Calibreaza-ti gratuit monitorul pentru prelucrare foto

De aproximativ 2 ani pe blogul meu exista o categorie numita Verificare Monitor ce cuprinde cateva siteuri utile in a va calibra monitorul pentru afisarea corecta a fotografiilor.

verificare monitor
Mira

Totusi in urma email-uri cu intrebari referitoare la acest subiect complex, numit calibrarea monitorului, m-am hotarit sa scriu acest articol in care explic link-urile de acolo si sper eu sa va fie de folos.

Acest articol se adreseaza celor care nu vor sa investeasca intr-un colorimetru (cum ar fi exemplu X-Rite i1 DISPLAY PRO sau DataColor Spyder 4 Elite / S4EL100 ) sau celor care nu au la indemana colorimetrul.

Aceasta este o solutie de calibrarea vizuala (ochiometrica) cu ajutorul unor planse de calibrare online si de aceea trebuie sa tineti cont de faptul ca metodele de mai jos nu garanteaza cele mai bune rezultate. Singurul mod in care va puteti calibra monitorul si sa aveti siguranta rezultatului este sa folositi un dispozitiv de calibrare dedicat!

Inainte de a incepe procesul de calibrare cu oricare din utilitarele prezentate mai jos intrati in Control Panel, la Display Properties si setati corect rezolutia nativa a monitorului si rata de refresh optima. Cei care folosesc Windows 7 trebuie sa stie ca sistemul de operare vine cu un utilitar pentru calibrare integrat. Cititi pe pagina Microsoft explicatiile complete despre utilizarea acestui program.

Lagom LCD Monitor Test Pages

lagom lcd test
Lagom

Probabil cel mai complex Lagom LCD Monitor Test Pages este un site care va ajuta sa va setati corect monitorul daca urmariti un tutorial format din nu mai putin de 14 pasi.

Photo Friday

monitor calibration tool
Photo Friday

Mira de calibrare de la Photo Friday va ajuta sa ajustati contrastul si luminozitatea monitorului pentru o reprezentare optima a tonurilor de gri. Trebuie sa ajustati setarile de luminozitate si contrast ale monitorului pana cand puteti distinge toate tonurile de gri din imaginea prezentata.

Cum spuneam la inceput aceste site-uri sunt orientative, pentru rezultate precise trebuie sa folositi un dispozitiv dedicat, numit colorimetru. Exista doi fabricanti de colorimetre: DataColor si X-rite.

Display Calibration

site calibrare monitor
display calibration

Site-ul DisplayCalibration.com va ajuta sa va setati corect monitorul daca urmariti pasii prezentati in cele trei categorii: Luminozitate, Contrast si Rezolutie.

valea doftanei vanzare terenuri 12 euro negociabil

Ambele firme organizeaza periodic webinare, iar arhivele webinarelor realizate in trecut se gasesc la spyder.datacolor.com si respectiv la xritephoto.com

decathlon.ro

Daca doriti sa aflati si mai multe informatii despre calibrare monitor si imprimanta va recomand si site-ul www.northlight-images.co.uk

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

8 thoughts on “Calibreaza-ti gratuit monitorul pentru prelucrare foto”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.