Cum fotografiem artificiile ?

Artificiile, aceste mici explozii de lumina si culoare, ne incanta atunci cind le privim, dar dispar intr-o clipa, asa ca m-am gindit sa vin cu niste sfaturi suplimentare la articolul trecut legat de fotografierea artificiilor

fotografiere artificii
artificii

Deoarece artificiile nu sunt usor de capturat in imagini, mai ales ca uneori jocurile de artificii dureaza destul de putin, va mai prezint cateva sfaturi pentru a va ajuta sa realizati fotografii cit mai reusite.

Exista diverse stiluri pentru fotografierea artificiilor. Unii fotografi folosesc un timp de expunere mai lung, altii mai scurt. Unii folosesc trepied, altii fotografiaza din mana. Unii fac poze de aproape, altii mai de la distanta. Unii incadreaza pe verticala (portret), altii pe orizontala (landscape).

focuri de artificii piata constitutiei bucuresti
jocuri focuri de artificii

Dar sa trecem in revista lucrurile pe care le poti face pentru a imbunatati rezultatele finale. Acestea sunt completarile la articolul anterior si sper ca aceste sfaturi vor fi de folos in fotografierea focurilor de artificii:

1. Eu incerc sa fac cit mai multe poze la inceputul show-ului, pentru ca spre sfirsit poate fi mult fum in atmosfera, care poate “acoperi” focurile de artificii. Uneori fumul poate fi interesant, dar de cele mai multe ori doar mascheaza artificiile.

fum artificii
artificii si fum

2. Strins legat de primul sfat este urmatorul: asigura-te ca esti gata sa faci poze ale primelor focuri de artificii. Cu alte cuvinte sa fii deja la locul dorit inainte de inceperea focurilor de artificii cu setarile aparatului stabilite, iar daca este cazul trepiedul sa fie instalat, telecomanda montata.
Nu uitati sa luati cu voi si acumulatori de rezerva, iar daca focurile de artificii au loc la temperaturi scazute, asa cum se intampla in cazul revelionului din România, este bine ca acumulatorul de rezerva sa-l tineti in buzunar, sa-l protejati de frig. Temperaturile scazute fac ca acumulatorii sa se descarce mai repede.

photosetup.ro

3. Uneori si eu mai fotografiez din mina folosind un obiectiv zoom cu sistem de stabilizare activat (de exemplu Nikon 18-140mm VR sau pentru cadre mai stranse zoom-ul Nikon 70-300mm VRpost.

fotografiere artificiilor
focuri de artificii

4. Incerc sa tin cont de directia vintului; cum spuneam anterior la artificii mai apare si fumul, care poate fi indepartat de vint sau dimpotriva; astfel caut un loc care sa ma ajute sa realizez poze fara fum sau cit mai putin fum.

5. Daca doriti sa folositi timpi de expunere mai lungi (1-2 secunde sau mai mult) este util un trepied. De altfel trepiedul este util, chiar daca aveti stabilizare optica la obiectiv sau la aparatul foto, si pentru poze cit mai clare atunci cind folositi timpi de expunere de 1/30 sau 1/20 sau 1/10. Iar daca folositi trepiedul nu uitati sa dezactivati sistemul de stabilizare, de la obiectiv sau de la aparatul foto, sau ambele. Daca nu aveti un trepied, dar doriti sa cumparati unul, va sfatuiesc sa renuntati la marcile ieftine, chinezesti, si sa va uitati la marcile consacrate (Manfrotto, Giottos, sau Slik); dati un ban dar merita (va spun din proprie experienta!).

Va recomand sa cititi: Cum iti alegi trepiedul foto?

6. Pentru folosirea trepiedului este bine sa alegeti un loc mai ferit de oameni. De cele mai multe ori oamenii sunt cu ochii pe sus, in plus este intuneric si nu vor observa trepiedul si se pot impiedica de el. In schimb, daca doriti sa intrati in multime, trepiedul o sa va cam incurce. O solutie ar fi un monopied sau, daca ati cercetat terenul din timp sau il cunoasteti mai bine, poate fi util si un minitrepied GorillaPod, acesta este mic si usor de transportat. GorillaPod iti permite sa tii aparatul nemiscat fixand-ul pe un pom, stalp sau pe un gard.
Daca folositi trepied, un obiectiv zoom si un timp de expunere de 3-7 secunde sau mai lung incercati si tehnica Zoom burst. Practic in timpul expuneri rotiti usor inelul de zoom si veti obtine un efect interesant:

Zoom burst artificii
Zoom burst

7. Tot pentru a te asigura ca aparatul foto sta complet nemiscat in timp ce fotografiezi focuri de artificii, este utila si o telecomanda, indiferent daca este cu fir sau fara fir (infrarosu sau wireless). Acestea variaza de la o camera la alta, dar trebuie sa verifici ca la aparatul tau foto se poate folositi o telecomanda (de exemplu eu o folosesc acest model de la Hahnel).

Citeste si: Artificii de 4 iulie la New York

Daca nu doriti sa cumparati o telecomanda, atunci pentru a reduce vibratiile puteti folosi functia de declansare intarziata sau self timer prezenta la majoritatea aparatelor foto (la unele declansarea se face cu o intarziere de 2 secunde sau 10 secunde). Daca folositi un dslr, in plus de cele doua metode de reducere a vibratiilor, este bine sa folositi si optiune mirror lock-up

artificii casa poporului bucuresti
la casa poporului

8. Incadrarea pozelor: vertical sau orizontal. Este o chestiune legata de gust, dar iti reamintesc ca este bine sa verifici din timp locul unde vor avea locul jocurile de artificii si nu uita nici de linia orizontului, adica verifica daca aparatul foto este orizontal sau drept din punct de vedere al incadrarii. Acest lucru e important mai ales daca intentionezi sa faci poze folosind un timp de expunere mai mare si daca vei include si alte elemente de fundal in fotografiile tale (cum ar fi un peisaj citadin sau arbori, monumente, etc).

9. Focalizarea. De obicei eu focalizez pe primul “val” de artificii si apoi trec obiectivul pe focalizare manuala. Sau, atunci cind este posibil, eu fac o pre-focalizare inainte de inceperea spectacolului.
Alta metoda ar fi sa cunoasteti hiperfocala, pe obiectiv trebuie sa fie inscriptionata distanta. Ca sa afli hiperfocala obiectivului tau foloseste calculatorul Depth of Field.

valea doftanei vanzare terenuri 12 euro negociabil

10. Daca ai un aparat foto compact incearca si modurile dedicate: artificii sau party sau night photo. Uneori aceste moduri se gasesc si la DSLR si in plus aceste moduri dezactiveaza blitul. Probabil o sa ai nevoie de un trepied si in aceste cazuri. Verifica din cind in cind rezultatele obtinute, iar daca nu esti multumit treci pe modul Timp de Expunere (S sau Tv) sau pe modul Diafragma (A sau Av); desigur nu va opreste nimeni sa incercati si modul Manual (M), doar ca celelalte doua moduri sunt mai simplu de folosit si nu uitati sa dezactivati blitul.

Indiferent de modul ales, fa cat de multe poze poti (mai multe decat ai crede in mod normal ca sunt necesare). Asa iti sporesti sansele de a obtine poza dorita.

ishoot.ro

Sper ca va sunt utile aceste sfaturi si nu-mi ramane decit sa va urez succes!

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.