Ziua Fotografiei in Romania – Bucuresti, expozitia foto “Oradea” autor Radu Igazsag

La început de an Institutul Balassi din București l-a celebrat pe Carol Pop de Szatmari, a cărui zi de naștere – 11 ianuarie – a fost declarată Ziua Fotografiei în România.

poza foto Radu Igazsag institutl cultural maghiar balassi bucuresti
Ziua Fotografiei in Romania – Radu Igazsag – institutul cultural Maghiar Bucuresti

Ziua de 11 ianuarie a fost declarată, prin Hotărârea de Guvern nr. 458/5 mai 2010, Ziua Artei Fotografice în România, 11 ianuarie 1812 fiind ziua de naştere a lui Carol Popp de Szathmary, recunoscut ca primul fotograf al României.

ziua fotografiei romania institutul balassi bucuresti Radu Igazsag
Radu Igazsag – institutul Balassi Bucuresti – Ziua Fotografiei in Romania

Cu această ocazie a fost vernisată prima expoziție din acest an la Institutul Maghiar Balassi din București, expoziția foto despre Oradea, realizată de Radu Igazság. Expoziția poate fi vizitată până pe 8 februarie 2018 la Institutul Cultural Maghiar din Bucureşti – str. Gina Patrichi nr. 8, Bucureşti.

poza expozitie foto oradea Radu Igazsag bucuresti
Oradea – Radu Igazsag
poze oradea Radu Igazsag profesor universitar fotograf
expozitiei foto Oradea – Radu Igazsag

drmax.ro/

fotograf Radu Igazsag poze oradea institutul maghiar balassi
Ziua artei fotografice in Romania – Oradea, autor Radu Igazsag

Născut la Satu Mare, Carol Popp de Szathmary (Szathmáry Pap Károly) a studiat o perioadă la seminarul teologic la Blaj, dar apoi a plecat să studieze pictura la Roma.

Radu Igazsag Carol Pop de Szatmari ziua fotografiei bucuresti
prelegere despre Carol Pop de Szatmari

Scurt fragment video din prelegerea susținută de profesorul universitar Radu Igazság, artist fotograf:

Bun desenator, specialist în tehnica acuarelei, Carol Popp de Szathmary a fost pictorul Curţii Regale de la Cotroceni. A fost pictorul şi fotograful oficial al regelui Carol I (1866-1914).

A imortalizat chipuri şi scene din Războiul Crimeii (1853-1856), devenind primul artist fotograf român şi primul fotoreporter de război din lume. În primăvara lui 1854, s-a deplasat pe malul Dunării, în preajma Olteniţei şi a Silistrei, unde se dădeau lupte, fotografiind bivuacurile, fortificaţiile şi combatanţii.

Vă recomand să citiți: Prima fotografie din istorie

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

În perioada 1860-1870, Carol Popp de Szathmary a publicat un volum cu 100 de fotografii. A fost printre primii zece fotografi din Europa. A deschis expoziţii la Bucureşti (1864, 1868). La Viena (1873) a expus, cu ocazia Expoziţiei Universale, costume naţionale şi peisaje româneşti şi a obţinut premiul II. A murit la 3 iunie 1887.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.