Praga, metroul are 3 magistrale – A (verde), B (galben) și C (roșu) ceea ce înseamnă sunt simplu de folosit chiar și de către cei care nu au mai circulat cu metroul.
Linia A este foarte folositoare pentru turiști, pentru că acoperă toate zonele principale din centrul orașului — Castelul Praga (Hradčanská), Mala Strana (Malostranská), și Orașul Vechi (Staroměstská) și Orașul Nou — cât și principala zonă de shopping din vecinătatea Pieței Sf. Vaclav (Můstek).
Metroul din Praga a fost deschis pentru prima dată în 1974 fiind foarte ușor de folosit; toate direcțiile sunt bine semnalizate. Metroul funcționează de la ora 5:00 dimineața până la miezul nopții.
Am precizat deja că nu au turnicheți sau porți care să blocheze accesul către peron, dar nici nu merită să circulați fără bilet compostat. Amenda era 800 CZK, bani pe care mai bine îi cheltuiți pe altceva.
Vei avea nevoie de monede pentru automatele care eliberează bilete în stațiile de metrou. Biletele pot fi achiziționate și de la unele standuri de ziare, unele hoteluri, birouri de informare turistică, precum și de la casele de bilete din stațiile de metrou.
Multe dintre stațiile de metrou din Praga sunt destul de mari, cu mai multe intrări la distanțe semnificative unele de altele. Acest lucru poate duce de multe ori la canfuzie în rândul turiștilor, mai ales în nodurile principale cum ar fi Můstek sau Muzeum: nu este suficient să cobori la stația corectă; trebuie să alegi de asemenea ieșirea corectă din subteran pentru a evita situațiile când trebuie să mergi pe jos 5 sau 10 minute pentru a ajunge la destinația dorită.
Cu metroul din Praga nu am circulat prea mult, dar din scurta experiență aș zice că și la ei se aglomerează mult în orele de vârf. Cea mai mare parte a metroului este subterană, astfel încât, spre deosebire de Paris sau Berlin, nu ai oportunitatea de a vedea obiectivele turistice din metrou.
Unele stații de metrou au toalete publice (aici sunt informații suplimentare, iar în această postare v-am oferit câteva idei cum puteți găsi o toaletă publică când călătoriți).
La orice stație de metrou găsiți harta transportului în comun cu traseele și obiectivele turistice marcate, dar dacă vreți puteți descărca de aici niște hărți.
Furnicularul din Praga și linia de tramvai 23
Biletele sunt valabile și la furnicularul care urcă colina Petrin, dar și linia tramvaiului 23, cunoscut sub denumirea Nostalgic Tourist Tram Line 23. Este un fel de tramvai ”vintage”, model T3, iar traseul trece prin centrul istoric, ajungând până dincolo de Castelul din Praga.
Tramvaiul folosit de candidatul Václav Havel, pentru campania să prezidențială imediat după Revoluția de Catifea a circulat prin Praga ]n decembrie 2019 pentru a comemora cea de-a 30-a aniversare a ultimelor săptămâni din 1989, când s-a schimbat direcția politică a Cehoslovaciei, precum și 30 de ani de la candidatura Havel.
Funicular la Grădina Zoologică Praga
Nu am ajuns acolo, dar am aflat că au un funicular. Biletul costă 25 CZK pe sens (urcat sau coborât) pentru pasageri cu vârste peste 6 ani. Sub 6 ani este gratuit dar copilul trebuie să fie însoțit de un adult.
La Zoo Praga puteți ajunge cu autobuzul 112 de la stația de metrou Nádraží Holešovice (linia C roșu).
Prețuri bilete la transportul public în Praga
Cele mai utile bilete pe care le poți cumpără sunt cele cu valabilitate de 30 de minute (24 de coroane) și cel de 90 de minute (32 de coroane). Pentru copii cu vârstă peste 10 ani parcă biletul costa 20 CZK.
Dacă ai bagaj mare, ți se cere să cumperi un bilet adițional la jumătate de preț.
Dacă ai nevoie, poți cumpără bilete de 90 de minute de la șoferul autobuzului, la prețul de 40 de coroane, doar cash, iar bacnotele cu valori mari nu prea sunt acceptate.
Ambele bilete pot fi folosite pe toate mijloacele de transport în comun, chiar dacă le schimbi, condiția fiind doar să se incadereze în intervalul de timp de la validare.
În multe tramvaie am văzut aparate mai moderne de la care poți cumpăra bilete, plata efectuându-se cu cardul, iar textul era și în limbi de circulație internațională.
Dacă ai de călătorit mai mult prin oraș ai și varianta abonamentelor pe termen mai lung. Cel valabil 24 de ore te va costa 110 coroane, iar cel pe 72 de ore (3 zile) costă 310 coroane. Acestea sunt utile doar dacă ai mult de călătorit prin oraș sau pe distanțe mai lungi. Atracțiile turistice din Praga sunt destul de grupate și pot fi vizitate mergând pe jos de la unul la celălat. De asemenea ajută dacă aveți cazare în sau foarte aproape de centrul istoric al Pragăi.
Muzeu transportului public Praga
Din păcate eu nu am avut timp să ajung la Museum of the Public Transport in Prague deschis încă din 1933. Informații suplimentare (orar, preț bilete, etc) găsiți pe acest site
Citește și: Sony A6400 in test – fotografii, filmari 4K si slow-motion
Prague Card
În Praga puteți cumpăra un tourist pass, dar prețul lui nu mi s-a părut avantajos pentru city-break. Probabil în situația în care veți vizita Praga mai mult de 4 zile acel Prague Card s-ar putea să fie util. El oferă intrare liberă la 50 de atracții de top, intrare redusă la alte 30 de atracții și vine însoțit de un ghid cu informații în șapte limbi și cu hărți detaliate.
Cardul Praga este cardul tău personal și nu poate fi împrumutat altcuiva. Transportul public nu mai este inclus în Prague Card.
Prețuri pentru cardul Praga
Card de 2 zile: 62 Euro (1.559 CZK)/adult, 46 Euro (1.157 CZK)/student
Card de 3 zile: 72 € (1.810 CZK)/adult, 53 € (1.333 CZK)/student
Card de 4 zile: 83 € (2.087 CZK)/adult, 61 € (1.534 CZK)/student
Praga Lime
La fel ca București și Orașul celor o sută de clopotnițe este ”invadat” de Lime – trotinele electrice de închiriat prin aplicația de smartphone (Google Play pentru Android sau App Store pentru iPhone). Dar în Praga sunt multe străzi cu piatră cubică, cel puțin așa mi s-a părut mie, așa că eu am renunțat la ideea de a le folosii.
Rekola Bikesharing Prague
Dacă știți să mergeți pe bicicletă în Praga se găsesc biciclete de închiriat prin aplicația Rekola instalată pe telefon.
Drum bun și nu uita de asigurarea de călătorie !
- Setarea expunerii pentru fotografii de toamna interesante - 10 October , 2024
- Filme de Halloween recomandate fotografilor: o selectie captivanta pentru pasionatii de imagine - 8 October , 2024
- ProGrade anunta primele sale SSD-uri externe – pina la 8 TB de stocare si USB 4.0 - 7 October , 2024
Am zambit cand am dat cu ochii de Lime. E o initiativa grozava. Bucurestiul – si imi inchipui ca si Praga – este atat de poluat. Pacat ca n-ati putut-o folosi.
Da, trebuie facut ceva pentru reducerea poluarii.